Tu cum faci fata durerilor menstruale?

Tu cum faci fata durerilor menstruale?

Raluca Cristea

Durerile menstruale, cu denumirea medicala de dismenoree, reprezinta dureri localizate in zona abdomenului inferior. Dismenoreea afecteaza aproape 50% din femeile de varsta reproductiva si apare mai des in randul celor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, aproximativ 10% din acestea fiind in stare de incapacitate fizica pentru cateva zile.

Semnele asociate dismenoreei sunt durerile de cap, durerile de spate, ametelile, durerile la nivelul sanilor si tulburarile digestive (greata, diaree, varsaturi).

Factorii de risc asociati aparitiei dismenoreei sunt varsta mai mica de 20 de ani, pubertatea precoce (sub 11 ani), fluxul menstrual abundent (menoragia), fumatul, stresul emotional si lipsa efortului fizic.

  Dismenoreea primara

Unele femei au parte de dureri menstruale usoare, in timp ce altele suporta corvoada unor dureri severe, care le impiedica sa isi desfasoare activitatile cotidiene cateva zile pe luna. Orice femeie, tanara sau mai in varsta, trebuie sa stie ca se recomanda un control ginecologic, pentru a se face diferenta intre o dismenoree primara si una secundara.

Dismenoreea primara reprezinta forma cel mai des intalnita si nu poate fi corelata cu o boala sau o anomalie fizica. Se manifesta, de obicei, in primul an de la aparitia menstruatiei.

Statisticile arata ca, in primul an, 38% dintre femei au dureri menstruale, iar 20% din ele au parte de aceste dureri si in al doilea sau al treilea an. In cazul a 80% din femei, aceste dueri incep in primii 3 ani de la aparitia menstruatiei. Este bine de stiut ca aceste dureri scad in intensitate pe masura inaintarii in varsta si chiar dispar, dupa prima sarcina.

Dismenoreea secundara

Dismenoreea secundara apare mai rar, fiind cauzata de o patologie genitala sau extragenitala, ceea ce inseamna ca de vina pot fi probleme specifice ale aparatului genital, utilizarea unui dispozitiv intrauterin (steriletul) sau o anomalie anatomica. Printre cauzele des intalnite pentru dismenoreea secundara se mai numara si endometrioza, fibromul uterin si tulburarile hormonale.

Endometrioza se caracterizeaza prin prezenta unui tesut asemanator endometrului (mucoasa uterina) in alta parte decat in mod normal, cel mai adesea in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine.

Solutia este medicatia corecta, tratamentul de specialitate si uneori, interventia chirurgicala.

Calciul si vitaminele, un ajutor de nadejde!

Studiile nu au aratat ca exista alimente care pot ajuta clar in lupta cu dismenoreea, insa o dieta echilibrata, cu 1000 mg de calciu zilnic si peste 1,5 litri de lichide pe zi, poate fi de mare ajutor.


Se recomanda si vitamina B6 si B11, vitamina E, magneziu, zinc si preparate care contin Omega 3. Poate fi de folosi si consumul de ulei de peste, fructe de mare, pepene verde, portocale, grepfrut, pere si alune.

Trebuie evitate alimentele picante, condimentele, deoarece acestea cresc congestia locala si fenomenul inflamator. Alcoolul, in schimb, in cantitate moderata, poate fi si el de ajutor, avand rolul de vasodilatator.

Tratament

Pot fi incercate si alte variante terapeutice, nemedicamentoase, cum sunt presopunctura, acupunctura, terapie comportamentala (deoarece dismenoreea poate fi cauzata si de factori de mediu si psihosociali) si exercitii de relaxare musculara.

Pacientele care sufera de dismenoree primara pot lua anumite masuri pentru a ameliora durerile si a reduce disconfortul. Un prim pas este modificarea stilului de viata, odihna si dieta echilibrata fiind obligatorii si esentiale. Dupa varsta de 20 de ani, sunt recomandate 8 ore de somn. De asemenea, efortul fizic regulat poate reduce simptomele nefaste ale dismenoreei.

Alimentatia trebuie sa contina neaparat fructe, legume si cereale. Consumul de cafea trebuie redus, iar baile calde, sticlele cu apa calda si compresele calde aplicate local pot face minuni.

  Metodele de mai sus nu au nevoie de prescriptie medicala iar cele care se administreaza impotriva dismenoreei, in urma prescriptiei medicale, sunt contraceptivele orale combinate sau alte clase de substante adecvate unui astfel de tratament.

La acestea se pot adauga repausul la domiciliu sau chiar la pat si, rareori, spitalizarea, in vederea excluderii sau includerii unor urgente microchirurgicale si stabilirea unui diagnostic precis.

Articole care te-ar putea interesa:
Pregateste-te sa infrunti migrenele!
Pilozitate in exces? Afla ce trebuie sa faci!
Lamaia - fructul bun la toate!

Subiecte de pe forum:
Anticonceptionale
Secretii vaginale!
Tratamente pentru unghii si par

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (87)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Camelia (anonim)
    18 februarie 2012 12:12

    Si eu am dureri groaznice in perioada menstruatiei.Aproape lunar(de 1 an de zile,cred) am aceleasi simptome:greata,durere de burta,balonare,durere de spate.In fiecare luna ma rog sa ma ,,prinda" acasa perioada asta neplacuta.De obicei vomit ce am mancat,dar acum m-am invatat minte.Cand sunt sigura ca mi-a venit,nu mananc nimic si astept sa mai treaca durerea.Iau Nurofen si stau in pat,pe burta si fac baie cu apa calda,pt ca mi se face frig.Nici nu se pune problema sa fac exercitii fizice.O sa incerc sa mananc fructe si legume,sa vad ce efect au.Sper sa intr-o buna zi sa scap de durerile astea.sa fie ceva mai suportabil.

    gabriela (anonim)
    25 noiembrie 2010 14:02

    bun da un doctor nu intra pe acesta pagina sa ne recomande ceva?

    aida (anonim)
    10 iunie 2010 15:03

    cele cu dureri mai accentuate mergeti la medic , am fost si eu si am fibrom de 4 \ 5 cm , am 43 ani stau si ma gandesc; sa ma operez?

    irina (anonim)
    5 decembrie 2009 11:11

    Eu nici o data n-am avut dureri menstruale si nici nu-mi doresc sa am ..si nu exagerez deloc .

    melissa (anonim)
    26 noiembrie 2009 20:08

    Luati Paracetamol sau Indometacin sau Diclofenac. Au efect sigur. Mai lasati anticonceptionalele de la varste timpurii, pentru ca va dereglati hormonal. Si fiti mai "barbate", nu va mai plangeti la cel mai mic disconfort. La nastere ce o sa faceti, o sa muriti?

    sorina (anonim)
    13 noiembrie 2009 13:01

    mie,ciclul menstrual mi-a aparut la varsta de noua ani jumatate si am dureri ingrozitoare,nu ma pot da jos din pat,deseori nici nu pot sta in pat,de dureri,ci pe vine, ca imi mai alina.am incercat si cu anticonceptionale,dar degeaba,si pastilele parca nu isi mai fac nici un efect.am stari de greata,ameteli...si durerile incep cu o saptamana inaintea ciclului menstrual.ce as putea sa fac sa imi mai aline durerea?

    dora (anonim)
    9 noiembrie 2009 10:10

    bla, bla, bla ...veniti cu sfaturi reale, nu din astea, care doar umplu un articol.cand ai dureri la stop, din alea, crunte, nu trec decat cu antiinflamatorii si clamante. lasati faza cu somnul, cu presopunctura sau alte minuni, ca nu tine. mai ales cand ai dureri de o aproape 25 de ani.

    Rodica (anonim)
    8 noiembrie 2009 12:12

    Ceaiul de coada soricelului, baut caldut, cu 3-4 inainte de prima zi de ciclu si in timpul ciclului, face minuni !

    mariac. (anonim)
    6 noiembrie 2009 16:04

    Eu in urma cu cateva luni aveam dureri menstruale ingrozitoare si am fost la ginecologie si mi-a recomandat tratament cu anticonceptionale pe care l-am urmat 2 luni, dar m-am lasat de el pentru ca m-am ingrasat. In timpul tratamentului nu am avut nici o problema, dar dupa ce l-am intrerupt durerile au reaparut. Apoi am citi pe internet despre patrunjel. De atunci am inceput sa beau in fiecare zi cate o cana de ceai de patrunjel si nu mai am nici o durere si am si slabit..eu cred ca merita sa incercati.. PS: eu am si o uretra dispersata si la mine e mai grav..dar oricum mi-a trecut..deci incercati-l.

    larisa (anonim)
    6 noiembrie 2009 12:12

    fetelor eu cand sunt pe stop de ceva vreme am niste dureri ca imi tremura picioarele sub mine, mie rau iar durerile de burta pfff am impresia ca imi ies ovarele din mine, si cautand prin cutia cu medicamente am gasit ceva antidolorific si ca un fel de calmant pe nume oky(e pulbere ce trebuie amestecata cu apa)miam facut o doza pt adulti in umate de ora nu am mai simtit nimic toata ziua nam avut treaba bine ca ma si amortit...la cele ce au dureri mari chiar il recomand...am incercat nu stiu cate feluri pana acuma de medicamente dar fara folos...asa ca vil recomad..pooopi

    niko (anonim)
    5 noiembrie 2009 21:09

    eu aveam dureri insuportabile si am inceput sa fac 20 de abdomene in fiecare seara si nu mai am nici o problema de atunci cam dupa o luna de exercitii nu vei mai avea probleme

    cristina (anonim)
    5 noiembrie 2009 21:09

    mie mi-a spus medicul ginecolog k nu daca nu am avea noi femeile dureri menstruale nu ar fi bine...si k este perfect normal sa ne doara...tocmai daca nu ne-ar durea ar fi o mre problema( cu eliminrea ovulului)...deci...la cat mai multe pastile:))nu cred ca sunt bune, dar ce sa facem?credeti k daca ne alimentam mai sanatos nu ne doare?nu cred...sau daca bem nuj ce ceaiuri?la fel nu cred...

    ellakosta (anonim)
    5 noiembrie 2009 14:02

    Cred ca tratamentele pentru diminuarea durerii tin de fiecare femeie in parte. De exemplu, eu in aceasta perioada am probleme mari digestive, astfel ca in ziua in care stiu ca voi avea dureri (care ma tin in medie 2 ore) nu mananc nimic pana cand nu imi trece de tot. In felul asta am reusit sa evit de multe ori durerile puternice. De asemenea, ma ajuta de multe ori si mersul pe jos (chiar mersul prin casa daca nu ma simt in stare sa ies).

    iuliana (anonim)
    5 noiembrie 2009 11:11

    eu am dureri foarte mari de menstruatie primele 3 zile nici nu ma pot ridica din pat .as vrea sa stiu ce imi recomandati?

    Alexandra (anonim)
    5 noiembrie 2009 10:10

    Pentru mine cea mai eficienta metoda de a combate dismenoreea este un milkshake de banane facut in casa. Se stie ca bananele au foarte multe minerale si vitamine printre care si magneziu si potasiu care calmeaza crampele.

    luminita (anonim)
    5 noiembrie 2009 09:09

    felicitari ...doresc mai multe informatii despre endometrioza si cum se poate trata...

    monica (anonim)
    5 noiembrie 2009 08:08

    - ceaiurile pot fi de asemena f eficiente pt durerile de menstruatie: coada soricelului, cretisoara, traista ciobanului- banalul extract de zmeur, care se poate gasi in farmaciile naturiste, a avut de asemenea rezultate f bune in cazul meu. Multa sanatate!!!