Remedii naturiste pentru urcior și sfaturi pentru prevenirea acestei afecțiuni oculare

Remedii naturiste pentru urcior și sfaturi pentru prevenirea acestei afecțiuni oculare

Paula Rotaru

Orjeletul, cunoscut și sub denumirile populare de ulcior sau urcior, reprezintă o infecție a glandelor sebacee de la baza genelor. Machiajul, reziduurile, stresul, igiena precară și chiar dezechilibrele hormonale se fac vinovate de apariția acestei probleme inestetice și dureroase la nivelul ochilor.

Persoanele care se confruntă cu această afecțiune prezintă simptome precum durere, edem, senzație de arsură, mâncărime oculară, clipit îngreunat, sensibilitate la lumină și secreții. Pentru ameliorarea acestora, ți-am pregătit o listă cu remedii naturiste pentru urcior, dar și câteva sfaturi pentru a preveni apariția acestei afecțiuni oculare.

Remedii naturiste pentru urcior

Înainte de a face o programare la medicul oftalmolog și numai dacă ești convinsă că ai urcior, nu o altă infecție oculară, îți recomandăm să apelezi la următoarele remedii naturiste pentru urcior.

Comprese calde cu ceai verde

Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatoare, astfel că reduce durerea și inflamația din zona oculară. De asemenea, este bogat în acid tanic, care are rolul de a preveni infecțiile, și numeroși alți nutrienți și antioxidanți care contribuie la ameliorarea simptomelor deranjante ale urciorului.

Ține un pliculeț cu ceai verde în apă caldă, pentru câteva minute. Apoi, storce bine pliculețul de excesul de apă și aplică-l pe ochiul afectat. Ține-l cinci minute și repetă procedura de mai multe ori pe zi, până urciorul își reduce dimensiunile și nu mai simți disconfort. Același lucru îl poți face cu pliculețele de ceai negru.

Spălături cu ceai din semințe de coriandru

Semințele de coriandru reprezintă un ajutor de nădejde în lupta cu urciorul. Acestea au efect antiinflamator, reduc durerea, roșeața și umflăturile la nivelul ochiului. Folosind acest remediu naturist pentru urcior, vei scăpa de disconfort în doar câteva zile.

Adaugă o linguriță de semințe de coriandru într-un ibric cu 200 ml de apă și adu la fierbere amestecul. Apoi, lasă la răcit infuzia rezultată, dă-o printr-o sită și folosește lichidul pentru a spăla zona afectată a ochiului. Fă asta de 2-3 ori pe zi, până când simți că simptomele se ameliorează.

Masaj cu gel de aloe vera

Aloe vera este o plantă cu multiple virtuți terapeutice, mai ales dacă este aplicată pe piele. Aceasta calmează pielea inflamată, are rol antibacterian și antiinflamator, reduce edemele și grăbește procesul de vindecare.

Taie o frunză de aloe și extrage gelul din ea. Masează blând zona inflamată a ochiului cu acest gel, lasă-l să acționeze 20 de minute, apoi spală-te bine cu apă călduță. Repetă procedura de câteva ori pe zi, timp de cinci zile, iar urciorul va dispărea ca prin minune.

Ulei de castor

Uleiul de castor are în compoziție acid ricinoleic, un compus cu puternice efecte antiinflamatoare. Din acest motiv, uleiul de castor poate reduce eficient durerea și inflamația, simptome specifice urciorului.

Spală bine zona oculară afectată cu apă călduță, apoi ține pe ochi o compresă caldă pentru cinci minute. Folosește un bețișor de urechi și aplică puțin ulei de castor pe umflătura de la baza genelor. Repetă procesul de două ori pe zi, timp de câteva zile.

Comprese cu cartofi 

Unul dintre cele mai simple și eficiente remedii naturiste pentru urcior are la bază un ingredient banal, pe care oricine îl are în bucătărie: cartoful. Această legumă are proprietăți astringente, reduce iritațiile și accelerează vindecarea țesuturilor. În plus, cartoful are în compoziție substanțe care ameliorează inflamația și durerea.

Dă pe răzătoare un cartof de mărime medie. Pune răzătura de cartofi într-un tifon și aplică-l pe zona afectată. Lasă să acționeze între 5 și 10 minute.

Ceai de pătrunjel

Pătrunjelul curăță în profunzime pielea de impurități, elimină toxinele și accelerează vindecarea urciorului.

Fierbe o mână de pătrunjel în 200 ml de apă. Înmoaie o cârpă curată în lichidul călduț și aplic-o pe ochi. Întinde-te pe spate și relaxează-te 15 minute, timp în care pătrunjelul își exercită puterile magice. Descoperă și beneficiile consumului de suc de pătrunjel!

Bea lapte cu turmeric

Desigur, nu are un gust grozav, dar măcar vei scăpa de urcior în câteva zile. Cel puțin așa susțin cei care au încercat acest remediu naturist. Pudra de turmeric are proprietăți antifungice și reduce dimensiunea urciorului, prevenind totodată înrăutățirea simptomelor. Poți consuma turmeric și altfel, adăugându-l în diverse preparate, dar având grijă să nu îl expui la temperaturi foarte crescute, pentru că își pierde proprietățile curative.

Adaugă o linguriță de turmeric într-o cană cu lapte, amestecă și bea lichidul o dată pe zi, timp de o săptămână.

Dacă aceste remedii naturiste pentru urcior nu funcționează, iar simptomele persistă sau chiar se agravează, consultă un medic oftalmolog pentru o altă variantă de tratament.

Urcior la ochi: metode de prevenire

Pentru a preveni apariția urciorului, ține cont de câteva reguli esențiale de igienă și nu uita că sistemul imunitar joacă un rol important atât în ținerea la distanță a bolilor interne, cât și a afecțiunilor de la suprafață. Așadar, ai grijă în primul rând să urmezi un regim alimentar variat, bogat în legume și fructe proaspete, carne slabă, iaurt și cereale integrale, pentru că acesta reprezintă cheia unui sistem imunitar „de fier”.

Chiar dacă urciorul nu este considerat o problemă medicală gravă, pacientul vindecându-se în general în 7-10 zile cu ajutorul remediilor naturale, este mai bine să previi această afecțiune neplăcută. Iată cum poți face asta:

1. Spală-te bine pe mâini – mizeria de pe mâini ajunge cu ușurință în ochi, favorizând astfel înmulțirea bacteriilor și apariția inflamațiilor.

2. Dacă te confrunți deja cu un urcior în stare incipientă, nu încerca să storci conținutul, pentru că există riscul unor complicații majore, din cauza răspândirii infecției. Lasă conținutul să se dreneze în mod natural, fără a exercita presiune asupra zonei afectate. Poți apela la diverse picături oftalmice care au în compoziție corticosteroizi (se eliberează fără prescripție medicală) și care au rolul de a preveni sau de a scădea inflamația la nivel ocular.

3. Evită machiajul ochilor dacă ai urcior sau ești predispusă la această afecțiune oculară. Substanțele chimice din produsele de makeup și praful din pensule pot irita și mai mult ochii, agravând inflamația.

4. Nu purta lentile de contact dacă prezinți mâncărimi sau arsuri la nivelul ochilor. Aceste simptome indică o infecție la nivel ocular și este mai bine să porți ochelari o perioadă, până aceasta dispare.

5. Nu merge la culcare fără să te demachiezi – este o regulă de aur pentru a preveni apariția infecțiilor oculare, dar și pentru o privire proaspătă, a doua zi, de dimineață.

Folosește un demachiant special pentru ochi sau șervețele umede pentru a îndepărta urmele de fard și mascara, astfel încât acestea să nu pătrundă în ochi pe parcursul nopții sau dimineața, când avem tendința să ne frecăm la ochi.

Ce părere ai despre aceste remedii naturiste pentru urcior? Le vei încerca sau preferi să apelezi întotdeauna la sfatul medicului pentru un tratament sigur?

Articolul urmator
De ce ard tălpile: cauze și remedii
De ce ard tălpile: cauze și remedii
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?
Incepe quiz
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.