Ceaiuri pentru stomac: ce sa bei pentru gastrita, ulcer sau balonare

Ceaiuri pentru stomac: ce sa bei pentru gastrita, ulcer sau balonare

Cristina Tarziu

Afectiunile si „incidentele" gastrointestinale sunt foarte comune si vin adesea cu simptome greu de suportat. Daca acestea continua sa persiste pentru mai multe zile sau se agraveaza, e nevoie sa mergi de urgenta la medic pentru analize si stabilirea unui diagnostic si prescrierea unui tratament adecvat. Din fericire, insa, exista si solutii naturiste pe care le poti folosi pentru a calma simptomele si chiar pentru a trata afectiuni precum gastrita sau ulcerul. Ceaiurile pentru stomac pot avea rezultate uimitoare daca sunt consumate cu consecventa sub forma de tratament.
 
  

Ceaiuri pentru gastrita, ulcer gastric sau balonare


Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice cauzata de infectii, de consumul excesiv de alcool, de anumite medicamente etc. Uneori, gastrita se instaleaza fara simptome. In multe cazuri, insa, gastrita vine cu simptome precum pierderea poftei de mancare, dureri abdominale, scaune inchise la culoare, balonari, greata, voma, sughit.

Ulcerul gastric consta in aparitia de eroziuni la nivelul mucoasei gastrice. Este o boala cronica digestiva care se manifesta cel mai adesea prin crampe dureroase in zona stomacului, dar care pot iradia si in spate sau in partea dreapta a abdomenului.

Balonarea poate fi un efect normal al crearii de gaze in urma descompunerii alimentelor sau poate fi un simptom pentru anumite tulburari gastrointestinale.

Ceai de musetel

Unul dintre cele mai recomandate ceaiuri pentru gastrite si ulcer gastric este ceaiul de musetel. Acesta are proprietati antiinflamatorii, analgezice si antibacteriene datorita carora calmeaza eficient simptomele si ajuta la vindecarea mucoasei gastrice. Ceaiul de musetel relaxeaza musculatura tractului digestiv superior, reduce spasmele si calmeaza durerea. Daca suferi de gastrita sau de ulcer, prepara infuzii dintr-o lingura de flori de musetel la o cana de apa si consuma ceaiul pe tot parcursul zilei. Se recomanda sa folosesti apa fierbinte, nu clocotita, pentru a nu distruge substantele active.

Ceai de menta

Ceaiul de menta calmeaza crampele si durerile de stomac, este eficient in tratarea sindromului de intestin iritabil, reduce balonarea, previne indigestiile si stimuleaza producerea si eliberarea bilei. Pune o mana de frunze proaspete de menta sau 1-2 linguri de frunze uscate intr-o cana, toarna deasupra apa clocotita, acopera si lasa la infuzat pentru 10 minute. Bea ceaiul cu inghitituri mici, cat e cald. Frunzele proaspete de menta pot fi consumate ca atare pentru calmarea durerilor stomacale.

Ceai de ghimbir

Substantele active din ghimbir ajuta la relaxarea musculaturii tractului digestiv, calmeaza crampele, reduc inflamatia si senzatia de greata. Ceaiul de ghimbir stimuleaza, de asemenea, sucurile gastrice si bila si previne, astfel, indigestiile.

Curata o bucatica (de aproximativ 4-5 cm) de ghimbir proaspat, apoi da-l pe razatoare. Pune-l intr-o cratita cu o cana de apa si lasa-l la fiert pentru 3-5 minute. Strecoara-l, lasa-l sa se raceasca putin si bea-l caldut, cu inghitituri mici.
 

 
Ceai de seminte de fenicul

Semintele de fenicul sunt foarte eficiente pentru tratarea indigestiilor pentru ca au in compozitia lor uleiuri volatile care stimuleaza secretia sucurilor digestive. Ceaiul de seminte de fenicul reduce inflamatia mucoasei stomacale, calmeaza crampele si durerile, reduce balonarea si este benefic in tratamentul gastritelor si a „arsurilor".

Pune o lingurita de seminte de fenicul proaspat macinate intr-o cana de apa. Lasa-le la fiert pentru 3-5 minute, apoi strecoara si serveste.

Pentru un efect similar, semintele de fenicul pot fi rontatite imediat dupa masa.

Ceai de lavanda

Ceaiul de lavanda stimuleaza secretia de bila, calmeaza durerile stomacale si previne balonarea. Prepara ceai de lavanda dintr-o lingurita de planta uscata la o cana de apa. Las-o sa fiarba pentru 5-10 minute, apoi serveste ceaiul caldut.

Ceai de galbenele

Ceaiul de galbenele este benefic in tratamentul afectiunilor gastrointestinale precum gastritele hiperacide, ulcerul gastric, indigestia, arsurile stomacale.

Pune doua lingurite de flori de galbenele la o cana de apa, toarna apa fierbinte peste ele si lasa-le la infuzat pentru aproximativ 10 minute. Strecoara si bea ceaiul caldut.

Indiferent de ce afectiune gastrointestinala suferi si de ce tip de ceai pentru stomac alegi sa consumi, e nevoie sa ai un pic de rabdare! Ca in cazul oricarui tratament naturist, rezultatele se vad in timp!

 

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.