10 curiozitati despre vise: stiai aceste lucruri?

10 curiozitati despre vise: stiai aceste lucruri?

Andreea Gluh, redactor

Toata lumea viseaza atunci cand doarme. Chiar daca nu iti amintesti ce ai visat cu o noapte in urma, asta nu inseamna ca nu s-a intamplat pe parcursul somnului. Daca nu ai visa, ai observa consecintele intr-un timp relativ scurt. In doar cateva zile creierul tau ar suferi daune psihologice grave, instalandu-se o stare de depresie. Motivul il reprezinta faptul ca visele, care apar in stadiul cel mai profund al somnului, sunt o modalitate prin care creierul defuleaza. Nici lipsa somnului insusi nu are efecte pozitive asupra organismului. Oboseala accentuata duce la scaderea capacitatii de concentrare si la slabirea sistemului imunitar.

Iata 10 curiozitati despre vise pe care nu le stiai!

Visele apar in timpul somnului cel mai profund, care poarta denumirea de REM. Abrevierea provine din limba engleza, in care este folosita expresia "Rapid Eye Movement" pentru a desemna acest stadiu, fiind tradusa prin miscarea rapida a ochilor.

Gratie capacitatii pe care creierul o are de a se elibera de traumele emotionale prin intermediul viselor, psihicul uman trece prin schimbari menite sa il vindece in timpul somnului. Cand este vorba despre o trauma serioasa, poate dura mai mult pana cand procesul este finalizat.

Cercetarile au aratat ca exista trei sau patru episoade cu vise, acestea din urma avand o durata care creste pe parcursul noptii de la cateva secunde pana la 20 de minute. De obicei, visul pe care ti-l amintesti este ultimul, cel care a durat cel mai mult.

1. Chiar si persoanele nevazatoare viseaza

Poate ca suna ciudat aceasta afirmatie, insa este adevarata. Se pare ca visele nu tin doar de simtul vazului, ci au o stransa legatura si cu mirosul sau cu simtul tactil. De aceea, chiar si persoanele nevazatoare pot visa. Diferenta consta in faptul ca visele lor sunt compuse din senzatii, nu din imagini. Organismul uman are nevoie de somn profund pentru a-si reface rezervele de energie si de aceea nici macar pierderea vederii nu reprezinta un impediment in atingerea stadiului REM.

In ceea ce-i priveste pe cei care nu s-au nascut fara vedere insa au ajuns sa se confrunte cu aceasta problema mai tarziu in viata, pot visa in imagini, deoarece creierul lor pastreaza informatii suficiente.

2. Uitam 90% din vise

De obicei, in primele cinci minute de la trezire uiti aproximativ 50% din ultimul vis avut, iar in urmatoarele cinci minute nu ramai decat cu 10% din amintirea visului.

Totusi, daca din diverse motive te-ai trezit cand inca erai in faza REM, visul iti va ramane intiparit in minte. In plus, probabil ca vei simti o oboseala accentuata pe perioada intregii zile, deoarece creierul tau nu a reusit sa duca la bun sfarsit stagiul de somn profund.

3. Visele ajuta creierul sa nu dezvolte afectiuni psihice

Daca o persoana nu atinge stadiul REM, in doar trei zile pot aparea semnele instalarii unei psihoze. Nivelul de concentrare scade rapid si apar manifestari paranoice si crize de anxietate.

4. Visam numai chipuri cunoscute

Desi iti poate parea ca visezi persoane necunoscute, acest lucru este fals. De-a lungul vietii, in creierul tau se creeaza o baza de date cu figuri ale indivizilor pe care ii vezi zilnic, indiferent de activitatea pe care o desfasori sau de locurile in care te duci. De aceea, orice personaj din visul tau va capata, de fapt, chipul cuiva pe care l-ai vazut la un moment dat in viata reala.

5. Visam inca din timpul vietii intrauterine

Una dintre informatiile pe care trebuie sa o treci pe lista ta de curiozitati despre vise o reprezinta cea referitoare la procesul de visare in timpul vietii intrauterine. Copiii nenascuti au cicluri de visare dese, care se repeta la fiecare 90 de minute si care au rolul de a-i pregati pentru viata extrauterina.

6. In timpul somnului, la adulti se instaleaza paralizia intregului corp

In momentul in care glanda pineala secreta melatonina, hormonul care induce somnul, neuronii trimit o serie de impulsuri electrice catre maduva spinarii. Aceasta face ca intregul corp sa intre intr-o stare profunda de relaxare, care mai apoi, pe masura ce se ajunge la stadiul REM, se transforma in paralizie. Tot acest proces are rolul de a impiedica membrele sau orice alta parte a corpului sa reactioneze la ceea ce se petrece in vis.

7. Nou-nascutii nu trec prin starea de paralizie din timpul somnului

Nou-nascutii isi pot misca membrele in timpul somnului profund, pentru ca tot ceea ce viseaza le serveste la exersarea diverselor abilitati motrice. Asadar, visele ii ajuta pe bebelusi in procesul de invatare.

8. Visele nu sunt ceea ce par a fi

Visele sunt pline de simboluri. De aceea, explicatia pentru unele dintre acestea este ascunsa in inconstient, iar persoanele sau actiunile din vis nu sunt ceea ce par a fi. Simbolurile se pot referi la diverse traume sau sentimente refulate si necesita autoanaliza pentru a fi descifrate si rezolvate.

9. Unele vise sunt alb-negru, altele sunt in culori

Aproximativ 12% dintre oameni afirma ca viseaza numai alb-negru, in timp ce un procent chiar mai scazut reprezinta persoanele care spun ca visele lor nu au nicio culoare. Cercetarile au aratat insa ca cei mai multi viseaza in culori.

10. Caderea pe spate poate transforma un cosmar intr-un vis placut

Iata si ultima dintre cele 10 curiozitati despre vise!
Probabil ca suna a film science-fiction, insa poti invata sa iti controlezi visele. Una dintre tehnicile cele mai eficiente pentru a transforma un cosmar intr-un vis placut o reprezinta caderea voita pe spate. In acest mod poti schimba scenariul visului, trecand de la un decor la altul.



Daca esti interesata de misterele proceselor chimice care au loc in creier in timpul somnului, cele 10 curiozitati despre vise iti vor atrage atentia cu siguranta. Analizeaza-ti si tu visele si vezi daca ai experimentat vreuna dintre acestea!

Articolul urmator
Visezi des că te înșală soțul? Uite ce înseamnă asta în viața reală
Visezi des că te înșală soțul? Uite ce înseamnă asta în viața reală
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.