Cel mai bun inlocuitor pentru zahar: 10 solutii alternative

Cel mai bun inlocuitor pentru zahar: 10 solutii alternative

Silvia Ganea

Faptul ca zaharul trebuie consumat cu moderatie nu mai este o noutate pentru nimeni. Oricat de mare ar fi tentatia si oricat de mult iti place sa mananci dulciuri, incearca sa reduci cat mai mult consumul de zahar sau sa-l inlocuiesti cu alte produse. Astazi gasesti numeroase solutii alternative, incat ai putea sa-l excluzi definitiv din viata ta. Poti opta atat pentru indulcitori naturali, cat si pentru cei sintetici, iar gustul este aproape acelasi cu cel al zaharului. Nu uita ca un consum excesiv de zahar creste riscul de obezitate si diabet, imbatraneste pielea si inima si slabeste imunitatea. Multe persoane sustin ca acesti inlocuitori ai zaharului nu sunt benefici organismului, insa, pana la momentul actual, nu exista studii stiintifice care sa ateste acest lucru.
 
Care sunt cei buni substituenti ai zaharului si care sunt avantajele utilizarii lor afli mai jos!

Zahar
 

10 inlocuitori pentru zahar 

Inlocuitorii zaharului se pot folosi in diverse scopuri, precum:

- pierderea in greutate- daca obisnuiesti sa consumi dulciuri regulat si vrei sa incepi o dieta, atunci inlocuirea zaharului cu alti indulcitori poate reprezenta o solutie. Ideal ar fi, insa, sa renunti in totalitate la zahar, cel putin in perioada dietei;

- mentinerea glicemiei in parametri echilibrati;

- ingrijirea danturii si a tenului- un lucru cunoscut de toata lumea este acela ca zaharul afecteaza atat dantura, cat si tenul celor care obisnuiesc sa il consume in cantitati mari, asa ca daca ii vei gasi un inlocuitor, organismul tau iti va fi recunoscator.
 
Asadar, iata care sunt cele mai bune alternative pentru substituirea zaharului:
 

Stevia

Acest indulcitor natural este considerat unul dintre cei mai sanatosi si, pe deasupra, nu se numara nici printre substituentii calorici, avand zero calorii. Este recomandat si persoanelor care sufera de diabet, iar gustul acestuia este unul placut, asa ca poate fi utilizat atat in alimente, cat si in bauturi.

Mierea

Miere

Mierea este indulcitorul 100% natural, fiind obtinut fara aport industrial, in care se regasesc numai constituenti naturali: fructoza, vitamine si antioxidanti. Singurul dezavantaj al acestui inlocuitor este acela ca are un indice caloric ridicat, ceea ce inseamna ca trebuie consumat cu masura.

Sirop de agave

Agavele sunt plante exotice care se cultiva in Mexic si din care se face renumita bautura tequila, insa din seva secretata de acestea se obtine un sirop care poate fi folosit ca un inlocuitor al zaharului. La fel ca si in cazul zaharinei, acest inlocuitor al zaharului nu este apreciat de toata lumea, multi sustinand ca are efecte negative asupra organismului, fiind inca un produs procesat, la fel ca zaharul. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca cei mai multi producatori nu utilizeaza acea seva, ci amidonul extras din radacina agavei. De asemenea, nu este recomandat diabeticilor, ci doar persoanelor care vor sa slabeasca sau vor sa gaseasca o alternativa pentru zahar.

Xylitol

Xylitolul este considerat un inlocuitor sanatos al zaharului, acesta regasindu-se in fibrele fructelor, legumelor sau a cerealelor, iar indicele caloric este destul de scazut.

Sorbitolul

Acest indulcitor are o valoare calorica cu aproximativ 40% mai mica decat cea a zaharului, asadar poate fi folosit cu succes ca un inlocuitor al acestuia. Insa, daca ai probleme cu sistemul digestiv, consumul de sorbitol nu este recomandat, poate crea dureri abdominale si alte reactii nedorite.

Sirop de artar

Siropul de artar se poate utiliza in pregatirea dulciurilor, insa poate fi folosit si ca un inlocuitor pentru zahar, mai ales ca are un efect antioxidant, lucru datorat continutului de mangan si zinc. De asemenea, acesta regleaza si digestia si contine vitaminele B2, B5, B6 si vitamina A.

Melasa neagra

Melasa neagra este o substanta cremoasa obtinuta din resturile de trestie de zahar, dupa ce a fost creat zaharul. Acest sirop mai gros este bogat in vitamina B, magneziu, zinc, fier, calciu, insa nu este recomandat diabeticilor pentru ca are un numar mare de calorii.

Sirop de yacon

Yaconul este o planta din zona Anzilor si este cultivata tocmai datorita radacinii ei dulci, al carei gust este o combinatie intre mere si pepene verde. Siropul de yacon are, pe langa valoarea mica a indicelui glicemic, mai multe proprietati benefice organismului: previne aparitia cariilor, reduce constipatia si previne aparitia cancerului de colon.

Aspartanul

Aspartanul poate fi folosit cu usurinta ca inlocuitor al zaharului, insa are un indice caloric destul de mare, asa ca nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet. Gustul acestui substituent este foarte asemanator cu cel al zaharului, asa ca este preferat de multe persoane.

Zaharina

Desi unii considera ca zaharina nu este benefica organismului si ca, mai mult decat atat, este mai rea decat zaharul, totusi, nu exista studii stiintifice care sa demonstreze ca acest inlocuitor poate face rau metabolismului. Este utilizata, cel mai frecvent, pentru indulcirea bauturilor, dar si a sosurilor.

Asadar, daca vrei sa inlocuiesti zaharul pentru ca vrei sa slabesti sau pur si simplu vrei sa renunti treptat la acesta, acesti indulcitori pot reprezenta o varianta fericita.

 

 

Articolul urmator
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.