10 lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa stai cu chirie in Bucuresti

10 lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa stai cu chirie in Bucuresti

Andreea Gluh, redactor

Anul universitar sta sa inceapa, iar daca ai ales sa urmezi o facultate in Bucuresti si nu vrei sa stai la camin, inseamna ca trebuie sa prospectezi piata imobiliara pentru a inchiria un apartament. La prima vedere, lucrurile sunt simple, mai ales ca exista o multime de site-uri, care mai de care pline cu anunturi promitatoare. Totusi, odata ce incepi vizionarile, trebuie sa te pregatesti pentru diverse surprize, mai mult sau mai putin placute. Afla, in cele ce urmeaza, care sunt cele 10 lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa stai cu chirie in Bucuresti!

Inchirierea unui apartament din capitala - avantaje si dezavantaje

1. In primul rand, discuta cu parintii si stabileste un buget. Ai la dispozitie mai multe variante, cum ar fi inchirierea unei garsoniere pe care sa o imparti cu o prietena sau cu prietenul tau ori inchirierea unui apartament cu doua sau chiar trei camere, in care poti sta cu inca doua colege. In acest fel, costurile vor scadea simtitor.

2. Cauta anunturi pe cat mai multe site-uri si chiar si in ziare. Realizeaza o lista cu cel putin zece optiuni, pentru ca nu strica niciodata sa ai de unde alege. In plus, este posibil ca unele anunturi sa nu mai fie valide, intrucat inaintea inceperii anului universitar, cererea este foarte mare si apartamentele de inchiriaza rapid.

3. Alege, in functie de buget, anunturile care prezinta apartamente mobilate sau pe cele in care se specifica faptul ca sunt nemobilate si / sau neutilate. Desigur ca acestea din urma vor avea o chirie mai mica, insa va trebui ca tu si eventuala ta colega ta de apartament sa aduceti cele necesare. De asemenea, chiriile sunt mai mici in cazul apartamentelor in care exista obiecte de mobilier vechi. Asadar, trebuie sa te gandesti care este varianta avantajoasa in cazul tau.

4. Incearca sa selectezi anunturile publicate de catre proprietari, intrucat agentiile imobiliare vor pretinde intotdeauna comision. Desigur ca nu strica sa ai doua sau trei anunturi de rezerva postate de astfel de agentii, mai ales daca, in cele din urma, nu vei reusi sa inchiriezi direct de la proprietar apartamentul dorit.  

5. Cand te prezinti la vizionare, fii atenta la unele detalii cum ar fi starea in care se afla frigiderul (de exemplu, unul vechi va consuma mai mult curent, ceea ce inseamna ca factura va fi mai mare) sau mobila (un pat foarte vechi poate necesita schimbarea saltelei).

6. Ai grija sa intrebi care este modalitatea prin care se incalzeste apartamentul iarna: centrala proprie sau calorifere racordate la sistemul de stat. In cazul primei variante, pregateste-te pentru costuri mai ridicate la gaze. De asemenea, este posibil ca unele apartamente sa dispuna de calorifere echipate cu repartitoare de caldura, ceea ce inseamna ca poti controla cantitatea de caldura atunci cand aceasta este furnizata de catre stat, scazand sau crescand, in acest mod, costurile din lunile de iarna.

7. Arunca un ochi pe avizierul din scara blocului si vezi cam la ce costuri se ridica intretinerea pe o luna de vara, avand in vedere ca aceasta include costurile pentru spatiul locuit, cele pentru cantitatea de apa consumata (rece si calda), gazele si unele taxe adiacente precum curatenia de pe scara sau intretinerea liftului. La toate acestea, trebuie sa mai adaugi cel putin 100 de lei pentru lunile de iarna, in functie de numarul de camere, dar si de vechimea blocului. Trebuie sa stii ca in unele blocuri mai vechi costurile la intretinere sunt ceva mai scazute decat in blocurile mai nou construite.

8. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este faptul ca o chirie in Bucuresti poate creste simtitor daca apartamentul se afla aproape de o statie de metrou. Acesta este un mijloc de transport foarte rapid, asa ca toata lumea isi doreste sa locuiasca intr-o zona de acest fel. Desigur, sunt si cartiere in care nu exista statii de metrou, circulandu-se cu alte mijloace de transport in comun. Aici, costurile chiriilor scad vizibil.

 

 

9. Odata ce apartamentul perfect a fost gasit, trebuie sa te pregatesti sa scoti din buzunar o suma egala cu chiria, care reprezinta garantia pe o luna. Aceasta iti va fi returnata in intregime la finalul sederii in apartament, daca nu ai provocat stricaciuni care necesita investirea unor sume de bani de catre proprietar, in scopul remedierii lor.

10. Nu uita ca, daca inchiriezi prin intermediul unui agent imobiliar, acesta iti va pretinde un comision considerabil: jumatate din prima chirie, in cazul in care apartamentul este inchiriat pe un an, sau chiar o suma egala cu prima chirie, daca apartamentul este inchiriat pe o perioada mai indelungata.

Acum ca ai aflat care sunt cele 10 lucruri de care trebuie sa tii seama daca vrei sa stai cu chirie in Bucuresti, descopera si care sunt cele mai bune zone de locuit din capitala!

Articolul urmator
Vrei să te căsătorești în 2024? Iată cele mai norocoase zile pentru a spune „DA”
Vrei să te căsătorești în 2024? Iată cele mai norocoase zile pentru a spune „DA”
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui
Incepe quiz
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.