Ce "vrăji" se fac din dragoste de Sfântul Andrei

Ce "vrăji" se fac din dragoste de Sfântul Andrei

Redactor Alexa Galgau

Pe 30 noiembrie sunt serbați cei care poartă numele Sfântului Andrei, însă momentul pe care multe fete singure îl așteaptă cu înfrigurare este ajunul acestei sărbători. În popor se spune că noaptea dintre 29 și 30 noiembrie este una specială, în care spiritele circulă cu ușurință între lumi, iar energia generală este una propice ritualurilor magice. De aceea, multe fete din popor fac vrăji de dragoste în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, pentru ca alesul să își facă apariția în viețile lor!

Află ce vrăji de amor se fac de Sfântul Andrei! Iată cum să întorci soarta în favoarea ta și să îți găsești sufletul pereche!

Vrăji de Sfântul Andrei

Încă din cele mai vechi timpuri, în România a fost celebrat Sântandrei, o divinitate de pe vremea geto-dacilor asociată ulterior cu Sfântul Apostol Andrei, care a predicat în Dacia și ale cărui învățături au avut o mare însemnătate. În noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, oamenii din popor luau anumite măsuri pentru a se feri de strigoi și fantome, despre care se spunea că umblă libere printre vii în ajunul sărbătorii. Cel mai mult se folosea usturoiul pentru a ține la distanță spiritele rele. Nu toate ritualurile din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei erau însă de protecție, ci multe fete profitau de ocazie pentru a-și descoperi ursitul.

În primul rând, în popor se credea că fetele pot să își vadă iubitul în noaptea dinainte de Sfântul Andrei, iar vraja pentru a face acest lucru era foarte simplă. O fată nemăritată trebuia să stea singură în cameră, să aprindă o lumânare la geam și să stea cu spatele la el, cu fata la o oglindă. În timp ce se pieptăna, se spunea că bărbatul care îi este ursit îi va apărea în spate, la geam, iar ea va putea să îl vadă în oglindă. O altă variantă a acestei vrăji de Sfântul Andrei este cea în care fetele trebuiau să stea între două oglinzi, dezbrăcate, iar la miezul nopții urmau să îl vadă pe bărbatul sortit lor în oglinda din spate.

Asemănătoare cu această vrajă este și cea a fântânii, în apa căreia fetele nemăritate își puteau vedea bărbatul care le-a fost destinat. Din nou, vraja de Sfântul Andrei este simplă și în acest caz: fetele aprindeau o lumânare deasupra apei și se rugau Sfântului să le arate chipul viitorului soț. După ce se rugau destul, se spune că fetele puteau să îl vadă în apă pe bărbatul cu care se vor căsători.

O vrajă foarte asemănătoare este următoarea: fata nemăritată trebuie să ia apă din fântână și să nu vorbească deloc până nu folosește apa. În găleată, ea trebuie să pună verigheta unei femei deja măritate (poate să fie oricine, mama, sora, o prietenă etc.), iar dacă privește suprafața apei, va putea vedea chipul bărbatului care îi este sortit. Apa „neîncepută"”, așa cum se numește cea descrisă mai devreme, putea fi pusă și într-un pahar, care apoi trebuia așezat între două lumânări, în cenușă. În apă trebuia pusă verigheta femeii măritate, iar rezultatul era același: fata putea să vadă chipul viitorului ei soț în apă.

Poate că una dintre cele mai frumoase vrăji de Sfântul Andrei este cea în care fetele își visau alesul. Pentru a-l visa, în familie se pregătea o pâine foarte sărată. Fata nemăritată trebuia să guste din turtă, iar în timpul somnului avea să îl viseze pe bărbatul care îi aducea apă și îi potolea setea, care avea să fie soțul ei în realitate.

Chit că ne referim la vremuri de demult sau la cele moderne, una dintre problemele de dragoste care apar indiferent de epocă este cea în care dragostea nu este împărtășită. Fetele din popor profitau de ajunul sărbătorii Sfântului Andrei pentru a schimba inima bărbatului care le-a picat cu tronc. Există o vrajă care ajută în acest sens, conform folclorului. Ea se numește „făcutul cu ulcica”: fata trebuie să pună la ora 00:00 o ulcică nouă, cu gura în jos, la gura sobei, după care să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinși în sobă. După aceea, trebuie să întoarcă vasul cu gura în sus și să spună numele celui drag.

După cum vezi, cele mai multe vrăji de Sfântul Andrei sunt bazate pe aceeași idee, conform căreia fetele nemăritate pot afla cu cine urmează să se căsătorească. Deși puțini oameni mai cred în aceste ritualuri, ele încă se mai practică în zonele rurale, deoarece fac parte din tradiție.

Descoperă și câteva obiceiuri cu ocazia acestei sărbători!

Articolul urmator
Părintele Vlad Pimen despre femeile care fac avort: "Se vor întâlni cu un hop în fața lui Dumnezeu. Îl întâlnesc pe propriul copil acolo, care e avocatul acuzării"
Părintele Vlad Pimen despre femeile care fac avort: "Se vor întâlni cu un hop în fața lui Dumnezeu. Îl întâlnesc pe propriul copil acolo, care e avocatul acuzării"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.