Cum sa iti faci crema de protectie solara la tine acasa

Cum sa iti faci crema de protectie solara la tine acasa

Cristina Tarziu

Pentru a-ti proteja sanatatea, tine cont de recomandarile medicilor si nu te expune indelung la soare fara sa folosesti intotdeauna o crema de protectie cu un SPF adecvat tipului tau de piele si incearca, pe cat posibil, sa achizitionezi produse de la firme de incredere, pastrate in conditii bune si pe care se mentioneaza ca ofera protectie completa: UVA si UVB.

Pentru expunerile foarte scurte la soare (15 minute de dimineata), insa, pentru plimbarile prin parc in zilele insorite, pentru drumul pana la mall sau pana la birou, poti folosi cu incredere o crema de protectie solara homemade cu ingrediente naturale. Produsul rezultat va avea un factor de protectie (SPF) relativ mic, asa ca nu este recomandat pentru protectia pielii pe plaja. Foloseste o cantitate mica si intinde-o bine pentru a preveni efectul de „lupa" care face ca pielea sa atraga razele soarelui in loc sa le respinga.  
 

Crema de protectie solara cu ulei de cocos si ceara de albine

Folosita corect si in contextul potrivit, aceasta crema de soare facuta in casa iti va proteja pielea si o va hrani si hidrata in acelasi timp. Uleiul de midgale si uleiul de cocos protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete si combat efectele nocive ale radicalilor liberi, iar uleiul din seminte de morcovi (si el cu factor de protectie solara) emoliaza, hidrateaza pielea si ajuta la eliminarea toxinelor. Untul de shea are o capacitate deosebita de hidratare a pielii, actioneaza ca antioxidant si este minunat pentru pielea uscata.


Ai nevoie de:
- 25 ml de ulei de cocos
- 50 ml de ulei de migdale
- 25 g de ceara naturala de albine
- 1 lingurita de ulei de seminte de morcov
- 1 lingurita de unt de shea
- Cateva picaturi de ulei esential sau semintele dintr-o pastaie de vanilie pentru o crema cu un miros placut

Mod de preparare:
Toate ingredientele se vor amesteca intr-un bol de sticla sau de ceramica la bain-marie (pui bolul peste o cratita in care fierbe apa).

Cand amestecul s-a omogenizat (ai grija sa amesteci din cand in cand), pune bolul deoparte. Daca ai adaugat seminte de vanilie, in acest moment va trebui sa il strecori si apoi sa-l torni intr-un recipient.

Crema de protectie solara facuta in casa poate fi pastrata intr-un borcanel de sticla, in care va rezista pana la 6 luni, daca este tinuta in conditii optime (pentru a preveni deteriorarea ingredientelor active, o poti tine in frigider). Aplic-o in strat subtire pe fata si corp ori de cate ori iesi din casa, in special vara, dar si in zilele insorite de iarna, cand zapada reflecta puternic razele soarelui.

Important de stiut atunci cand iti faci acasa o crema de protectie solara!

 
Chestiunea folosirii cremelor de protectie solara in momentul expunerii la soare este una extrem de sensibila in acest moment printre dermatologi. Cei mai multi, insa, sunt de acord ca beneficiile folosirii unei lotiuni cu factor de protectie impotriva razelor ultraviolete depasesc cu mult eventualele pericole pentru organism cauzate de substantele uneori nocive din compozitia acestor preparate. Cu toate acestea, curentul produselor homemade pentru protectie solara a prins din ce in ce mai multa amploare, cu sute de retete si sugestii de combinatii de ingrediente, fenomen care ii nelinisteste pe medici. Folosirea de catre persoane fara cunostinte de chimie a unor ingrediente precum oxidul de zinc sau oxidul de titan (ambele, in dozele si combinatiile potrivite, capabile sa blocheze razele UV) in prepararea de creme homemade pentru protectie solara, poate avea consecinte grave asupra sanatatii pielii, pentru ca, in cele mai multe cazuri, produsul rezultat este ineficient sau insuficient.

Cremele de protectie solara din comert contin, de regula, atat compusi organici, responsabili de dispersarea si reflectarea radiatiilor UVB inainte sa fie absorbite de piele, si compusi anorganici (precum oxidul de zinc si oxidul de titan), care protejeaza impotriva radiatiilor UVA. Cremele de protectie solara facute in casa adesea fie nu contin suficient factor de protectie, fie te protejeaza doar impotriva unui singur tip de ultraviolete.

Foloseste-te de darurile naturii pentru a-ti crea creme naturale de protectie solara si respecta pe cat posibil recomandarile medicilor: expunere moderata la soare si niciodata la orele pranzului!
Articolul urmator
Crema de sânziene: beneficii și proprietăți
Crema de sânziene: beneficii și proprietăți
Ar trebui să îți faci breton?
Incepe quiz
Ar trebui să îți faci breton?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.