Totul despre grupa sanguina A2

Totul despre grupa sanguina A2

Ioana Dinu

Grupa sanguină A2 și A1 sunt subgrupe ale grupei A. Ce este interesant, este faptul că grupa A1 se regăsește la 80% din oamenii care au grupa A, în timp ce doar 20% dintre aceștia au grupa A2. Află mai multe lucruri interesante despre această grupă de sânge aflată în minoritate!

Grupa de sânge A2. Cât de importantă este grupa sanguină?

Prelevarea de probe de sânge de către o asistentă

Sângele este format din diferite tipuri de celule (globule roșii, trombocite și globule albe), care sunt combinate cu ajutorul plasmei. Plasma este partea lichidă din sânge și se formează din apă și sărurile absorbite din tractul digestiv.

Fiecare tip de celulă din sânge îndeplinește o funcție diferită:

  • Trombocitele- sunt implicate în coagularea sângelui atunci când un vas de sânge s-a rupt.
  • Globule albe (leucocite) - fac parte din sistemul imunitar al organismului, luptă împotriva infecțiilor și a bolilor.
  • Globule roșii (eritrocite) - sunt responsabile de transportul oxigenului și dioxidului de carbon. Ele dau sângelui culoarea roșie distinctivă.

Grupa sanguină A2, la fel ca celelalte grupe de sânge, se formează pe bază de antigeni și anticorpi. Antigenii sunt markeri proteici prezenți pe suprafața celulelor roșii, iar anticorpii sunt produși în plasmă. Tipul de antigen pe care îl ai îți spune care este grupa ta de sânge.

Este esențial să știi care este grupa ta sanguină, deoarece atunci când ai nevoie de o transfuzie de sânge. Dacă primești sânge cu celule roșii care au antigeni diferiți de cei din sângele tău, corpul tău va respinge sângele și va ataca noile globule roșii. Acest lucru poate provoca o reacție severă în organism și îți poate pune viața în pericol.

Ce înseamnă grupa de sânge A2 pozitiv sau negativ

Pe lângă grupa de sânge A2, B3, O sau AB IV mai există și o altă clasificare: RHD negativ și RHD pozitiv. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii de știință folosesc două sisteme pentru clasificarea antigenilor, și anume:

  • Sistemul ABO (care determină absența sau prezența antigenilor A, B sau O)
  • Sistemul RH (care determină absența sau prezența antigenului RHD)

Sistemul ABO a fost descoperit de patologul și biologul austriac Karl Landsteiner în 1901. Până în acel moment, unele transfuzii de sânge erau de succes, altele nu, iar medicii nu știau care este motivul pentru acest lucru.

Landsteiner a observat că, atunci când sângele a doi oameni este combinat, se pot întâmpla 2 lucruri: să se coaguleze sau să fuzioneze. După mai multe cercetări, a descoperit 3 tipuri diferite de antigeni ale globulelor roșii: A, B și O. Pentru această descoperire, Landsteiner a fost recompensat cu Premiul Nobel.

Conform medicalnewstoday.com, sistemul ABO identifică 4 grupe de sânge:

  • Grupa sanguină A (2 sau 1) - Suprafața globulelor roșii conține antigen A, iar plasma are anticorp anti-B. Anticorpul anti-B atacă celulele sanguine care conțin antigenul B.
  • Grupa B - suprafața globulelor roșii conține antigen B, iar plasma are anticorp anti-A. Anticorpul anti-A ar ataca celulele de sânge care conțin antigenul A.
  • Grupa AB – în acest caz, pe suprafața globulele roșii se află atât antigene A cât și B, dar plasma nu conține anticorpi anti-A sau anti-B. Persoanele cu grupa AB pot primi orice grup de sânge ABO.
  • Grupa O - suprafața globulelor roșii nu conține antigen A sau B, iar plasma conține atât anticorpi anti-A, cât și anti-B. Deoarece antigenii nu sunt prezenți, o persoană cu grupa sanguină O poate oferi sânge tuturor grupelor ABO.

Sistemul RH determină prezența sau absența antigenului RHD în sânge. Dacă acesta este prezent, se spune că este RHD pozitiv, iar dacă nu este prezent, se spune că este RHD negativ. Medicii trebuie să ia în considerare atât sistemul ABO, cât și RH atunci când fac o transfuzie de sânge. Grupa sanguină A2 poate fi A2+ (RHD pozitiv) sau A2- (RHD negativ). Grupa A2- este mai rară decât A2+

Grupa sanguină A2 negativ – compatibilitate

Dacă este nevoie de o transfuzie de sânge de la o persoană la alta, medicii vor verifica compatibilitatea grupelor de sânge. În cazul unei persoane cu grupă sanguină A2 negativă, aceasta poate oferi sânge celor cu grupa A+, A-, AB+ și AB- și poate primi sânge de la cei cu A- și O-.

Grupa sanguină A2 pozitiv - compatibilitate

Dacă o persoană are grupa sanguină A2 pozitivă, ea va putea oferi sânge celor cu A+ și AB+ și poate primi de la cei cu A+, A-, O+ și O-.

Cunoașterea tipului de antigen este esențială la o transfuzie de sânge, pentru ca organismul celui care primește sânge să nu-l respingă pe cel al donatorului. În plus, înainte de a efectua transfuzia, un donator va trebui să efectueze investigații medicale mai detaliate pentru a nu avea anumiți viruși sau paraziți care să dăuneze celui care primește.  

Grupa sanguină A2 și genetica

Grupa sanguină A2, la fel ca toate celelalte grupe, se moșteneste de la părinți la copii.

Iată care sunt posibile combinații:

Tabel compatibilități grupa A2

În general, o persoană care are grupa sanguină A2 are un organism puternic. Cu toate acestea, există și anumite predispoziții genetice spre anumite afecțiuni grave. Cel mai mare risc pentru cinevar cu grupa A2 este de a dezvolta cancerul gastric. Speciliștii nu au descoperit deocamdată cauza pentru acest lucru.

O altă sensibilitate mare a oamenilor cu grupă A2 este aceea a efectelor negative de lungă durată ale tutunului și alcoolului. Din fericire, există și aspecte pozitive pentru femeile cu grupa de sânge A2. Acestea sunt mai fertile decât toate celelalte femei, putând avea copii foarte ușor.

Ce meniu este indicat pentru pentru grupa sanguină A2?

Despre grupa de sânge A2 se spune că moștenește caracteristici ale arcticilor, trăgându-și genele de la strămoșii din Scandinavia. Astfel, persoanele care au grupa sanguină A2 preferă o dietă bazată pe alimente provenite din cules ori vânat, precum fructele de mare, nucile, carnea (de vânat și de pasăre), fructele de pădure, rădăcinoasele și salata verde. Dacă ești în căutare de rețete cu fructe de mare, noi îți recomandăm această delicioasă salată.

Pe lângă acestea, grupa A2 mai este considerată și o dovadă a evoluției, a trecerii de la vânat la practicarea agriculturii. Se pare că persoanele cu grupa sanguină A2 au cele mai puține riscuri de a dezvolta o alergie alimentară la fructele de mare de orice fel.

Teoria asocierii unei diete cu grupa de sânge are la bază concepția că tipul de grupă sanguină este strâns legată de capacitatea unei persoane de a digera anumite tipuri de alimente. Se spune că un regim alimentar adecvat grupei de sânge va îmbunătăți digestia, va ajuta la slăbire și menținerea greutății corporale ideale, la creșterea nivelului de energie și la prevenirea bolilor, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există studii științifice care să confirme acest lucru. Nu există alimente interzise sau premise, important este ca alimentația ta să fie sănătoasă și să conțină mâncare bogată în substanțe nutritive.

Personalitatea grupei sanguine A2

Fată cu mâinile la ochi

Despre purtătorii acestui tip de sânge un lucru este sigur: sunt introvertiți. Aceste persoane au o personalitate mai rezervată. Ele preferă oricând să stea singure, să se gândească la ce se întâmplă în jurul lor, decât să meargă și să socializeze. Dacă ai grupa sanguină A2 și știi că ești introvertită, încearcă să nu te mai inhibi!

Cu cât ești un om mai solitar și orientat către sine, cu atât vei fi mai dezorganizat la locul de muncă și vei avea tendința de a fi o persoană fatalistă, căreia totul pare că i se dărâmă la orice impas. O altă trăsătură de personalitate a acestor persoane este comoditatea. De obicei, le ia o perioadă să se obișnuiască într-un mediu nou sau o casă abia amenajată.

De asemenea, aceste persoane sunt foarte competitive. Dacă există cineva care vrea să se ia la întrecere cu ele, ar trebui să fie foarte bune în ceea ce fac, deoarece persoanele cu grupa sanguină A2 nu se lasă până nu câștigă.

La ce boli ești predispus dacă ai grupa de sânge A2 pozitiv

Diverse studii au arătat că există o legătură între grupele sanguine și predispoziția către anumite afecțiuni medicale. Unele persoane cu anumite tipuri de sânge sunt mai susceptibile de a avea cheaguri de sânge sau afecțiuni de sângerare, pietre la rinichi sau hipertensiune arterială indusă de sarcină.

Persoanele cu grupa sanguină A2 sunt mai predispuse la:

  • formarea de cheaguri de sânge
  • dezvoltarea diabetului de tip 2
  • boli reumatice (artrită, spondiloartropatie, vasculită)
  • scleroză multiplă (A+)

Așadar, acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi când vine vorba de grupa sanguină A2.

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (309)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.