swipe

5 părţi anatomice de care nu mai ai nevoie

Sfârcurile masculine

Bărbaţii nu alăptează, aşa că prezenţa sfârcurilor ar putea părea redundantă. Bărbaţii au sfârcuri pentru că, în stadiu embrionar, sexul fătului nu este tocmai definit. În esenţă, fiecare făt începe cu o configuraţie feminină. După aproximativ 60 de zile de la fecundaţie, hormonul testosteron (în embrionii cu cromozom Y) începe să influenţeze activitatea genetică a celulelor care vor forma creierul şi organele genitale. În acest stadiu, mameloanele sunt deja prezente.

5 părţi anatomice de care nu mai ai nevoie

Coccis

Poate că niciunul dintre strămoşii tăi nu s-a născut cu coadă, dar, dacă înaintezi suficient de mult pe arborele evoluţiei, îi vei găsi. Mamiferele folosesc coada pentru echilibru, însă oamenii primitivi care au învăţat să meargă biped nu mai au nevoie de acest element. Poţi vedea reminescenţa cozii vestigiale printr-o simplă radiografie: în omul modern, procesele evolutive au transformat coada într-o vertebră suplimentară, cunoscută sub denumirea de coccis.

5 părţi anatomice de care nu mai ai nevoie

Măseaua de minte

Măseaua de minte este responsabilă pentru unele dintre cele mai intense dureri, aşa că poate va suna dezamăgitor să afli că ea nu mai îndeplineşte niciun rol în organism. Conform teoriei evoluţioniste, maxilarele umane au devenit, în timp, mai mici. Spaţiul a devenit prea mic pentru a „găzdui” măseaua de minte, un lucru de care s-a putut convinge oricine a suferit o extracţie. Una din cinci persoane suferă de „înghesuire dentară” sau, în termeni medicali, incongruenţă dento-alveolară, un termen folosit pentru a descrie mai mulţi dinţi decât este necesar. Teoria acceptată pe scară largă este faptul că gurile umane au devenit mai mici, datorită unei schimbări în alimentaţie. Rezultatul? Măselele de minte, destinate masticaţiei alimentelor fibroase şi tari ale strămoşilor noştri, au devenit... inutile.

5 părţi anatomice de care nu mai ai nevoie

Apendicele

Apendicele, formaţiunea tisulară aflată la intersecţia dintre intestinul subţire şi intestinul gros, nu îndeplineşte nicio funcţie în procesul digestiv. Te întrebi de ce mai este nevoie să ne expunem riscului de apendicită, o urgenţă medicală ce necesită intervenţie chirurgicală? Unii oameni de ştiinţă cred că apendicele ar fi servit o funcţie în trecut, când dieta umană era bazată în mare parte pe plante. Deşi a fost considerat pentru foarte mult timp un organ vestigial, care nu mai îndeplineşte niciun rol în organismul uman, percepţia începe să se schimbe. Conform celor mai noi studii, se pare că el ar putea juca un rol în echilibrarea florei intestinale.

5 părţi anatomice de care nu mai ai nevoie

Plica semilunaris

Caruncula lacrimală, formaţiunea de culoare roz sau roşie pe care ai remarcat-o, poate, în colţul intern al ochiului, este dublată de o membrană (plica semilunaris), un „memento” lăsat de procesul evolutiv. În cazul reptilelor şi al anumitor mamifere, ea este mult mai dezvoltată şi contribuie la lubrifierea şi protecţia globului ocular, închizându-se ca o a treia pleoapă.

‹ Vezi si