10 cauze nebanuite ale infectiei urinare: dusmanii ascunsi ai aparatului urinar

10 cauze nebanuite ale infectiei urinare: dusmanii ascunsi ai aparatului urinar

Redactor Alexa Galgau

Una din cinci femei se confrunta cel putin o data in viata cu o infectie urinara. De cele mai multe ori, aceasta boala are sanse mari sa recidiveze. Infectia urianra este o afectiune comuna, dar incredibil de neplacuta, simptomele fiind o adevarata forma de tortura: senzatia de arsura la urinare, nevoia frecventa de a urina, urina inchisa la culoare, tulbure si urat mirositoare etc. Femeile au ghinionul de a fi dezavantajate din punct de vedere anatomic, pentru ca este mult mai usor ca bacteriile din sistemul digestiv sa ajunga in aparatul urinar, din cauza apropierii anusului de organele genitale.

Probabil ca ti s-a zis pana acum ca sensul in care te stergi dupa ce folosesti toaleta (trebuie din fata inspre spate) este important in prevenirea infectiilor urinare. Insa exista multe alte cauze ascunse ale infectiei urinare, despre care vom discuta in randurile urmatoare.

Cauze ascunse ale infectiei urinare

1. Mananci tot timpul dulciuri: daca esti genul care pur si simplu nu se poate abtine de la a manca o prajitura sau o ciocolata, consecintele nu sunt suportate doar de talie si de coapse, ci si de aparatul urinar, pentru ca aceste zaharuri in exces ajung si in urina, iar bacteriile se hranesc cu ele, inmultindu-se mult mai repede decat in mod obisnuit. 

2.  Ai diabet: se pare ca oamenii care sufera de aceasta boala prezinta un risc mult mai mare de a se confrunta cu infectii urinare, tocmai pentru ca au un nivel foarte ridicat al glicemiei, iar acest lucru se reflecta si in compozitia urinei, care devine mediul perfect de inmultire a bacteriilor. 

3. Faci mult sex: infectiile urinare sunt ceva obisnuit in cazul persoanelor care au o viata sexuala activa, pentru ca este mult mai usor ca bacteriile sa ajunga in uretra prin penetrare. Nu prea ai cum sa eviti aceasta situatie decat printr-o igiena locala riguroasa si prin schimbarea prezervativului atunci cand, de exemplu, treceti de la sex anal la sex vaginal. 

4. Nu urinezi dupa sex: aceleasi bacterii care patrund in uretra prin sex ar putea fi eliminate din organism daca ai avea grija sa mergi la baie dupa sex. Nu este o garantie absoluta ca scapi de infectia urinara, dar este una dintre metodele de preventie, asa ca urmeaza acest sfat cu incredere. 

5. Te abtii prea mult de la a urina: poate ca ai un program incarcat sau poate ca esti intr-o situatie in care nu poti folosi toaleta prea des, insa cu cat sta urina mai mult in vezica, cu atat bacteriile au mediul potrivit pentru a se inmulti. De aceea este bine sa mergi la baie exact atunci cand ai nevoie, nu sa astepti cu orele. 

6. Folosesti diafragma: unele metode contraceptive sunt mai riscante pentru sanatatea aparatului urinar, iar printre acestea se numara diafragma. Din cauza pozitiei in care este pusa, diafragma pune presiune pe uretra, ceea ce poate duce la instalarea infectiilor urinare cu o mai mare usurinta. Din fericire, exista multe alte metode contraceptive sigure la care poti apela. 

7. Nu te lubrifiezi destul: sexul cu prezervativ este singura metoda eficienta pentru a preveni transmiterea bolilor cu transmitere sexuala, insa trebuie sa ai grija sa folosesti lubrifiant. In caz contrar, materialul din care sunt facute prezervativele poate sa irite vaginul care deja este sensibilizat din cauza contactului sexual. Totodata, retine ca si folosirea spermicidelor impreuna cu diafragma duce la aparitia infectiilor urinare. Cea mai buna varianta este sa faci sex cu prezervativ si sa folosesti un lubrifiant fara spermicide. 

8. Nu te hidratezi suficient: cei mai multi oameni nu beau nici pe departe cata apa ar trebui, ceea ce inseamna ca urineaza rar si permit bacteriilor sa se inmulteasca in vezica. In plus, atunci cand bei destula apa, aceasta dilueaza urina si previne aparitia nisipului la rinichi sau chiar a pietrelor. Litiaza renala este foarte des asociata cu infectiile urinare, din cauza iritatiilor care apar in urma eliminarii nisipului. 

9. Esti racita: raceala in sine nu are nicio legatura cu infectia urinara, dar sistemul imunitar scazut si medicamentele pe care le iei pot ava o influena majora. Se pare ca medicamentele care te ajuta sa scapi de corvoada nasului infundat au un efect mai putin benefic asupra sistemului urinar: acestea reduc nevoia de a urina, iar asta inseamna ca nu elimini destul de des bacteriile din vezica. 

10.  Esti insarcinata: schimbarile hormonale din timpul sarcinii duc la relaxarea muschilor vezicii. De asemenea, femeile insarcinate au, de regula, sistemul imunitar mai slabit, ceea ce creeaza probleme in lupta cu infectiile urinare. 

Tu stiai despre aceste cauze ascunse ale infectiei urinare? Ce alte cauze ale acestei boli mai cunosti?

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Care este frica ta?
Incepe quiz
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.