Cinci alimente ieftine care te scapă de tartru

Cinci alimente ieftine care te scapă de tartru

Redactor Divahair.ro

Cu siguranţă spălatul pe dinţi şi aţa dentară au intrat de multă veme din rutina ta de îngrijire orală, dar ele se pot dovedi insuficiente pentru îndepărtarea completă a bacteriilor. Neîndepărtate în fiecare zi, placa bacteriană şi mineralele din salivă pot duce la crearea unor depozite dure la baza dinţilor, sau, altfel spus, la formarea tartrului.

La fiecare 6 luni, vizita la stomatolog ar trebui să includă şi un detartraj, pentru  a evita complicaţiile pe care tartrul le poate crea: respiraţie urât mirositoare, slăbirea smalţului, carii şi tartru subgingival, pe care nu îl poţi observa cu ochiul liber, dar care măreşte şansele dezvoltării unei infecţii şi parodontozei.

Oil-pulling nu este singura metodă alternativă care poate contribui la evitarea formării plăcii bacteriene şi a tartrului. Iată care sunt alimentele care te ajută să îţi păstrezi dinții albi şi sănătoşi, între două vizite la stomatolog!

Căpşune

Căpşunele sunt bogate în vitamina C, dar au şi un conţinut ridicat de enzime care le conferă proprietăţi astringente. Acestea înlătură placa bacteriană care duce la îngălbenirea dinţilor, în timp ce acidul malic din căpşune contribuie la îndepărtarea petelor cauzate de nicotină, cafea sau ceai negru. Taie o căpşună pe jumătate, apoi presară puţin bicarbonat de sodiu şi freacă-ţi dinţi cu jumătatea de căpşună pentru câteva minute. De asemenea, poţi folosi aceleaşi ingrediente pentru a crea o pastă pe care o vei aplica, timp de 2-3 minute, pe suprafaţa dinţilor. Periază-ţi apoi dinţii cu pasta pe care o foloseşti în mod obişnuit. Adepţii acestei metode de albire a dinţilor susţin că zâmbetul devine mai strălucitor dacă o foloseşti cu regularitate!

Busuioc

Busuiocul nu este doar un ingredient minunat pentru pizza, ci şi pentru sănătatea dinţilor tăi. Include-l în rutina ta de igienă orală! Îl poţi folosi adăugând frunze uscate de busuioc, măcinate într-o pulbere fină, pastei obişnuite de dinţi sau zdrobind câteva frunze proaspete într-un mojar, cu ajutorul pistilului. Pasta rezultată se amestecă cu o cantitate mică de pudră din coaja de lămâie şi se aplică pe dinţi, permiţându-i să acţioneze timp de 15-20 de minute. Folosite cu regularitate, frunzele de busuioc vor reduce formarea tartrului.

Turmeric

Proprietăţile antiinflamatoare ale turmericului nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, dar ştiai că acest condiment te poate ajuta să previi formarea tartrului şi să ai dinți mai albi? Pudra de curcuma (turmericul) contribuie la calmarea gingiilor inflamate, în timp ce proprietăţile sale antimicrobiene reduc nivelul de bacterii care conduc la apariţia cariilor. Pentru a te bucura de beneficiile sale, mixează o linguriţă de turmeric cu o jumătate de linguriţă de apă sau suc proaspăt de lămâie, până când mixtură capătă o consistentă fină. Aplică pasta rezultată pe dinţi, las-o să acţioneze timp de un sfert de oră, apoi clăteşte-ţi gura cu apă din abundenţă. De asemenea, poţi  folosi o linguriţă de turmeric ca apă de gură, amestecând-o într-o jumătate de cană de apă.

Mere

Merele stimulează glandele de la baza limbii să secrete o cantitate mai mare de salivă, ceea ce ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare şi protejarea smalţului. Consumă merele în stare crudă, având grijă să le mesteci un timp îndelungat – astfel, vei extrage o cantitate mai mare de acid malic care ajută la îndepărtarea petelor dentare.

Sare

Sarea de bucătărie ajută la remineralizarea dinţilor, un proces esenţial în lupta împotriva depozitelor de tartru. Poţi folosi un mix de sare şi bicarbonat de sodiu pentru curăţarea dinţilor, sau o poţi amesteca cu o cantitate mică de cărbune activ, pentru a-i potenţa efectul. Indiferent de metoda aleasă, cea mai simplă modalitate de aplicare pe suprafaţa dinţilor este cu ajutorul periuţei. Totuşi, îţi recomandăm să foloseşti cu prudenţă acest remediu natural pentru îndepărtarea tartrului, pentru că sarea de bucătărie poate duce la iritarea gingiilor şi subţierea smalţului dentar.

Combaterea tartrului poate fi un proces dificil, aşa că nu aştepta până când placa bacteriană devine mineralizată  şi se fixează sub forma depunerilor de tartru, deopotrivă inestetice şi nocive pentru sănătatea orală. Include aceste remedii naturale pentru prevenirea tartrului şi nu uită să programezi următoarea vizită la medicul stomatolog!

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.