Vitamina care oprește dezvoltarea cancerului

Vitamina care oprește dezvoltarea cancerului

Paula Rotaru

Poate nu bănuiai că există o legătură între vitamine și cancer, dar mai multe studii medicale sugerează că persoanele cu o doză mare de vitamina D în organism prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de această maladie. Așa că ai grijă să asiguri corpului tău cantitatea necesară din această vitamină miraculoasă!

Potrivit Institutului Național de Cercetare a Cancerului din Statele Unite, mai multe studii arată că persoanele care au o alimentație bogată în vitamina D și care sunt expuse unei doze mai mare de raze ultraviolete de la soare au un risc mai scăzut de cancer. De asemenea, experimentele realizate pe cobai au demonstrat că există o legătură între vitamine și cancer: vitamina D poate încetini și chiar preveni dezvoltarea unor tipuri de cancer (colorectal, de prostată, de plămâni). Concret, această vitamină oprește dezvoltarea celulelor canceroase și stimulează apoptoza, adică moartea celulelor bolnave.

Află mai multe despre importanța vitaminelor pentru sănătate!

Rolul vitaminei D în organism

Vitamina D ajută organismul să asimileze eficient calciul și fosforul, minerale care au un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților. Vitamina D se poate obține din anumite alimente, din suplimente nutritive sau prin expunerea la soare. Lipsa vitaminei D duce la rahitism în cazul copiilor și la osteomalacie în cazul adulților.

Prin urmare, ai grijă să ai o dietă echilibrată și să petreci suficient timp zilnic în are liber, la soare. Consumul de vitamine și un stil de viață sănătos sunt cu siguranță arme eficiente care te protejează de cancer.

Alimente bogate în vitamina D

Dacă vrei să te asiguri că incluzi în dieta ta o doză suficientă de vitamina D, trebuie să consumi regulat pește gras, ouă și ulei de pește. De asemenea, există alimente care sunt îmbogățite cu vitamina D: cereale, sucuri, lapte. Consumul echilibrat de alimente bogate în vitamine, în special în vitamina D, te poate ajuta să previi cancerul.

Doza zilnică recomandată de vitamina D

Doza zilnică recomandată de medici este de aproximativ 15 micrograme (sau 600 IU) de vitamina D zilnic. În cazul persoanelor care au peste 70 de ani, doza recomandată este de 20 de micrograme zilnic (adică 800 IU). Și în cazul bebelușilor doza minimă diferă: doar 10 micrograme zilnic sunt suficiente pentru copiii de până la un an.

Desigur, așa cum o doză insuficientă poate duce la grave probleme de sănătate, și o doză prea mare face rău. Dacă vei consuma prea multă vitamina D, riști să faci hipercalcemie, adică vei acumula calciu în exces în țesuturi.

Simptomele lipsei de vitamina D

Dacă vrei să afli câtă vitamina D ai în organism, trebuie să faci un test special de sânge. Lipsa acestei vitamine duce la simptome care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tine, scrie publicația Positivemed.com:

  • Depresie
  • Durere de oase
  • Slăbiciune musculară
  • Transpirație excesivă
  • Dureri cronice

Alte vitamine care te feresc de cancer

În afară de vitamina D, există și alte vitamine care te pot proteja de cancer, scrie publicația Care2.com:

Betacarotenul, precursorul vitaminei A, se găsește în legumele verzi și portocalii, printre care: morcovul, spanacul, varza kale, cartofii dulci. Betacarotenul protejează plămânii de toxine care pot duce la cancer.

Vitamina B6 stimulează sistemul imunitar și protejează căile respiratorii de infecții și de poluare. Studiile au sugerat un efect benefic în cazul cancerului cervical. Vitamina B6 se găsește în morcovi, mere, banane, cartofi dulci și legume cu frunze verzi.

Vitamina C, care se găsește în fructele și legumele crude, are un rol benefic în prevenirea, dar și în combaterea cancerului. Studiile au demonstrat că bolnavii de cancer care au primit suplimente de vitamina C au trăit mai mult decât cei care nu au beneficiat de această terapie.

Vitamina E este un antioxidant puternic și protejează mai ales de cancerul de colon. Vitamina se găsește în ouă, ficat, germeni de grâu, ulei vegetal nerafinat și legume verzi.

Acum știi care sunt alimentele bogate în vitamine care te pot proteja de cancer. Trebuie să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, care să-ți asigure zilnic o doză din aceste vitamine. Nu lua însă niciun supliment nutritiv fără să mergi mai întâi la medic pentru o consultație și analize de sânge amănunțite.

Află și cum îți dai seama că ai lipsă de vitamine!

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.