10 calitati umane pe care trebuie sa le ai pentru a reusi in viata

10 calitati umane pe care trebuie sa le ai pentru a reusi in viata

Redactor Alexa Galgau

Există anumite calități umane care te ajută să reușești în viață pe toate planurile. Cu unele calități te naști, iar pe altele trebuie să le dobândești sau cultivi de-a lungul vieții, pentru a-ți face existența mai plăcută, pentru a avea mai mulți prieteni și pentru a fi un om de succes, din toate punctele de vedere. Nu te poți aștepta să ai o viață bună, dacă nu faci niciun efort de a evolua. Acest lucru înseamnă să-ți dezvolți atuurile, astfel încât acestea să ajungă să depășească defectele, pe care fiecare om le are și încearcă să le „învingă”. Află din acest articol care sunt principalele trăsături pe care trebuie să le ai în viață!

10 calități umane care te ajută să reușești în viață

  1. Empatia

E drept că empatia este o calitate cu care te naști, dar ea poate fi și dezvoltată dacă depui puțin efort în acest sens. Empatia reprezintă capacitatea de a înțelege sentimentele celorlalți. Este, de fapt, o trăsătură pe care mulți oameni o au, dar foarte puțini o folosesc sau o dezvoltă. Empatia te ajută să privești o situație din mai multe perspective și, pentru că îi înțelegi pe ceilalți, te face să acționezi întotdeauna în așa fel încât să nu rănești pe nimeni. Empatia este una din calitățile umane care trebuie exersate. Trebuie să înveți să „citești” oamenii și să faci exerciții mintale, punându-te în situațiile lor. Cu toate că poate fi o calitate extenuantă uneori, empatia îți va schimba viața și o va îmbogăți, iar relațiile tale cu ceilalți vor fi mult mai armonioase. 

  1. Intuiția

La fel ca empatia, intuiția este o calitate cu care ne naștem și reprezintă capacitatea de a înțelege ceva, fără a trebui să trecem acel lucru prin filtrul rațiunii. Unii oameni au o intuiție foarte dezvoltată, iar alții mai puțin, însă cu toții o avem, acest lucru este clar. Problema este că nu o ascultăm aproape niciodată, pentru că avem impresia că rațiunea este mult mai valoroasă. Cu toate acestea, rațiunea nu poate fi obiectivă, așa că nu întotdeauna stă la baza celor mai bune decizii. 

Intuiția este una din calitățile umane esențiale. Aceasta îți va fi de folos în special în situațiile-limită sau în cele în care nu ai timp să despici firul în patru. Nu poți să dezvolți această abilitate, dar este suficient să devii conștientă de ea și să începi să îți mai asculți instinctul uneori. Fii sinceră cu tine: de câte ori te-a înșelat? De exemplu, dacă ai avut un iubit care te-a mințit sau cu care nu te potriveai, probabil că intuiția îți spunea discret acest lucru, dar pur și simplu nu ai vrut să o asculți. 

  1. Creativitatea

Chiar dacă nu ai creativitatea unui artist, tot poți lucra la această abilitate care îți va oferi cele mai bune idei atunci când ai nevoie de ele. Creativitatea este una din acele calități ale omului care nu se manifeste atunci când mintea este ocupată cu un milion de lucruri. Creativitatea apare atunci când ești calmă. Poate că ai observat că cele mai strălucite idei îți vin atunci când te concentrezi pe ceva, indiferent dacă este vorba de muncă sau de altă activitate. Mulți dintre noi suntem mult mai creativi decât credem, dar ne ținem mintea prea ocupată. Pentru a-ți dezvolta această calitate umană, poți încerca diverse exerciții  speciale. De exemplu, acum sunt foarte la modă cărțile de colorat, care sunt la fel de eficiente ca meditația în ceea ce privește calmarea minții.

  1. Pasiunea/entuziasmul

Avem tendința de a privi uneori pasiunea sau entuziasmul intens cu un oarecare dispreț, pentru că am fost mai degrabă îndemnați să fim cinici. Cu toate acestea, fără pasiune nu există motivația de a face ceva in viață, indiferent că este vorba de planul profesional sau de cel amoros. Permite-ți să fii entuziasmată și fericită că faci ceea ce îți dorești, chiar dacă ai persoane în jur care ridică din sprâncene și te critică. Cu pasiune, poți deveni campioană la orice!

  1. Setea de a învăța

Din lista de calități umane, nu ar trebui să lipsească niciodată dorința de a învăța. Cu cât înveți mai multe, cu atât ai impresia că știi mai puțin. Dacă și tu ai această senzație, înseamnă că dispui de minunata calitate cunoscută ca sete de cunoaștere, care te va duce departe în viață. O persoană care are impresia că le știe pe toate nu are cum să rămâna decât foarte limitată din toate punctele de vedere. Dimpotrivă, atunci când știi că mai ai multe de învățat, ai mintea deschisă la nou și asimilezi mereu câte ceva. 

  1. Capacitatea de a asculta

Mulți dintre noi ascultăm doar cu o ureche și suntem preocupați încontinuu de ceea ce avem noi de spus. Însă un om cu adevărat înțelept știe să asculte și tace mai mult decât vorbește, pentru că a înșeles că doar astfel poate să îi înțeleagă pe ceilalți și poate să învețe lucruri noi. Faptul că vrem mereu să ne impunem și să ne afirmăm nu ne ajută atât de mult pe cât am crede. Capacitatea de a asculta este una dintre calitățile umane care trebuie prețuite, fiind strâns legată de prima din aceasta listă, empatia. 

  1. Responsabilitatea

De obicei, responsabilitatea reprezintă una din calitățile unei persoane adulte, însă prea puțini o și manifestă. Dacă atunci când ești copil nu ești nevoit să îți asumi ceea ce faci, pentru că ești încă în formare, în momentul când devii adult lucrurile se schimbă radical. Tu ești șefa propriei tale vieți și orice decizie pe care o iei sau orice vorba pe care o spui vine de la tine, nu de la alții. Așa că, pentru a reuși în viață, trebuie să înveți să îți asumi tot ce faci, oricât de greu ar fi. Cei care aruncă vina pe alții nu reușesc niciodată să ajungă departe și, mai mult, pierd respectul celorlalți în timp. 

  1. Compasiunea

Compasiunea este una dintre acele calități umane la care trebuie să muncești, pentru că nu se dezvoltă decât cu efort susținut. Ea este strâns legată de empatie, dar este diferită prin faptul că implică și acțiune, nu doar înțelegere. Atunci când un om simte compasiune, el înțelege că fiecare om suferă în viață și duce diverse greutăți în spate, așa că nu îl mai judeca. În plus, un om cu compasiune vrea întotdeauna să îi ajute pe ceilalți și nu așteaptă recompense. Află cum să dezvolți compasiune!

  1. Sinceritatea

Ai nevoie de mult tact pentru a reuși în viață, iar acesta trebuie să se împletească perfect cu sinceritatea. Sigur că există situații când chiar nu poți să spui adevărul, însă în 90% dintre cazuri acesta poate fi spus. Sinceritatea este o calitate umană pe care toți oamenii o laudă, dar pe care puțini o acceptă atunci când este exersată chiar pe ei. De aceea, pentru a fi sinceră, trebuie să fii și curajoasă, pentru că mulți îți vor întoarce spatele. Cu toate acestea, sinceritatea te va ajuta să triezi persoanele din jurul tău, pentru că numai oamenii de calitate o vor aprecia cu adevărat. 

  1. Loialitatea

Loialitatea este una din acele calități umane care îți vor aduce multe beneficii de-a lungul vieții. Cu ajutorul acestei trăsături de caracter poți crea relații interpersonale de calitate care te vor ajuta. Totuși, loialitatea trebuie să se manifeste nu doar față de ceilalți, ci și față de tine. Trebuie să fii loială valorilor și principiilor tale și să nu te trădezi niciodată. Astfel îți vei proteja respectul de sine și vei avea încredere în tine mai mult decât în oricine altcineva, un factor esențial pentru a avea succes în viață! 

Calități conform testului The Big 5, realizat de psihologi

Cele 10 trăsături prezentate mai sus sunt doar câteva exemple de calități umane pe care ar trebui să le aibă cineva pentru a avea succes, atât pe plan personal, cât și profesional. Cu toate acestea, suntem diferiți și fiecare are anumite calități care ne diferențiază și ne ajută să avem succes în diverse direcții. Unii sunt mai creativi și mai empatici, alții sunt mai loiali și mai sinceri. Dacă vrei să afli și care sunt caitățile ce te diferențiază de ceilalți, este întotdeauna o idee bună să-ți faci un test de personalitate.

Testul The Big 5 reprezintă un astfel de test. El este general acceptat în mediile academice ca fiind deosebit de eficient pentru oferirea de indicii clare despre caracteristicile individuale ale fiecărei persoane în parte. Testul poate fi folosit la angajare, pentru a-ți alege candidatul potrivit culturii tale organizaționale, dar poate fi utilizat și pentru a te cunoaște tu însăți mai bine. De asemenea, i-l poți face iubitului tău, pentru a vedea dacă tipul său de personalitate se potrivește cu al tău. Conform site-ului verywellmind.com, testul The Big 5 se bazează pe 5 calități umane pe care oricine le are, însă în proporții diferite. Iată care sunt aceste calități și ce înseamnă valorile mici/mari din fiecare:

Deschidere/Receptivitate

Această trăsătură implică să fii receptiv la idei noi, argumente și informații. Totodată, înseamnă să ai imaginație și să fii perspicace. Oamenii care au un grad înalt de deschidere/receptivitate tind să aibă o gamă largă de interese, sunt curioși și dornici să învețe lucruri noi. În general, ei sunt mai aventuroși și creativi. Dacă îți faci un test The Big 5, iată cum poți interpreta valorile mici/mari la întrebările referitoare la această calitate umană:

Valorile mari înseamnă că:

  • Ești foarte creativ
  • Vrei să înveți și ești deschis la noi experiențe
  • Accepți provocările
  • Îți place să te gândești la concepte abstracte

Valorile mici înseamnă că:

  • Nu-ți place schimbarea
  • Ești foarte traditionalist
  • Ai un nivel redus de imaginație
  • Nu-ți plac conceptele abstracte sau teoretice, ești foarte realist

Conştiinciozitate

Caracteristicile standard ale acestei calități umane includ niveluri ridicate de atenție, nivel scăzut de impulsivitate și comportamente direcționate către obiective. Oamenii foarte conștiincioși tind să fie organizați. Ei planifică totul în detaliu și sunt atenți la termenele limită.

Valorile ridicate înseamnă că:

  • Planifici și organizezi totul în cele mai mici detalii
  • Nu te lași până nu-ți îndeplinești obiectivele/sarcinile
  • Funcționezi foarte bine cu un program bine stabilit

Valorile scăzute înseamnă:

  • Nu-ți place să lucrezi după un program bine definit
  • Nu ai grijă de lucruri și nu le pui la locul lor
  • Amâni îndeplinirea sarcinilor sau nu respecți termenele limită

Femei care povestesc și râd cu un pahar de bere în mână

Extraversie

Caracteristicile principale ale acestei calități umane implică sociabilitate, vorbărie multă și asertivitate. Extroverții sunt foarte energici și entuziasmați în societate. Ei se simt foarte bine în preajma altor persoane, spre deosebire de introverți, care tind să fie mai rezervați. Pentru aceștia din urmă, evenimentele sociale îi extenuează, ei au nevoie de perioade de singurătate și liniște pentru a se „reîncărca”.

Valorile ridicate înseamnă că:

  • Îți place să fie în centrul atenției
  • Îți place conversația și vrei tot timpul să cunoști oameni noi
  • Ai un cerc social larg de prieteni și cunoștințe
  • Îți este ușor să-ți faci prieteni
  • Ești plin de energie în preajma altor persoane
  • Spui lucruri înainte să te gândești la ele

Valorile scăzute înseamnă că:

  • Preferi singurătatea
  • Ești epuizat când ești nevoit să socializezi
  • Ai dificultăți să începi o conversație
  • Nu-ți place să vorbești, mai ales despre tine
  • Te gândești foarte mult înainte de a spune ceva
  • Nu-ți place să fii în centrul atenției

Amabilitate

Această dimensiune a personalității include calități umane precum: încrederea, altruismul, bunătatea, afecțiunea și altele asemenea. Oamenii amabili sunt de obicei mai cooperanți, lucrează bine în echipă și nu au tendința să exagereze cu competitivitatea. În general, acești oameni nu sunt manipulatori.

Valorile mari înseamnă că:

  • Ești foarte interesat de oameni și îți pasă de semenii tăi
  • Ești empatic
  • Îți place să ajuți și să-i faci pe ceilalți fericiți

Valorile scăzute înseamnă că:

  • Nu te interesează de ceilalți oameni și nu-ți pasă de ceea ce simt
  • Ai un sentiment de superioritate și de multe ori, ajungi să-i insulți pe ceilalți
  • Tinzi să manipulezi oamenii pentru a obține ceea ce îți dorești

Femeie supărată care își pune mâna la cap

Nevrotism

Nevrotismul nu este una din acele calități umane pe care să ți le dorești deoarece este o trăsătură caracterizată prin tristețe, indispoziție și instabilitate emoțională. Persoanele care au valori ridicate de nevrotism au tendința de a experimenta schimbări de dispoziție, pot fi anxioși, nervoși sau, dimpotrivă, triști. Ei sunt, de obicei, mai pesimiști.

Valorile mari înseamnă că:

  • Ești tot timpul foarte stresat
  • Te îngrijorezi cu privire la orice
  • Te superi ușor
  • Îți schimbi des dispoziția
  • Îți revii mai greu după evenimente stresante

Valorile mici înseamnă că:

  • Ești stabil emoțional
  • Faci față stresului
  • Rareori ești trist sau deprimat
  • Ești relaxat și nu-ți faci griji

În funcție de rezultatele testului The Big 5 îți poți da seama care sunt trăsăturile definitorii ale personalității tale și vei știi la ce trebuie să mai lucrezi pentru a evolua pe plan personal.

Așadar, este nevoie de anumite calități umane pentru a avea o viață împlinită. Este important să știi care sunt calitățile tale personale (atuurile) pe care te poți baza și care sunt lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățești.  

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Reguli de conduită în societate: cele 3 întrebări pe care NU trebuie să le adresezi niciodată nimănui
Reguli de conduită în societate: cele 3 întrebări pe care NU trebuie să le adresezi niciodată nimănui
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.