Tusea convulsiva - simptome, diagnostic, tratament, profilaxie

Tusea convulsiva - simptome, diagnostic, tratament, profilaxie

Chiriac Iulia

Copilul tau tuseste de ceva vreme si nu-i trece cu nici un tratament? Nu e vina lui ca trezeste jumatate de casa cand il apuca accesele de tuse,  ci e vina unei bacterii, Bordatella pertussis. Popular,infectia cu aceasta bacterie este denumita “tuse magareasca”iar chinezii o numesc “tusea de 100 de zile” datorita naturii sale cronice.

Ce este tusea convulsiva


Tusea convulsiva este o boala foarte contagioasa, determinata de infectia cu Bordetella pertussis , o bacterie care se localizeaza la nivelul cailor respiratorii. Bordatella pertussis adera la celulele epiteliale, se multiplica in numar mare si produce leziuni la nivelul mucoasei locale. Aceste leziuni induc tuse paroxistica, favorizand astfel expulzia si transmiterea infectiei la persoanele din jur.  

Caracteristica tusei convulsive o reprezinta tusea cronica cu durata de doua sau mai multe saptamani si reprizele de tuse care in mod tipic au un debut brusc si sunt de natura paroxistica. In cazuri severe pot fi urmate de convulsii sau varsaturi.

Sursa de infectie o reprezinta persoanele simptomatice care pot  transmite boala pe cale directa, prin tuse, iar persoanele vizate in principal sunt copiii prescolari. Afecteaza persoanele indiferent de varsta, dar nou-nascutii si persoanele in varsta sunt mai sensibile, datorita unui sistem de aparare deficitar si prezinta astfel un risc crescut de complicatii.

Cum se manifesta tusea convulsiva?


Tusea convulsiva
 este de obicei o boala prelungita, cu o durata medie de 6-8 saptamani. Prezinta mai multe etape evolutive iar simptomele sunt specifice fiecarei perioade.

Astfel, in primele 5-14 zile, simptomele tusei convulsive sunt nespecifice, fiind asemanatoare unei raceli:
- rinoree(scurgere nazala abundenta);
- tuse usoara;
- lacrimare;
- senzatia de furnicaturi in gat;
- febra moderata;
- stare de indispozitie.

Tusea, la inceput usoara, devine din ce in ce mai frecventa, chiar nocturna, uneori spastica si asociind varsaturi. O alta caracteristica a infectiei cu Bordatella pertussis in aceasta etapa este aceea ca nu cedeaza la tratamentul obisnuit al unei raceli.

In urmatoarele 2-4 saptamani, simptomele caracteristice sunt accesele de tuse, ce cuprind:

- stare de neliniste inaintea accesului de tuse;
- accesul de tuse se manifesta prin inspiratie brusca, urmata de expiratii multiple (10-30);
- paroxismele de tuse se manifesta in timpul unei singure inspiratii;
- urmeaza apoi o inspiratie adanca, prelungita, insotita de un zgomot caracteristic, asemanator zbieratului unui magar, de unde si denumirea de “tuse magareasca”;
- efortul fizic asociat cu fiecare spasm poate determina distensia venelor gatului, cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor) si protruzia globilor oculari (ochii parca ies din orbite);
- accesul de tuse poate fi insotit de expectorarea unor secretii vascoase din caile respiratorii,
- uneori apar si varsaturi;
- febra este absenta.
tuse convulsiva

Accesele de tuse sunt frecvente, intre 10 - 25 intr-o singura zi, se manifesta si in timpul somnului. Un acces de tuse brusc, puternic va trezi copilul din somn, fiind insotit de o stare de neliniste.

Cum se face diagnosticul infectiei cu Bordetella pertussis?


Tusea care dureaza mai mult de 2 saptamani, cu sau fara accese paroxistice si care nu se vindeca in urma administrarii tratamentului trebuie investigata de catre medic.

Simptomele prezente de cel putin doua saptamani sunt cele care ghideaza diagnosticul, insa sunt necesare teste specifice pentru confirmarea diagnosticului de infectie cu Bordatella pertussis.

Testul standard de diagnostic al tusei convulsive consta in izolarea in laborator a bacteriei Bordatella pertussis din culturi efectuate prin recoltarea secretiei nazale si faringiene cu ajutorul unui tampon. Tamponul se insereaza in fiecare nara si se mentine in contact cu mucoasa nazala timp de 10 secunde, dupa care se insamanteaza pe mediu de cultura.

Analizele de sange releva cresterea leucocitelor (celule ale sistemului imun implicate in aparare).

Care sunt complicatiile tusei convulsive?

Complicatiile tusei convulsive apar ca urmare a tratamentului inadecvat sau a din cauza unui diagnostic necorespunzator:
- hemoragii subconjunctivale si pete (pata de culoare rosie) localizate in regiunea toracelui datorate efortului de tuse;
- episoade de oprire temporara a respiratiei (apnee ) si cianoza apar frecvent la sugar si copilul mic;
- malnutritia si scaderea ponderala datorate unei alimentatii inadecvate;
- bronhopneumonie cu Bordatella pertussis;
- suprainfectia bacteriana cu Streptococcus pneumonae poate genera pneumonie;
- complicatiile neurologice sunt mai putin frecvente, insa sunt destul de grave: encefalopatia  si convulsiile;
- astmulemfizemul pulmonar  si bronsiectazia.

Care este tratamentul infectiei cu Bordetella pertussis?

Tratamentul tusei convulsive este diferentiat in functie de formele de boala.

In formele usoare, tratamentul este la domiciliu, in conditii de izolare pentru cel putin 10 zile, sub administrare de antibiotic (Eritromicina, Claritromicina). Pentru formele severe, mai ales la nou-nascuti si batrani, dar si in cazul complicatiilor, este obligatorie internarea in spital.

Regimul igieno-dietetic presupune o camera curata si aerisita, dar si un meniu bogat in calorii si proteine, cu pranzuri repetate pentru a compensa pierderile suferite prin varsaturi, precum si o cantitate suficienta de lichide. Tratamentul medicamentos cuprinde: antibiotice (Eritromicina, Claritromicina), pentru eradicarea infectiei si antitusive.

Cum  ne protejam impotriva infectiei cu Bordatella pertussis?


Din cauza mortaliatatii crescute, incepand cu anul 1940 s-a introdus un vaccin care sa ne protejeze de infectia cu Bordatella pertussis. Tusea convulsiva beneficiaza de vaccin profilactic care protejeaza organismul de o infectie ulterioara. Vaccinul trivalent diftero-tetano-pertusis (DTP) se adimistreaza obligatoriu tuturor copiilor la 2, 4, 6 si 12 luni, urmat de inca un vaccin la varsta de 4 ani!

Rareori, pot aparea reactii adverse in urma vaccinului DTP, printre care se numara: febra, plansul persistent, convulsiile, encefalopatia.
Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (40)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Irina (anonim)
    26 iunie 2012 03:03

    DACA FACI VACCINUL DTP POTI FACE TUSE MAGAREASCA????

    Irina (anonim)
    26 iunie 2012 01:01

    EU STIU CA TUSE CONVULSIVA (MAGAREASCA) SE TRATEAZA CU LAPTE DE MAGARITA@