Beauty Fridays

Afla daca ai alimente expirate la rece: cat ai voie sa tii diverse produse la frigider si congelator

Miercuri, 02.12.2015
de Alexa Galgau

Daca atunci cand punem la frigider ceva stim aproximativ cat ar putea sa tina, cei mai multi dintre noi au impresia ca la congelator produsele nu se mai strica si sunt tinute ca intr-o capsula a timpului. Conceptia aceasta este complet falsa si probabil ca foarte multi oameni isi pun sanatatea in pericol atunci cand decongeleaza niste alimente care li se par bune, dar care, de fapt, si-au depasit demult termenul.

Ca sa nu risti absolut deloc sa mananci alimente expirate, iti spunem exact cat timp ai voie sa tii la rece produse pe care multi dintre noi le pastreaza atat la frigider, cat si la congelator!

Alimentele expirate, dusmanii ascunsi in congelator

Chiar daca pui alimente la congelator, acest lucru nu inseamna ca ele nu mai expira, ci doar ca termenul este prelungit. De exemplu, carnea nu ar trebui sa fie tinuta la congelator mai mult de 6 luni, altfel risti sa consumi un produs expirat, care sa iti provoace grave probleme de sanatate. Iata un tabel cu produsele cele mai des consumate in casele noastre si cat sunt acestea valabile la rece!

 Alimentul  Frigider  Congelator
 Bacon

 2 saptamani (ambalat)

1 saptamana (desfacut)

 1 luna
 Pui (intreg sau bucati)
 2 zile (ambalat)
 6 luni
 Mezeluri

 2 saptamani (ambalate)

5 zile (desfacute)

 2 luni
 Fileuri de peste  2 zile (ambalate)  6 luni
 Carne tocata
 2 zile (ambalata)
 4 luni
 Hot Dogs

 2 saptamani (ambalati)

1 saptamana (desfacuti)

 2 luni
 Pulpe de porc
 3 zile (ambalate)
 6 luni
 Creveti cruzi
 2 zile (ambalati)
 6 luni
 Scoici
 2 zile (ambalate)
 -
 Diferite tipuri de fripturi
 3 zile (ambalate)
 6 luni
 Mere  3 saptamani
 
 Afine  1 saptamana
 
 Broccoli si conopida
1 saptamana
 
 Varza kale si spanac
 3 zile
 
 Ierburi aromatice proaspete
 3 zile
 
 Lamai
3 saptamani
 
 Salata verde
 5 zile
 
 Pepene

5 zile (ambalat)

3 zile (desfacut / taiat)

 
 Ciuperci 1 saptamana
 
 Fructe de padure proaspete 3 zile
 
Rosii
3 zile
 
 Dovleac de iarna
1 saptamana
 
Branza dura (de exemplu, parmezan)
4 luni (ambalata)
 6 luni
 Branza semi-dura

6 luni (ambalata)

1 luna (desfacuta)

6 luni
 Unt  3 luni (ambalat)
 6 luni
 Crema de branza

 2 luni (ambalata)

2 saptamani (ambalaj desfacut)

 
 Oua  5 saptamani
 
 Frisca lichida/smanatana pentru gatit  1 luna (ambalata)  
 Lapte
 1 saptamana  6 luni
 Lapte vegetal
 1 saptamana
 
 Branza ricotta si de vaci
 1 saptamana  
 Smantana  3 saptamani
 
 Branza moale

2 saptamani (ambalata)

1 saptamana (ambalaj desfacut)

 
 Tofu

3 saptamani (ambalat)

1 saptamana (desfacut)

 5 luni
 Iaurt 2 saptamani (ambalat)  2 luni
 Ketchup 1 an
 
 Sirop de artar
1 an
 
 Sos salsa
1 luna
 
 Maioneza 2 luni
 
 Mustar 1 luna
 
 Sos de soia
1 an
 

Totodata, e bine sa stii si cat timp poti sa tii anumite alimente la temperatura camerei:

- cartofi: 3 saptamani;

- usturoi si ceapa: 2 luni;

- orez brun: un an;

- boabe de cafea: un an;

- paste uscate: 2 ani;

- ulei de masline: un an;

- otet: 2 ani;

- orez alb: 2 ani. 

Daca tii cont de informatiile de mai sus, nu vei manca niciodata alimente expirate, care sunt un adevarat pericol si pot provoca intoxicatii grave!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0.5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016