7 probleme de vacanta si cum sa le rezolvi

7 probleme de vacanta si cum sa le rezolvi

Adelina Ion

Se intampla deseori ca cea mai frumoasa perioada din an, vacanta de vara, sa fie umbrita de aparitia diverselor probleme de sanatate care nu ne lasa sa ne bucuram de sejur asa cum trebuie. Cu putina prudenta si cateva masuri de precautie, cele mai multe probleme de vacanta ar putea fi evitate. Si totusi, entuziasmul prilejuit de plecarea in concediu, dorinta de-a uita de grijile cotidiene si de-a ne abandona total distractiilor si relaxarii nu ne lasa sa ne gandim si la eventualele probleme ce s-ar putea ivi.

Afla, in cele ce urmeaza, care sunt cele mai frecvente probleme de vacanta si cum poti scapa de ele.

Arsurile solare si insolatiile, cele mai frecvente probleme de vacanta

Zilele de concediu nu sunt niciodata de ajuns pentru a ne putea bucura asa cum trebuie de mare, plaja, soare. Te afli si tu printre persoanele care stau pe plaja cat e ziua de lunga parca pentru „a lua soarele" acasa atunci cand pleaca si pentru a le ajunge pana anul urmator? Atunci cu siguranta arsurile si insolatiile nu-ti sunt straine! 

Remediile pentru tratarea acestui tip de probleme de vacanta se gasesc chiar in bucataria ta. Aplica pe zonele arse comprese caldute cu ceai negru, ceai concentrat de galbenele sau suc de castravete. Daca pielea este prea sensibila, foloseste un vaporizator in loc de comprese. Iaurtul proaspat sau laptele batut au si ele un efect benefic, inlaturand rapid senzatia de arsura a pielii. Sucul de aloe vera face minuni, dar daca nu ai o planta la indemana, poti recurge, in masura in care suporti, la cremele pe baza de aloe.

Daca arsurile solare vin insotite si de frisoane, dureri de cap, ameteli, senzatie de voma, inseamna ca te confrunti cu o insolatie. In acest caz, retrage-te la umbra si intinde-te avand grija sa mentii capul ridicat. Compresele reci aplicate pe frunte si pe ceafa sunt menite sa reduca febra. Nu apela insa la gheata! Bea o cantitate mare de lichide reci sau caldute, cum ar fi ceai indulcit, supa sau o licoare obtinuta din apa, suc de fructe si un varf de cutit de sare, al carei rol este acela de a compensa pierderea de minerale.

Totusi, moderatia este cheia unei vieti sanatoase, asa ca nu abuza de expunerea la soare, evita-l intre orele 11.00 si 17.00, foloseste creme cu FPS mare, cel putin in primele zile de plaja, hidrateaza-te si protejeaza-ti capul si ochii.

Indigestia si problemele de tranzit intestinal, cele mai neplacute probleme de vacanta

Poate ca ai mancat fructele nespalate, poate ca ti-a fost atat de foame incat ai inghitit salata cu fructe de mare aproape nemestecata sau poate ca puiul cu mujdei de usturoi pe care l-ai consumat la pranz n-a fost tocmai proaspat. Cu siguranta au urmat zgomotele jenante produse de stomac, apoi crampele si, in final, diareea.

Atunci cand temperaturile sunt ridicate, germenii se inmultesc cu repeziciune si cu cat numarul lor este mai mare, cu atat actiunea sistemului imunitar va fi incetinita. Diareea si varsaturile sunt semne ca organismul se apara in fata bacteriilor contractate, asa ca nu incerca sa scapi de aceste doua manifestari cu ajutorul medicamentelor. Corpul se debaraseaza astfel de infectiile gastrointestinale, iar acest lucru se intampla intr-un interval cuprins intre una si trei zile. De aceea, este bine ca in acest rastimp sa nu mananci nimic intr-o prima faza, apoi sa te multumesti cu biscuiti, piure de cartofi sau de ovaz si supa de legume slaba. In schimb, bea multa apa pentru a facilita eliminarea germenilor din organism. De asemenea, sunt recomandate ceaiurile de fenicul, de musetel si de ghimbir, dar si bauturile de rehidratare care contin electroliti pentru persoanele foarte slabite, care favorizeaza vindecarea.

Constipatia este una dintre cele mai frecvente probleme de vacanta, cu care multi dintre noi se confrunta atunci cand pleaca de acasa pentru perioade mai lungi de timp. Pentru ca aceasta sa nu-ti mai dea batai de cap, incearca sa mananci si alimente mai sanatoase decat cele cu care te imbie comerciantii pe plaja si care nu contin aproape deloc fibre. In acest scop, nu trebuie sa-ti lipseasca fructele, salatele si supele de legume, dar nici ceaiul verde. De asemenea, cafeaua ajuta peristaltismul intestinal, deci consum-o cu incredere. Totodata, incearca as mergi la toaleta zilnic la aproximativ la aceeasi ora.

Otitele externe, probleme de vacanta contractate in piscine

Atunci cand inoti, este inevitabil ca apa sa nu patrunda in urechi. Daca prezenta apei in urechi nu este periculoasa in sine, o activitate prelungita sub apa duce la deteriorarea dopului de cerumen si a pielii din canalul auditiv pana intr-acolo incat functia auditiva poate disparea temporar. Este facilitata astfel patrunderea in urechi a bacteriilor si a ciupercilor prezente in apa, care sunt responsabile de inflamatie. Sa nu mai amintim de concentratia ridicata de clor din unele piscine si bazine, care poate prejudicia celulele conductului auditiv. De aici si pana la aparitia otitei externe, cunoscuta si sub denumirea de „otita de piscina", nu mai este decat un pas. Otita externa este una dintre problemele de vacanta care se insotesc de dureri puternice.

Tratamentul adecvat acestei afectiuni se obtine doar la medic, insa sta in puterea noastra sa prevenim astfel de neplaceri. Este suficient sa limpezim urechile cu apa curata dupa fiecare scaldat in piscina sau in bazin, apoi sa le stergem bine cu prosopul. Totodata, urechile pot fi protejate in timpul inotului si cu dopuri speciale, care pot fi achizitionate din farmacii. 

Durerile de gat, probleme de vacanta inevitabile 

Aerul conditionat din masina sau cel din restaurant este reglat la o temperatura joasa si iti bate direct in fata? Ti-e sete si preferi o bautura plina de cuburi de gheata? Trebuie sa stii ca esti cu un pas mai aproape de o durere in gat!

Durerile de gat sunt si ele, alaturi de arsuri si insolatie, probleme de vacanta frecvent intalnite la turisti. Le poti veni insa de hac facand gargara cu ceai de musetel, de cimbru sau de salvie ori cu suc de lamaie diluat in apa calduta la care se adauga putina miere. Totodata, o compresa cu apa sarata aplicata in jurul gatului va calma inflamatia si durerile asociate.

Picioarele umflate si grele, probleme de vacanta specifice perioadelor caniculare

In zilele caniculare, o insuficienta venoasa, chiar daca este minora, isi face simtita prezenta prin umflarea picioarelor, dureri si senzatie de oboseala in picioare. In vederea ameliorarii acestei nesuferite probleme de vacanta, incearca sa nu ramai intinsa la soare in aceeasi pozitie prea mult. Este important sa fii cat mai mult timp in miscare, asa ca poti face jogging, te poti plimba sau poti inota in voie, iar daca esti in masina, executa cateva exercitii pentru picioare. Ridica frecvent picioarele si spala-le cu apa rece oriunde gasesti o sursa: in mare, intr-un lac, in dus, intr-un rau sau intr-o fantana. Aceste bai vor calma rapid durerile si senzatia de picioare grele. De asemenea, n-ar trebui sa-ti lipseasca din bagaj un gel racoritor. Seara, fa o baie de picioare cu sare de mare, bea o infuzie de rozmarin si maseaza-te cu cateva picaturi de ulei de eucalipt, de menta sau de lamaie.

Tu cu ce probleme de vacanta te-ai confruntat cel mai des?

Articolul urmator
Cum să te bucuri de vise lucide asupra cărora să ai control absolut, conform experților 
Cum să te bucuri de vise lucide asupra cărora să ai control absolut, conform experților 
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.