Tu știi cât de importantă este apa? Află de ce nu trebuie să o irosești!

Tu știi cât de importantă este apa? Află de ce nu trebuie să o irosești!

Paula Rotaru

Apa este lichidul care ne ține în viață și care constituie 65% din compoziția corpului uman. Fără apă potabilă, oamenii ar pieri în doar trei zile. Iar bolile care apar din cauza lipsei apei încă își fac simțită prezența, deși suntem în secolul 21. Potrivit Națiunilor Unite, aproximativ 750 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă – adică unul din nouă.

Descoperă mai jos importanța apei și află ce poți face pentru a reduce consumul acesteia!

Importanța apei pentru viață

Potrivit statisticilor, un copil moare în fiecare minut din cauza unei boli asociate cu lipsa apei. La nivel mondial, peste un miliard de oameni se confruntă cu această problemă, adică mai bine de o cincime din populația întregii planete.

Un raport al ONU, intitulat Water for a Sustainable World, dat publicității în 2015, arată un viitor sumbru pentru planeta noastră: până în 2030, dacă nu găsim soluții alternative pentru economisirea apei, ne-am putea confrunta cu un deficit global de apă de 40%. Așadar, mesajul este simplu: resursele de apă sunt suficiente, cu condiția unei schimbări radicale a modului de utilizare și gestionare a acestei resurse.

Scăderea dramatică a resurselor de apă se traduce în dezastru pentru agricultură, recolte scăzute, creșterea prețurilor la alimente, sărăcie, boală și numeroase alte probleme pentru industria alimentară. Totodată, criza apei nu se limitează doar la nivelul oamenilor, ci se extinde şi în mediul înconjurător, afectând bunăstarea şi şansele noastre de supravieţuire.

15 moduri de a economisi apa

Pentru binele planetei și al următoarelor generații, fă tot posibilul să reduci consumul de apă. Iată câteva metode prin care poți face asta:

1. Fă un duș de 5 minute în fiecare zi, în schimbul unei băi în cadă. Astfel, vei economisi 400 de litri de apă pe săptămână.

2. Instalează capete de duș și robinete cu aeratoare – vei reduce consumul de apă cu 30%.

3. Verifică țevile, robinetele și toaleta de eventuale scurgeri – o scurgere mică poate cauza pierderi de peste 20 de litri de apă pe zi.

4. Oprește apa după ce ți-ai umezit periuța de dinți – nu ai niciun motiv să lasă apa să curgă în timp ce te speli pe dinți (folosește un pahar cu apă pentru clătire). De asemenea, nu lăsa apa să curgă în timp ce te bărbierești – poți curăța aparatul foarte ușor dacă umpli chiuveta cu apă.

5. Folosește mașina de spălat rufe sau vase doar pentru încărcături complete – dacă speli o cantitate mai mică, ajustează volumul de apă. În caz contrar, se pot pierde inutil până la 3600 de litri de apă pe lună. Alege o mașină de spălat cu un consum redus de energie și apă.

6. Ține o sticlă cu apă de băut în frigider, în loc să lași apa de la robinet să curgă până când se răcește.

7. Nu lăsa robinetul deschis când speli legume sau fructe – spală-le într-un vas cu apă. Iar apa respectivă nu o arunca, ci folosește-o pentru a uda plantele din casă.

8. Folosește o găleată cu apă și săpun ca să speli mașina și folosește furtunul doar pentru clătirea mașinii.

9. Udă plantele și terenul în prima parte a zilei, când temperaturile sunt mai scăzute, nu seara – astfel, apa nu se va evapora atât de repede și va fi prevenită apariția ciupercilor și a insectelor dăunătoare.

10. Când îți achiziționezi o plantă sau un arbust, orientează-te către specii care necesită un consum redus de apă.

11. După ce cureți acvariul, nu arunca apa, ci udă florile cu ea, deoarece este bogată în nutrienți.

12. Nu folosi apa de la robinet pentru a dezgheța alimentele, ci lasă-le în frigider sau la temperatura camerei – astfel, vei economisi apa, iar alimentele își vor păstra savoarea.

13. Învață-i pe cei mici să închidă sursa de apă după fiecare folosire.

14. Dacă locuiești la casă, spală-ți animalul de companie în curte, pe gazon, astfel încât apa să fie absorbită de acesta.

15. Spală hainele închise la culoare în apă rece – vei economisi apă și vei păstra culoarea hainelor un timp îndelungat.

Importanța apei nu trebuie neglijată! Pune în aplicare sfaturile noastre și nu uita: apa face posibilă viața, iar noi suntem singurii care putem să asigurăm resursele necesare viitoarelor generații. Află și ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă!

Surse foto: theearthandyou.com, pinterest.com, vitaminsdoc.com, collective-evolution.com, huffingtonpost.co.uk, ehs.com

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?
Incepe quiz
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.