Cele mai eficiente ceaiuri pentru raceala

Cele mai eficiente ceaiuri pentru raceala

Andreea Gluh, redactor

Toamna si-a intrat cu adevarat in drepturi, asa ca raceala pandeste la toate colturile. Cum nu este bine sa iei medicamente in exces, mai ales daca fac parte din categoria OTC-urilor , este indicat sa iti indrepti atentia catre remediile naturale. Printre cele mai eficiente in acest sens sunt ceaiurile pentru raceala. Daca inca nu stii ce plante sa alegi pentru a scapa de nesuferita afectiune de sezon, in cele ce urmeaza, noi iti vom face o scurta lista.

Iata ce ceaiuri pentru raceala poti bea!

1. Catina, planta-minune din care poti face un ceai pentru raceala

Raceala se instaleaza in organism atunci cand imunitatea acestuia scade, el devenind astfel vulnerabil la orice virus. Pentru a rezolva problema, trebuie sa apelezi la un remediu plin de vitamine. Alegerea ideala este catina sau, mai bine spus, fructul acestui arbust, Hippophae fructus. Bobitele portocalii sunt pline de vitamina C, dar si de vitaminele A, B, E si K. In plus, mineralele precum magneziul, calciul, fierul si potasiul vor contribui si ele la intarirea organismului.

Ceaiul de catina te va ajuta nu numai sa tratezi raceala, ci sa o si previi, asa ca este indicat sa incepi sa il consumi odata cu instalarea frigului.

Modul de preparare al acestui ceai pentru raceala este urmatorul:

Intr-o cana cu 250 ml de apa care a dat in clocot se pun doua lingurite de fructe uscate sau doua pliculete de ceai. Lasa-le la infuzat timp de zece minute, acoperind cana, apoi poti bea ceaiul. Pentru a-i potenta efectul, adauga si o lingurita de miere, fiind si aceasta recunoscuta pentru efectul sau antiseptic si antibacterian. De asemenea, trebuie sa stii ca poti consuma doua cani din acest ceai pentru raceala pe zi.

2. Un ceai pentru raceala deosebit de aromat, cel de cimbru

Cimbrul (Satureja hortensis), aceasta minunata planta cu o aroma unica, poate consumat si sub forma de ceai, nu numai drept condiment. Odata ce prepari acest ceai pentru raceala, vei scapa nu numai de nasul infundat, ci si de tusea sacaitoare care se instaleaza, mai devreme sau mai tarziu, pe parcursul evolutiei bolii. Cimbrul datoreaza toate aceste proprietati uleiurilor volatile pe care le contine.

Pentru a prepara ceaiul de cimbru, trebuie sa infuzezi o lingurita de planta uscata in 250 ml de apa clocotita. Daca ti se pare ca bautura are o aroma prea puternica, o poti indulci cu o lingurita sau doua de miere, dupa gust.

Poti consuma pana la doua cani pe zi din acest ceai pentru raceala. 

3. Un ceai pentru raceala dintr-o planta miraculoasa: musetelul

Cu siguranta cunosti proprietatile calmante si pe cele digestive ale ceaiului de musetel (Matricaria chamomilla). Stiai, insa, ca el te poate scapa si de raceala? Daca intr-o cana de ceai de musetel vei pune o lingura de zeama de lamaie si o lingura de miere, cu siguranta virusul care iti da batai de cap nu va mai avea nicio sansa de scapare.

Musetelul este un bun antiseptic, iar in combinatie cu vitamina C din zeama de lamaie se va transforma intr-o arma de temut!

4. Un ceai de raceala cu efect antitusiv: patlagina

Patlagina (Plantago lanceolata) este o planta pe care o vedem la tot pasul, insa, din pacate, o trecem cu vederea. Cand te chinuie tusea productiva, nu apela imediat la siropurile din farmacie. Incearca mai intai ceaiul de patlagina, acesta avand proprietatea de a fluidiza secretiile bronsice si de a dezinfecta.

Pentru a prepara acest ceai pentru raceala, trebuie sa pui doua lingurite de planta uscata la o cana cu 250 ml de apa clocotita. Lasa amestecul la infuzat in recipientul acoperit vreme de 15 minute, apoi il poti consuma indulcit cu o lingurita de miere. Bea trei cani de astfel de ceai pe zi si efectul lor este garantat!

De asemenea, daca te confrunti cu o laringita si ti-ai pierdut vocea, poti face gargara de trei-patru ori pe zi cu ceai de patlagina. 

5. Ceaiul de macese, extrem de eficient in caz de raceala

Daca am deschis lista cu un ceai pentru raceala preparat din fructe, asa o vom si inchide. De aceasta data, vorbim despre ceaiul de macese (Rosa canina)

Probabil ca racita fiind, te bate gandul sa bei cel putin un litru de limonada pe zi, in ideea ca lamaia va face minuni pentru tine. Este adevarat ca este eficienta, insa cum ar fi sa bei o singura cana de ceai care sa valoreze cat 50 de pahare de limonada? Ei bine, da, asa este: macesele contin de 50 de ori mai multa vitamina C decat lamaile sau portocalele. 

Pentru a te bucura de beneficiile maceselor, tot ce trebuie sa faci este sa torni 250 ml de apa clocotita peste o lingura de fructe si sa le lasi la infuzat timp de 10-15 minute. Apoi, te poti bucura de aroma acestui ceai pentru raceala, savurandu-l cald. Consuma doua cani pe zi din aceasta bautura-minune si efectele se vor face simtite rapid.

Acum ca ai aflat ce ceai pentru raceala poti consuma cand te confrunti cu aceasta afectiune de sezon, vezi si ce ceaiuri previn si trateaza bolile de inima!

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.