Ciuperca Kombucha - ingredientul miraculos al unui ceai

Ciuperca Kombucha - ingredientul miraculos al unui ceai

Andreea Gluh, redactor

Pe zi ce trece, auzim despre tot felul de remedii naturale, care mai de care mai miraculoase. De la ciupercile Cordiceps pana la gargara cu ulei de masline, toate vindeca sau amelioreaza diverse afectiuni. Astazi, iti vom povesti despre ciuperca Kombucha, un alt ingredient-minune din care se poate prepara un ceai-tratament.

Iata ce trebuie sa stii despre acest remediu atat de laudat pentru proprietatile sale! 

Ce este Kombucha?

Cu toate ca multi considera ca ceaiul de Kombucha este preparat dintr-o ciuperca, de fapt, este vorba despre o bautura care are la baza o colonie de bacterii si de drojdii. Ingredientul de baza este cunoscut inca de acum 5000 de ani, fiind originar din China. In acele vremuri, bautura preparata din Kombucha era supranumita "Ceaiul divin", fiind considerata un remediu pentru diverse afectiuni cauzate de toxine si de stres. 

La inceputul secolului al XX-lea, ceaiul a ajuns sa fie cunoscut si in Rusia, iar mai apoi, in intreaga Europa. Printre afectiunile pe care le amelioreaza sau chiar le trateaza se numara reumatismul, pierderile de memorie, constipatia, artrita, hipercolesterolemie si cancerul.

Ceaiul de Kombucha - indicatii, preparare si efecte secundare

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca bautura prepara din Kombucha este considerata a avea proprietati vindecatoare pentru ca este bogata in complexul de B-uri, dar si in vitaminele C, D si K. De asemenea, ea mai contine cantitati considerabile de potasiu, calciu, zinc, fier si magneziu, dar si microorganisme probiotice, polifenoli si izoflavonoide.

Pentru a prepara ceaiul Kombucha, trebuie sa urmezi catia pasi simpli:

1. Mai intai, prepara un litru de ceai negru, folosind pliculete sau frunze vrac. Atunci cand bautura este gata, indulceste-o cu zahar.

2. Pune ceaiul intr-un borcan curat, suficient de incapator si adauga in el cultura de Kombucha. Ai grija ca pH-ul lichidului sa fie acid (mai mic de 4.6). In acest scop, este indicat sa ii masori valoarea, astfel incat daca nu corespunde cerintelor, sa o poti ajusta adaugand putin otet sau acid citric.

3. Acopera gura borcanului cu o bucata de tifon si lasa totul, timp de o saptamana, intr-un loc unde temperatura este ridicata (aproximativ 30 de grade Celsius), iar lumina nu patrunde aproape deloc.  

4. Ceaiul Kombucha este gata atunci cand bautura are asemanatoare cu otetul. Daca dupa o saptamana bautura este inca dulce, inseamna ca trebuie sa mai astepti cateva zile, pana cand fermenteaza complet.

5. Atunci cand ceaiul Kombucha este gata, poti sigila borcanul cu un capac si il poti pune la frigider. Consuma totul in 2-3 zile.

6. Cand o portie de ceai este gata, trebuie sa indepartezi cu grija cultura de Kombucha, astfel incat sa o poti refolosi. In acest scop, este foarte important sa te speli bine pe maini, dupa care trebuie sa iei ciuperca si sa o pui intr-un bol, acoperind-o cu putin ceai. Acopera gura vasului cu o bucata de tifon pana cand prepari o noua portie de ceai.

Cu toate ca ceaiul Kombucha este benefic pentru organism, in cazul unora, pot aparea reactii adverse nedorite. Printre acestea se numara infectiile cu diverse tipuri de bacterii si fungi care apar in timpul procesului de fermentare al ceaiului, migrenele si starile de greata, dar si acidoza lactica, o afectiune rara, insa foarte grava, care duce la scaderea pH-ului din organism si, in cele din urma, la afectarea functiilor rinichilor si ficatului.

Dupa cum probabil ca ti-ai dat deja seama, ceaiul Kombucha trebuie utilizat cu grija, ca orice alt remediu natural, pentru ca in unele cazuri el poate face mai mult rau decat bine. De aceea, este bine sa te consulti cu un medic inainte de a incerca un astfel de tratament. 

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?
Incepe quiz
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.