Daca atunci cand punem la frigider ceva stim aproximativ cat ar putea sa tina, cei mai multi dintre noi au impresia ca la congelator produsele nu se mai strica si sunt tinute ca intr-o capsula a timpului. Conceptia aceasta este complet falsa si probabil ca foarte multi oameni isi pun sanatatea in pericol atunci cand decongeleaza niste alimente care li se par bune, dar care, de fapt, si-au depasit demult termenul.
Ca sa nu risti absolut deloc sa mananci alimente expirate, iti spunem exact cat timp ai voie sa tii la rece produse pe care multi dintre noi le pastreaza atat la frigider, cat si la congelator!
Alimentele expirate, dusmanii ascunsi in congelator
Chiar daca pui alimente la congelator, acest lucru nu inseamna ca ele nu mai expira, ci doar ca termenul este prelungit. De exemplu, carnea nu ar trebui sa fie tinuta la congelator mai mult de 6 luni, altfel risti sa consumi un produs expirat, care sa iti provoace grave probleme de sanatate. Iata un tabel cu produsele cele mai des consumate in casele noastre si cat sunt acestea valabile la rece!
Alimentul | Frigider | Congelator |
Bacon |
2 saptamani (ambalat) 1 saptamana (desfacut) |
1 luna |
Pui (intreg sau bucati) |
2 zile (ambalat) |
6 luni |
Mezeluri |
2 saptamani (ambalate) 5 zile (desfacute) |
2 luni |
Fileuri de peste | 2 zile (ambalate) | 6 luni |
Carne tocata |
2 zile (ambalata) |
4 luni |
Hot Dogs |
2 saptamani (ambalati) 1 saptamana (desfacuti) |
2 luni |
Pulpe de porc |
3 zile (ambalate) |
6 luni |
Creveti cruzi |
2 zile (ambalati) |
6 luni |
Scoici |
2 zile (ambalate) |
- |
Diferite tipuri de fripturi |
3 zile (ambalate) |
6 luni |
Mere | 3 saptamani |
|
Afine | 1 saptamana |
|
Broccoli si conopida |
1 saptamana |
|
Varza kale si spanac |
3 zile |
|
Ierburi aromatice proaspete |
3 zile |
|
Lamai |
3 saptamani |
|
Salata verde |
5 zile |
|
Pepene |
5 zile (ambalat) 3 zile (desfacut / taiat) |
|
Ciuperci | 1 saptamana |
|
Fructe de padure proaspete | 3 zile |
|
Rosii |
3 zile |
|
Dovleac de iarna |
1 saptamana |
|
Branza dura (de exemplu, parmezan) |
4 luni (ambalata) |
6 luni |
Branza semi-dura |
6 luni (ambalata) 1 luna (desfacuta) |
6 luni |
Unt | 3 luni (ambalat) |
6 luni |
Crema de branza |
2 luni (ambalata) 2 saptamani (ambalaj desfacut) |
|
Oua | 5 saptamani |
|
Frisca lichida/smanatana pentru gatit | 1 luna (ambalata) | |
Lapte |
1 saptamana | 6 luni |
Lapte vegetal |
1 saptamana |
|
Branza ricotta si de vaci |
1 saptamana | |
Smantana | 3 saptamani |
|
Branza moale |
2 saptamani (ambalata) 1 saptamana (ambalaj desfacut) |
|
Tofu |
3 saptamani (ambalat) 1 saptamana (desfacut) |
5 luni |
Iaurt | 2 saptamani (ambalat) | 2 luni |
Ketchup | 1 an |
|
Sirop de artar |
1 an |
|
Sos salsa |
1 luna |
|
Maioneza | 2 luni |
|
Mustar | 1 luna |
|
Sos de soia |
1 an |
Totodata, e bine sa stii si cat timp poti sa tii anumite alimente la temperatura camerei:
- cartofi: 3 saptamani;
- usturoi si ceapa: 2 luni;
- orez brun: un an;
- boabe de cafea: un an;
- paste uscate: 2 ani;
- ulei de masline: un an;
- otet: 2 ani;
- orez alb: 2 ani.
Daca tii cont de informatiile de mai sus, nu vei manca niciodata alimente expirate, care sunt un adevarat pericol si pot provoca intoxicatii grave!