Ce se întâmplă dacă fierbi semințele de pepene. Rezultatul te va surprinde!

Ce se întâmplă dacă fierbi semințele de pepene. Rezultatul te va surprinde!

Redactor Alexa Galgau

După toate eforturile anumitor cercetători de a crea pepenele perfect (cel fără sâmburi),  se pare că nu ar trebui să ne ferim totuși de micuțele semințe care de obicei ne irită. Dacă până acum ai aruncat semințele de pepene, de acum încolo sigur nu vei mai face acest lucru, pentru că îti vom dezvălui un secret: ele sunt pline de nutrienți și pot fi folosite pentru a prepara o „poțiune” care face minuni pentru sănătate.

Află ce se întâmplă dacă fierbi semințe de pepene și de ce nu ar trebui să mai arunci niciodată micii sâmburi!

Semințele de pepene sunt pline de nutrienți

Simpla înghițire a semințelor de pepene este benefică pentru organism, mai ales datorită efectului pozitiv pe care acestea îl au asupra sistemului digestiv. Sâmburii de pepene roșu sau galben sunt plini de fibre și nu sunt digerați, însă curăță intestinul de reziduuri și paraziți, prevenind infecțiile și inflamațiile.

Semințele de pepene pot fi lăsate la uscat complet sau pot fi rumenite la cuptor, pentru ca mai apoi să fie ronțăite pe post de gustare, fiind pline de proteine. O singură porție de 30 g de sâmburi conține 10 g de proteine, adică o cantitate asemănătoare cu cea din iaurt. Avantajul semințelor de pepene este că oferă proteine și sunt sățioase, fără a avea un conținut ridicat de grăsimi.

Semințele de pepene roșu conțin vitaminele din grupa B și magneziu, dar și acizi grași sănătoși, mononesaturați și polinesaturați, reducând astfel inflamațiile și colesterolul. Principala vitamină din grupa B este B9 sau acidul folic, esențială pentru menținerea sănătății creierului și a nivelului de homocisteină, un aminoacid cu rol important în diviziunea celulară. De asemenea, acești sâmburi conțin o cantitate mare de citrulină, un compus organic cu proprietăți antioxidante. Principalul efect al acestuia este de dilatare a vaselor de sânge, rezultând într-o mai bună funcționare a sistemului cardiovascular. Există 21 mg de magneziu într-o porție de semințe de pepene de 4 g, adică aproximativ 5% din doza zilnică recomandată pentru un adult.

Cum să consumi semințe de pepene

Cea mai simplă variantă de a consuma semințele de pepene este sub formă de gustare, după ce au fost rumenite la cuptor. Pune semințele într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, astfel încât să formeze un singur strat. Pentru un plus de gust, stropește-le cu puțin ulei de măsline și puțină sare, apoi lasă-le la cuptor circa 15 minute, la 165 de grade Celsius. La jumătate timpului folosește o spatulă pentru a le întoarce pe partea cealaltă, astfel încât să se facă uniform.

Mai există varianta să fierbi semințele de pepene: ia 4 linguri de semințe și zdrobește-le, apoi realizează o pulbere din ele, într-un mojar. Fierbe-le 15 minute în 2 litri de apă. Acest ceai trebuie băut pe parcursul a două săptămâni, două zile la rând, după care se face o pauză de o zi, efectul fiind unul de detoxifiere și mineralizare.

Te-ai fi gândit vreodată că semințele de pepene ar putea să fie atât de sănătoase?

Află și care sunt beneficiile apei de pepene roșu și cum să ții o cură de slăbire cu acest fruct minunat!

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Ce tragedie ti se va intampla in viata?
Incepe quiz
Ce tragedie ti se va intampla in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.