Ulei de seminte de dovleac: proprietati si beneficii

Ulei de seminte de dovleac: proprietati si beneficii

Redactor Alexa Galgau

Pe piata gasesti acum o gama foarte variata de uleiuri pline de beneficii, care te ajuta sa previi sau chiar sa tratezi anumite afectiuni mai mult sau mai putin grave. Unul dintre aceste produse naturiste excelente pentru sanatate este uleiul de seminte de dovleac, facut prin presarea la rece a acestora (fie crude, fie rumenite). El are o aroma puternica si este o sursa importanta de acizi grasi, antioxidanti si substante care previn problemele cele mai comune de sanatate.

Afla mai multe despre uleiul de seminte de dovleac, inainte sa dai o fuga pana la magazin sa iti cumperi si tu o sticla cu acest remediu naturist!

Beneficiile uleiului de seminte de dovleac

Uleiul de seminte de dovleac este de culoare verde inchis si se foloseste in special la asezonarea salatelor, alaturi de zeama de lamaie sau de putin otet. Mai poate fi folosit pentru a da un gust aparte supelor, sosurilor si altor preparate, cu mentiunea ca nu este recomandat sa il folosesti ca ulei pentru prajit, pentru ca temperaturile inalte ii distrug proprietatile si il transforma intr-un produs toxic. 

Dintre beneficiile uleiului de seminte de dovleac, amintim de:

1. Prevenirea problemelor cu prostata. Barbatii cu varsta peste 50 de ani sunt predispusi in numar mare la marirea prostatei. Se crede ca vinovatul este un hormon care contribuie la proliferarea celulelor prostatei, ceea ce rezulta intr-o marire a acestei glande. Urinarea frecventa, insotita de disconfort este principalul simptom al unei prostate bolnave. Aici intervine uleiul de seminte de dovleac, care contine un fitosterol care inhiba productia hormonului in cauza. Totodata, el mai contine si un steroid care previne multiplicarea celulelor de la nivelul prostatei. 

2. Prevenirea caderii parului. Steroidul despre care am vorbit mai sus protejeaza in acelasi timp si foliculii de par, care la randul lor sunt afectati de acel hormon buclucas. Unii oameni aplica uleiul direct la radacina parului, insa o sa presupunem ca nu sunt multi cei care vor un scalp verde (de la culoarea uleiului), asa ca cel mai bine se consuma cu lingurita, in scop terapeutic. 

3. Deparazitarea interna. Semintele de dovleac, precum si uleiul rezultat prin presarea lor, sunt folosite ca tratament impotriva parazitilor interstinali. Atunci cand uleiul de seminte de dovleac este administrat dimineata, pe stomacul gol, el reuseste cumva sa paralizeze viermi precum tenia. Daca se mai administreaza si un laxativ natural, precum uleiul de ricin, parazitul este eliminat prin scaun. Acest pas este obligatoriu, pentru ca parazitul este paralizat doar temporar. Tratamentul trebuie urmat cateva zile la rand, urmat apoi de o pauza si de reluarea lui, insumand cateva saptamani. 

4. Scaderea colesterolului. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta populatia Romaniei este colesterolul marit, din cauza consumului de grasimi. Uleiul de seminte de dovleac contine fitosteroli despre care se crede ca scad nivelul colesterolului „rau” LDL, prin diminuarea absorbitiei lui in urma unei mese bogate in lipide. Una peste alta, la fel ca uleiul de masline, cel de dovleac poate sa scada riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. 

5. Diminuarea durerilor cauzate de artrita. Datorita nivelului ridicat de antioxidanti, acest ulei combate inflamatiile cronice, printre care se numara si artrita. Terapia cu acest ulei reduce durerile si unele studii au aratat chiar faptul ca el este cam la acelasi nivel terapeutic cu medicamentul principal folosit pentru artrita, fara insa a provoca aceleasi efecte secundare. 

Din punct de vedere nutritional, este bine sa stii ca uleiul de seminte de dovleac este foarte bogat in calorii: 120/lingura. Insa conteaza si de unde provin aceste calorii: din acizi grasi omega-6 si omega-9. Asadar, este recomandat sa adaugi cate o lingura la salate sau alte preparate, dar nu mai mult, pentru ca oricat de sanatos ar fi, tot te poate ingrasa. 

Uleiul de seminte de dovleac poate fi gasit sub forma de capsule sau ca atare, in forma lichida. Citeste intotdeauna eticheta si verifica sa fie presat la rece si sa nu fie niciodata amestecat cu alte uleiuri vegetale!

Citeste si despre alte doua uleiuri benefice pentru sanatate: cel de primula si cel de lavanda!

Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (49)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.