10 trucuri ca să faci cea mai bună cafea

10 trucuri ca să faci cea mai bună cafea

Redactor Alexa Galgau

Dimineața, la prima oră, când abia poți să deschizi ochii și este nevoie de un efort supraomenesc doar ca să te dai jos din par, cafeaua este singura ta salvare. Există foarte mulți oameni care nu „funcționează” decât după ce își administrează doza zilnică de cofeină, iar dacă și tu faci parte din această categorie, mai mult ca sigur că vrei să faci o cafea excelentă, care nu doar să îți pună mintea în mișcare, ci să îți aducă și zâmbetul pe buze. 

Descoperă 10 sfaturi care te vor ajuta să faci cea mai bună cafea, mai savuroasă chiar decât cele mai sofisticate sortimente de la cafenele!

Cum să faci cea mai bună cafea

1. Gustul este cel mai important, dar și decorul contează. Vrem, nu vrem, adevărul este că ni se pare mult mai gustoasă o cafea care arată apetisant. Sigur că gustul propriu-zis este cel mai important, dar nu trebuie să neglijăm aspectul cafelei, care poate fi decorată în fel și chip. Indiferent că folosești frișcă sau ciocolată, chiar și niște cantități mici sunt suficiente pentru a face cafeaua mai bună. Și să nu crezi că arta decorării cafelei cu lapte condensat, așa cum vezi la cafenele, nu poate fi stăpânită și de tine! Există foarte multe tutoriale pe internet după care te poți ghida în acest sens. 

2. Fă-ți cuburi din cafea pentru ice coffee. Atunci când este cald, nu visezi decât la un ice coffee mare, plin cu gheață, dar aceasta diluează cafeaua când se topește, „furându-i” aroma. O idee ingenioasă este să renunți la cuburile de gheață obișnuite și să torni în tăvița pentru cuburi cafea (simplă, cu lapte sau cu... coniac). Îți vei mulțumi mai târziu pentru acest lucru, când cuburile vor da cafelei un gust și mai intens!

3. Cumpără o cafea de calitate. Dacă vrei ca experiența ta cu cafeaua să fie dusă la un alt nivel, atunci va trebui să investești într-o cafea „adevărată” și să renunți la brandurile ieftine din supermarket. Cumpără cafeaua doar sub formă de boabe, pentru că este mai aromată când este râșnită chiar înainte de a fi preparată. Totodată, asigură-te că vei cumpăra cafea proaspăt rumenită, pentru că o cafea veche își pierde din aromă.

4. Ține cafeaua într-un recipient închis ermetic. Atunci când sunt expuse oxigenului, boabele de cafea se deteriorează și își pierd din aromă, iar acesta este cel mai mare dușman al unei cafele bune. Este foarte important să nu ții cafeaua doar în pachetul ei, ci să o pui și într-o pungă vidată. Iar atunci când cumperi boabe de cafea la vrac, ține minte că acestea ar putea să aibă o aromă foarte slabă dacă au fost expuse la aer. 

5. Renunță la cafetieră. În ultimii ani, au devenit tot mai populare aparatele de făcut cafea, în care pui un mic recipient în care se află cafeaua și apoi le lași pe ele să o prepare. Nu doar că aceste aparate sunt dăunătoare pentru mediu, dar nici măcar nu fac o cafea bună. Pentru a face cea mai bună cafea, este nevoie să o fierbi la circa 100 de grade Celsius, pntru a obține saturația și consistența potrivite. Cafetierele folosesc temperaturi mult mai scăzute pentru a face cafea, ceea ce se simte imediat când vine vorba de aromă. În plus, ele folosesc aceeași cantitate de cafea indiferent că vrei o porție mică, medie sau mare. 

6. Nu neglija celălalt ingredient important: apa. Cea mai importantă și totodată neglijată componentă a unei cafele de calitate este apa, solventul care extrage aromele și uleiurile din cafeaua măcinată. Chiar dacă acestea sunt esențiale pentru gustul cafelei, vei fi surprinsă să afli că și apa pe care o foloseșți influențează mai mult decât crezi aroma. Dacă folosești apă de la robinet pentru a face cafea și aceasta are gust de clor, rugină sau de alte substanțe, rezultatul nu va fi nici pe departe unul delicios. Pentru a face cea mai bună cafea, este indicat să folosești apă purificată, chit că este vorba despre un produs din magazin sau despre apă filtrată în casă cu o cană specială. Foarte important este să NU folosești apă distilată pentru a face cafea, pentru că aceea nu are minerale, ceea ce afectează serios gustul licorii.

7. Încearcă să faci cafea după mai multe metode. Nu te baza numai pe rețeta pe care o ai de la mama ta, pentru că există o mulțime de modalități de a prepara cafeaua - de pildă, metoda turcească. Cafeaua la nisip, făcută într-un ibric de aramă, este recunoscută la nivel mondial pentru aroma ei deosebită, dar există foarte multe rețete care merită atenția ta. Pentru început, află cum să prepari cafea la ibric în trei moduri diferite!

8. Pune mai puțin zahăr în cafea. Una dintre marile greșeli pe care le facem atunci când preparăm cafea este faptul că adăugăm mult prea mult îndulcitor, ceea ce distruge aroma veritabilă de cafea. Chiar dacă nu îți place gustul amar și ești mai degrabă iubitoare de dulce, aceasta nu înseamnă că trebuie să exagerezi. Pentru fiecare ceașcă de cafea, trebuie să pui maximum o linguriță de zahăr sau o jumătate de linguriță de miere (atenție, mierea se adaugă numai după ce cafeaua s-a mai răcit puțin, pentru că devine toxică la temperaturi înalte).

9. Nu mai ține cafeaua în frigider. Aceasta este o altă greșeală frecventă pe care o fac foarte mulți oameni. Cafeaua trebuie depozitată întotdeauna într-un recipient opac, ermetic, preferabil din ceramică. Este adevărat că trebuie ținută într-un loc răcoros, dar frigiderul nu este în niciun caz spațiul de depozitare ideal pentru cafea. Atunci când tot scoți pachetul de cafea și îl pui la loc la rece, se acumulează umezeală în acesta, ceea ce duce la deteriorarea cafelei și la schimbarea gustului acesteia. 

10. Folosește un infuzor. S-a constatat că, atunci când se aplică presiune, cafeaua iese mult mai gustoasă. Aceasta se întâmplă pentru că sunt extrase mai multe uleiuri din cafea, care în mod normal ajung în filtrul cafetierei. Nu trebuie să investești într-un infuzor foarte scump, pentru că și unul ieftin funcționează de minune în acest sens. 

Așadar, pentru a face cea mai bună cafea, trebuie să ții cont de câteva reguli și să renunți la aparatul pentru cafea, deoarece acesta nu prepară nici pe departe o licoare de calitate. Dacă ești cu adevărat o iubitoare împătimită de cafea, trebuie să transformi prepararea ei într-un adevărat ritual!

Descoperă care sunt cele mai răspândite tipuri de cafea și ce proprietăți nutriționale au!

Articolul urmator
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Ce fel de cafea esti?
Incepe quiz
Ce fel de cafea esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.