Ceai de vanilie: proprietati si beneficii

Ceai de vanilie: proprietati si beneficii
Emilia Prisacariu

Iubitorii aromei de vanilie se vor bucura la aflarea vestii ca aceasta poate fi folosita pentru mentinerea unui corp sanatos. Desi nu este un remediu categoric, precum alte plante, ceaiul de vanilie include proprietati terapeutice sigure, inclusiv unele destul de surprinzatoare.

Istoria si cultivarea vaniliei

Vanilia nu era cunoscuta in cultura vestica inainte ca exploratorul Cortes sa descopere semintele in triburile din America Centrala si apoi sa le aduca in Europa. Dupa o suta de ani, vanilia a devenit extrem de populara, mai ales dupa ce a fost introdusa in deserturile scumpe preparate in Anglia si restul Europei. Beneficiile pentru sanatate pe care la are vanilia se pot regasi in ceaiul de vanilie si in esenta de vanilie. Cultivarea vaniliei este un proces dificil, fiind rezultatul polenizarii orhideei de vanilie, singura specie care produce un fruct comestibil. Florile acestei plante se deschid o singura data pe an, pentru doar cateva ore si atunci are lor recoltarea pastailor de vanile, supuse ulterior prelucrarii.

Ceaiul de vanilie poate fi gasit in mai multe variante, ca ceai negru sau ceai indian (chai) si poate fi combinat cu mai multe tipuri de plante, pentru obtinerea unor amestecuri de arome, ca de exemplu vanilie cu zmeura. Este cunoscut drept un ceai aromat care se indulceste cu zahar si mult lapte. Atunci cand cumperi produse cu vanilie trebuie sa ai grija mereu sa verifici specificatiile de pe produs, pentru ca exista o diferenta intre ceai de vanilie si ceai cu aroma de vanilie. Aroma de vanilie poate fi obtinuta si pe cale artificiala si este mai comuna decat cea naturala, insa, bineinteles, nu poate fi comparata cu vanilia autentica. Aroma de vanilie artificiala este de calitate mai proasta si poate fi recunoscuta prin faptul ca lasa un gust usor amarui.

Ceai de vanilie: proprietati si beneficii

Ceaiul de vanilie ajuta la pierderea greutatii si la indepartarea senzatiei de greata, este recomandat in dieta si incetineste procesul de imbatranire. Efectul vaniliei asupra senzatiei de greata este imediat sesizat dupa o cana de ceai sau dupa adaugarea catorva picaturi de vanilie intr-un pahar cu lapte. De asemenea, ceaiul de vanilie este recomandat pentru raceala, fiind recunoscut pentru efectele calmante, reducerea febrei si diminuarea durerii cauzata de boala.

Eliberarea de stres este un efect aproape imediat pe care ceaiul de vanilie il poate avea, acesta ajutand la relaxare si la inlaturarea durerilor de cap sau a depresiei. Vanilia este des folosita in aromaterapie tocmai datorita efectelor calmante, fiind recunoscuta si pentru faptul ca vindeca insomnia si ajuta la un somn linistit si odihnitor.

O alta proprietate interesanta a ceaiului de vanilie este efectul benefic pe care il are asupra reglarii menstruatiei, iar daca ai nevoie de un plus de pasiune in dormitor, afla ca ceaiul de vanilie are si proprietati afrodiziace, stimuland apetitul sexual.

Cum se prepara ceaiul de vanilie

Ceaiul de vanilie poate fi preparat in diferite moduri, in functie de gust sau de nevoie. Poti cumpara ceai de vanilie de la supermarket, pe care il poti servi cu doua lingurite de miere si cateva picaturi de extract de vanilie natural, acesta fiind un remediu excelent in raceala sau gripa.

O alta varianta este sa folosesti frunze de ceai neagru simple (chai) peste care sa adaugi o pastaie de vanilie despicata si o lingurita de esenta de vanilie. Pentru ca aroma sa fie mai pronuntata rupe pastaia in bucati mai mici si amesteca intreaga compozitie intr-un recipient. Impreuna trebuie pastrate intr-un borcan sau un recipient de metal timp de o saptamana, dupa care pot fi folosite pentru infuzie. Scutura recipientul in fiecare zi pentru ca ingredientele sa se amestece bine, si la finalul saptamanii iti poti face un ceai de vanilie dintr-o lingurita de frunze la o cana de apa fierbinte, pe care trebuie sa o lasi la infuzat timp de 3-5 minute.

Efectele secundare ale ceaiului de vanilie

Cu cat sunt mai naturale si mai neprelucrate ingredientele, cu atat mai bine. Ar trebui sa eviti vanilia sintetica sau artificiala creata in laboratoare, deoarece nu aduce niciun beneficiu. Vanilia nu prezinta contraindicatii, insa nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

Bucura-te de efectele calmante ale unui ceai de vanilie preparat in casa si include-l in dieta ta pentru a-ti oferi un moment de rasfat si relaxare!

1
Articolul urmator
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.