Semintele de in te scapa de constipatie si iti aduc numeroase beneficii pentru sanatate

Semintele de in te scapa de constipatie si iti aduc numeroase beneficii pentru sanatate

Cristina Tarziu

Semintele de in sunt foarte accesibile - le gasesti in orice supermarket la preturi relativ mici - si reprezinta o solutie foarte buna de a sustine starea de sanatate a organismului tau cu un produs natural complex si cu actiune benefica din mai multe directii.

Seminte de in pentru constipatie


Semintele de in sunt folosite de secole ca remediu naturist pentru constipatie. Ce e esential de stiut, insa, e faptul ca, daca nu sunt macinate, semintele de in trec intacte prin sistemul digestiv si nu mai ai parte de beneficii. Le poti pisa intr-un mojar sau le poti pune in rasnita de cafea si apoi presari pudra obtinuta peste salate, cereale, in mancaruri, in prajituri etc. Semintele de in au un gust placut si bland, care nu influenteaza foarte tare gustul alimentelor.



Conform Cooperativei Stiintifice Europene pentru Fitoterapie, cea mai buna metoda de utilizare a semintelor de in pentru tratamentul constipatiei consta in inmuiarea acestora pentru cateva ore sau peste noapte. Doza pentru adulti este de 5 grame de seminte de in macinate si inmuiate in apa (jumatate din aceasta cantitate pentru copii), consumate cu un pahar cu apa de 3 ori pe zi. Pentru ca efectele se vad abia peste aproximativ 24 de ore, se recomanda continuarea tratamentului pentru cel putin 2-3 zile.

Pentru ca sunt foarte bogate in fibre, care absorb lichidele din intestin, curele cu seminte de in trebuie asociate intotdeauna cu un consum crescut de lichide, altfel risti sa ai parte de efectul invers celui dorit, adica sa apara constipatia.
 
 

Semintele de in - alte beneficii pentru sanatate


• Pentru ca sunt bogate in Omega 3 si fibre, semintele de in protejeaza sistemul cardiovascular, reduc nivelul colesterolului si previn ateroscleroza. Fibrele din semintele de in se lipesc de colesterolul din intestine si previn absorbtia acestuia.

• Fibrele solubile din semintele de in previn formarea placilor arteriale care blocheaza arterele, determina cresterea tensiunii arteriale si cresc riscul de atac cerebral si atac de cord.

• Fibrele solubile sunt benefice si pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2 pentru ca scad glicemia.

• Semintele de in sunt bogate in vitamine din gama B si minerale - magneziu, mangan.

• Contin fitochimicale si antioxidanti care previn imbatranirea organismului.

• Sunt recomandate in dietele de slabire pentru ca mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp.

• Semintele de in sustin sanatatea sistemului osos si previn aparitia osteoporozei.

• Semintele de in reduc inflamatiile din organism si permit, astfel, sistemului imunitar sa functioneze mai bine. Anumite studii au aratat ca un consum regulat de seminte de in poate ajuta in cazul bolilor inflamatorii si autoimune precum artrita reumatoida, psoriazisul, lupusul.

• Desi nu exista inca suficiente dovezi in acest sens, se considera ca semintele de in lupta impotriva cancerului, in special impotriva cancerului de colon si de san, datorita substantelor din compozitia sa care inhiba cresterea tumorilor.

• Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista de specialitate Society for Integrative Oncology a aratat faptul ca un consum zilnic de seminte de in poate calma bufeurile cauzate de menopauza.

• Exista indicatii ca semintele de in sunt benefice si pentru:

- tratamentul colonului afectat de folosirea in exces a laxativelor;

- diverticulita;

- sindromul intestinului iritabil;

- colite;

- gastrite;

- enterocolite;

- ADHD;

- depresie.

Efecte secundare ale consumului de seminte de in


Consumul de seminte de in vine cu putine efecte secundare, cele mai frecvente fiind: balonarea, flatulenta, durerile abdominale, diareea, constipatia. Pentru ca semintele de in pot influenta nivelul estrogenului din organism, femeile gravide trebuie sa ceara parerea medicului specialist inainte de a le consuma in cantitati mari.

Semintele de in - termen de garantie si depozitare

Semintele de in in forma integrala au, de regula, un termen de garantie de aproximativ un an. Macinate, trebuie pastrate in frigider si consumate cat mai repede. Atentie! Uleiul de seminte de in nu contine fibre, deci nu are toate beneficiile mentionate mai sus. Si acesta trebuie pastrat in frigider pentru a preveni rancezirea.

Presara-le in salate, include-le in cereale sau in biscuiti de casa deliciosi! Semintele de in sunt un aliment care nu trebuie sa lipseasca din bucataria si "mini-farmacia" ta!
Articolul urmator
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.