Ceai de tei: Beneficii si contraindicatii

Ceai de tei: Beneficii si contraindicatii

Andreea Gluh, redactor

Cui nu ii place un ceai de tei aromat intr-o seara friguroasa de iarna? Sau un ceai de tei cu gheata si lamaie, cand canicula este in toi si nu mai stii cum sa te racoresti? Orice varianta ai alege, elementul principal este unul singur: Tilia cordata, adica teiul. Pe langa starea de bine pe care ti-o confera o bautura preparata din florile acestui arbore, este bine sa ii descoperi si alte calitati, dar si efectele negative.

Afla si tu, in continuare, care sunt beneficiile si contraindicatiile ceaiului de tei!

Beneficiile ceaiului de tei

Poporul roman foloseste teiul inca din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru diferite afectiuni. Acest arbore are frunze rotunde, cu varful ascutit si flori alb-galbui insotite de o frunza care s-a dezvoltat sub forma lanceolata si care poarta numele de bractee. Din flori este preparat ceaiul parfumat si atat de util in tratarea diverselor afectiuni. Printre acestea, se numara anxietatea insotita de atacuri de panica, hipertensiunea, agitatia, insomnia , bronsita si raceala. Lista de beneficii ale ceaiului de tei este lunga si printre ele se numara actiunea antispastica, relaxanta, expectoranta, diuretica si sudorifica. De exemplu, band ceai de tei, poti scapa de raceala, pentru ca prin transpiratie ti se regleaza temperatura corpului. In plus, vitamina C joaca un rol important in tratarea afectiunilor de sezon. Pentru un efect rapid, adauga si o lingurita de miere in cana cu elixirul miraculos.

Contraindicatiile consumului ceaiului de tei

Daca vrei ca ceaiul de tei sa aiba efectul scontat si sa fii ferita de efectele negative pe care le poate avea aceasta planta, trebuie sa stii ca este contraindicata in cazul in care ai probleme cardiace. Motivul il reprezinta faptul ca florile de tei sunt cunoscute printre specialisti pentru toxicitatea lor atunci cand vine vorba despre astfel de disfunctii.

In plus, consumat in cantitati excesive, ceaiul de tei nu mai are efect sedativ, ci efect opus, provocand palpitatii, agitatie si chiar insomnie.

Mitul ceaiului de tei, care provoaca impotenta

Umbla vorba in popor ca ceaiul de tei poate provoca impotenta in cazul domnilor. Ei bine, acesta este doar un mit. Specialistii au observat ca sistemul nervos isi diminueaza activitatea in urma consumului ceaiului de tei, datorita efectului calmant al acestuia. De aici porneste si ideea referitoare la impotenta manifestata in cazul in care un barbat consuma aceasta bautura parfumata, intrucat erectia este influentata de sistemul nervos, iar teiul poate ingreuna acest proces.

Modul de preparare al ceaiului de tei

Atunci cand prepari ceaiul de tei, trebuie sa ai in vedere faptul ca, spre deosebire de alte plante, efectele sale pozitive vor fi cu adevarat vizibile daca respecti cativa pasi. Mai intai de toate, trebuie sa stii ca este indicat sa prepari ceaiul de tei sub forma de infuzie, nu sub forma de decoct. Asadar, dupa ce ai pus o lingurita de flori in cana, toarna peste ele apa fierbinte. Lasa-le timp de patru minute, apoi strecoara ceaiul si bea-l intr-un interval de timp cat mai scurt. In cazul in care te gandesti sa il lasi peste noapte, pentru a-l consuma a doua zi, renunta la idee, pentru ca efectele sale benefice vor disparea.

Ceaiul de tei este o bautura parfumata si benefica pentru organism, cata vreme este consumata cu moderatie. Apeleaza si tu la acest remediu naturist si vei simti puterea tamaduitoare a acestei plante.

Articolul urmator
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (60)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.