10 beneficii dovedite ale turmericului

10 beneficii dovedite ale turmericului

Redactor Alexa Galgau

Poate ca ai mai auzit pana acum ca turmericul este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancer, iar aceasta proprietate se datoreaza efectelor lui antioxidante, antiinflamatorii si schimbarilor pe care le produce la nivel molecular in organism. Ca sa te convingem sa incerci si tu acest condiment-minune, iti prezentam 10 beneficii ale turmericului pe care oamenii de stiinta le-au descoperit in ultimii ani!

10 beneficii ale turmericului

1. Turmericul contine curcumina, o substanta cu un efect antiinflamator puternic si cu proprietati antioxidante. Totusi, turmericul care se gaseste pe piata contine doar 3% curcumina, ceea ce inseamna ca daca vrei sa ai parte de efectele miraculoase ale acestei substante, trebuie sa consumi mai degraba un extract de curcuma. Acest compus este solubil in grasime, asa ca este indicat sa fie consumat alaturi de preparate putin mai grase. 

2. Se stie ca inflamatia cronica este cauza multor boli cu care se confrunta oamenii in Occident. Curcumina poate sa inhibe actiunea moleculelor care conduc la aceste inflamatii. In mai multe studii, efectele sale au fost similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatorii, insa, desigur, fara efecte secundare. 

3. Un alt motiv care sta la baza imbolnavirii organismului este actiunea radicalilor liberi, care conduc la oxidarea celulelor din corp. Turmericul are un efect dublu in acest sens: pe de-o parte, combate actiunea radicalilor prin efectele sau antioxidante si, pe de alta parte, incurajeaza actiunea enzimelor antioxidante ale corpului. 

4. Turmericul creste nivelul unui hormon din creier care contribuie la formarea neuronilor si, prin urmare, acest condiment lupta impotriva bolilor degenerative ale creierului (de exemplu, Alzheimer). De aceea, daca ai cazuri de dementa in familie, este recomandat sa consumi cat mai multe alimente care ajuta la formarea noilor legaturi neuronale, printre care se numara si turmericul. 

5. Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial, dar din fericire avem la indemana o multime de alimente cu ajutorul carora sa tinem situatia sub control. Curcumina este benefica pentru regenerarea endoteliului vascular, o componenta a peretilor vaselor de sange. Astfel, turmericul ajuta la reglarea tensiunii arteriale si previne formarea cheagurilor de sange. 

6. De ceva vreme, cercetatorii si-au indreptat atentia asupra efectelor anticancerigene ale turmericului, care se pare ca poate inhiba cresterea tumorilor, cel putin in cazul testelor pe animale. Inca nu s-a ajuns la concluzii certe in privinta efectului asupra cancerului uman, insa credinta generala este ca acest condiment poate preveni aparitia acestei boli cumplite si, in definitiv, nu iti poate dauna cu nimic sa il introduci in alimentatie, ba chiar dimpotriva!

7. Pana in momentul de fata, nu exista tratament care sa vindece Alzheimerul, ci doar care sa il tina sub control si sa amane deznodamantul sumbru. Se pare, insa, ca substanta din turmeric, curcumina, poate sa ajute la randul ei la incetinirea considerabila a evolutiei bolii, deoarece curata placile de amiloid, o proteina in concentratie foarte mare in creierul bolnavului de Alzheimer. 

8. Pentru ca artrita este o boala care consta in inflamarea articulatiilor, curcumina este o substanta care actioneaza impotriva acestei afectiuni datorita efectului sau antiinflamator. Intr-un studiu realizat cu participanti care sufereau de artrita reumatoida, curcumina a fost chiar mai eficienta decat medicamentele specifice. 

9. Ca orice alt aliment cu efect antioxidant, turmericul poate sa incetineasca procesul de imbatranire, deoarece opreste actiunea radicalilor liberi care iti distrug pielea. 

10. Vestile sunt bune si pentru bolnavii de depresie! Intr-un studiu realizat pe sase persoane depresive, s-au studiat efectele curcuminei asupra acestei afectiuni psihice. Participantii au fost impartiti in trei grupe: cei care au luat Prozac, cei care au luat cate un gram de curcumina pe zi si cei carora li s-au administrat ambele remedii. Rezultatele au fost uimitoare, deoarece efectul curcuminei a fost similar cu cel al Prozacului, iar grupul care a iesit cu cele mai bune rezultate a fost, desigur, al treilea. 

Acum ca ai descoperit cate beneficii poate sa aiba turmericul, este momentul sa incluzi in alimentatia ta acest condiment -minune, folosit de indieni de mii de ani!

Descopera aici o reteta de lapte cu turmeric , care trateaza un numar mare de afectiuni!

Articolul urmator
Cuișoare: beneficii și proprietăți
Cuișoare: beneficii și proprietăți
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.