Uite cat de grave sunt efectele poluarii asupra creierului tau!

Uite cat de grave sunt efectele poluarii asupra creierului tau!

Andreea Gluh, redactor

Auzim adesea cat de mult a crescut gradul de poluare in ultimele decenii, motiv pentru care acelasi lucru s-a intamplat si cu incidenta bolilor respiratorii si cardiace. Stiai insa ca efectele poluarii nu se opresc aici, ci ele se pot face simtite si la nivelul creierului? Ei bine, medicii californieni au ajuns la concluzia ca acest flagel care duce la moartea lenta a naturii inconjuratoare poate provoca si imbatranirea prematura a substantei albe din creier. Ba chiar mai mult, s-a mers mai departe cu cercetarea, astfel descoperindu-se ca si autismul poate avea aceeasi cauza.

Descopera si tu, in cele ce urmeaza, cat de grave sunt efectele poluarii asupra creierului tau si al copilului tau!

Poluarea - apanajul dezvoltarii industriale, decaderea rasei umane

Creierul este alcatuit din substanta cenusie si substanta alba. Aceasta din urma este compusa din prelungirile nervoase ale neuronilor, care sunt acoperite cu o teaca din mielina, care are rolul de a facilita circulatia impulsurilor nervoase. Asadar, fara mielina, creierul nostru nu ar functiona la un nivel optim. Cercetarile medicilor din California au dovedit faptul ca persoanele de sex feminin care traiesc in zonele cu un grad ridicat de poluare au un volum mai mic de substanta alba. Studiile au fost realizate pe un esantion de 1403 femei cu varste cuprinse intre 71 si 89 de ani, care locuiesc in regiuni unde in aer exista o cantitate mare de microparticule cu diametrul de aproximativ 2.5 microni.  

Unele analize mai vechi, realizate in 2008, au dovedit faptul ca si persoanele mai tinere, cu varsta de pana la 50 de ani, pot suferi din punct de vedere neurologic de pe urma poluarii. Astfel, in cazul acestor pacienti, s-a oservat o scadere a puterii de concentrare si o afectare a memoriei de scurta durata.

In cazul copiilor, situatia este cu atat mai grava cu cat efectele poluarii pt fi devastatoare asupra sistemului lor nervos, inmultindu-se cazurile de autism. Medicii californieni au descoperit ca riscul ca parintii care locuiesc in apropierea unei retele rutiere dense sa aiba urmasi bolnavi de autism este de doua mai mare decat in cazul cuplurilor care isi duc traiul in zone putin tranzitate. Asadar, despre regiunile in care exista un inalt grad de poluare industriala nici nu trebuie sa mai amintim. 

De asemenea, se pare acei copii care se nasc si traiesc in regiunile in care se desfasoara o intensa activitate industriala au un IQ mai scazut. Motivul il poate reprezenta faptul ca ei respira un aer in care exista o cantitate crescuta de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care apar ca rezultat al arderii combustibililor.

Conform ultimelor date, particulele poluante din aerul respirabil nu se depoziteaza numai in plamani, ci si in creier, unde ajung prin intermediul fluxului sanguin. Asadar, efectele poluarii sunt mai grave decat am crezut pana acum, afectandu-ne calitatea vietii.  

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.