Tinctura de lavanda: beneficii si mod de preparare

Tinctura de lavanda: beneficii si mod de preparare

Andreea Gluh, redactor

Lavanda (Lavandula angustifolia) este o planta cunoscuta de secole pentru proprietatile sale, dar si pentru mirosul deosebit, fiind un ingredient pretios al multor remedii, parfumuri, sapunuri, uleiuri, din ea preparandu-se chiar si un ceai, despre care poti afla mai multe de aici. Astazi, insa, iti vom spune care sunt motivele pentru care ar trebui sa ai in casa o sticluta de tinctura de lavanda si cum poti prepara chiar tu acest remediu-minune.

Afla, in continuare, cat de util poate fi extractul de lavanda! 

Tinctura de lavanda - un remediu de tinut la indemana

Lavanda are o aroma deosebita, linistitoare, motiv pentru care este utilizata adesea in scopul calmarii atunci cand apar tensiunea nervoasa, anxietatea, insomnia sau iritabilitatea. Asa cum probabil iti inchipui, tinctura preparata din aceasta planta, fiind un derivat concentrat cu o baza alcoolica, are aceleasi proprietati. In plus, ea mai poate fi utilizata intern si pentru a ameliora spasmele gastrointestinale, pentru a calma spasmele arborelui bronsic, in cazul tusei si a altor afectiuni respiratorii si pentru a ameliora hipertensiunea. 

Trebuie sa stii insa ca aceasta tinctura poate fi utilizata si extern, pentru a mentine sanatatea scalpului si a pielii, reducand iritatiile aparute din diverse cauze, inclusiv ca urmare a muscaturilor de insecte. De asemenea, tinctura de lavanda are proprietati antifungice, asa ca o poti folosi cu incredere daca te confrunti cu candidoza sau cu matreata.

Iata si cum se prepara tinctura de lavanda!

Mai intai, trebuie sa ai la indemana cateva ingrediente si ustensile, dupa cum urmeaza:

- o mana de flori de lavanda, proaspat culese sau uscate;

- o sticla de votca pura, de 80 sau 100 de grade;

- un recipient din sticla, care se poate inchide etans;

- cateva filtre pentru cafea sau cateva bucati de tifon, pentru strecurat;

- etichete autoadezive.

Modalitatea de preparare este aceasta:

Taie marunt firele de lavanda, pentru ca uleiurile esentiale sa fie eliberate. Daca lavanda este proaspat culeasa, umple 2/3 sau 3/4 din recipient cu ea, iar daca este uscata, trebuie ca jumatate din volumul borcanului sa fie ocupat de planta. Apoi, toarna votca, pana cand acoperi firele de lavanda in intregime. Pune capacul, inchide recipientul etans si lasa totul la macerat, intr-o incapere intunecata si racoroasa, vreme de 2-6 saptamani, in functie de concentratia pe care doresti sa o obtii la final. Ai grija ca in fiecare zi sa agiti putin vasul, pentru ca substantele sa se omogenizeze.

Cand timpul pentru macerare a trecut, strecoara amestecul folosind un filtru, la alegere, dintre cel pentru cafea si tifon. Pune tinctura de lavanda obtinuta intr-o sticla de culoare fumurie, pentru a impiedica lumina sa ajunga la ea, diminuandu-i astfel proprietatile. Ai grija sa pastrezi recipientul intr-un loc racoros, departe de umezeala. De asemenea, nu uita sa etichetezi sticla, pentru a nu o confunda cu o alta. Daca vei urma aceste reguli, vei putea folosi extractul rezultat vreme de ani buni.

Iata si cum se administreaza tinctura de lavanda!   

Atunci cand se urmeaza un tratament intern, trebuie sa se dilueze o lingurita de tinctura in 100 ml de apa si sa se ia de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Cand administrarea este externa, in functie de scopul ei, fie se dilueaza in aceeasi proportie pentru a se folosi sub forma de gargara (pentru afectiunile cavitatii bucale) sau cataplasme (pentru cele ale pielii), fie se maseaza scalpul cu ea, inainte de folosirea samponului. 

Acum ca ai aflat totul despre tinctura de lavanda, afla de aici cum iti poti prepara tinctura de propolis, un alt remediu care nu trebuie sa iti lipseasca din casa!

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.