Ce acte sunt necesare pentru schimbarea de buletin

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea de buletin

Redactor Alexa Galgau

Schimbarea buletinului se face atunci cand expira sau este furat ori pierdut actul de identitate si in cazul in care persoana s-a casatorit si si-a schimbat numele. Este o procedura destul de simpla, insa tot va trebui sa alergi putin pentru a rezolva aceasta problema.

Afla, mai departe, ce acte sunt necesare pentru schimbarea buletinului!

Lista de acte necesare pentru schimbare de buletin 

Atunci cand ai de obtinut acte in Romania, nu poti decat sa te gandesti cu teama la nenumaratele drumuri pe care va trebui sa le faci. Pentru a schimba buletinul nu ai nevoie totusi de foarte multe acte, fiind o procedura destul de simpla. Conform informatiilor publicate pe site-ul Politiei Romane, actele necesare pentru schimbarea buletinului sunt:

- cererea tip (o gasesti pe site-ul Politiei Romane, dar si la sectia de politie);

- documentul cu care se face dovada spatiului de locuit (original si xerocopie);

- certificat de nastere (original si xerocopie);

- certificat de casatorie sau hotarare (certificat de divort) definitiva si irevocabila (original si xerocopie), acolo unde este cazul;

- certificat de deces sot/sotie (original si xerocopie), acolo unde este cazul;

- timbre fiscale in valoare de 5 lei;

- contravaloarea C.I. in valoare de 7 lei (se achita la ghiseu)*.

Daca nu ai casa in care locuiesti pe numele tau, trebuie sa mergi cu persoana titulara a documentului cu care se face dovada spatiului de locuit la sectia de politie, iar aceasta va semna o declaratie de consimtamant in fata lucratorului. Exista si situatia in care persoana in cauza nu poate fi de fata, caz in care sa face o declaratie de luare in spatiu si se legalizeaza la notar. Aceasta declaratie trebuie prezentata odata cu celelalte acte necesare pentru schimbarea de buletin. 

*Pentru ca Politia Romana nu poate sa lucreze cu bani, taxa pentru eliberarea buletinului se achita la trezoreria sectorului de care apartii, urmand sa duci chitanta alaturi de celalte documente. 

Buletinul nu trebuie schimbat doar atunci cand expira sau il pierzi. Daca motivul este schimbarea numelui in urma casatoriei, va trebui sa prezinti, atunci cand faci cererea, si hotararea judecatoreasca sau dispozitia in baza careia au avut loc aceste modificari. Este important sa retii ca intotdeauna este nevoie sa duci actele in original, copiile legalizate nefiind acceptate. 

Acum stii ce acte sunt necesare pentru schimbarea de buletin! Este important sa tii minte ca beneficiezi de o perioada de 15 zile de la pierderea sau furtul buletinului ori schimbarea datelor personale pentru a face demersul in vederea obtinerii unui noi carti de identitate. Dupa expirarea termenului, este posibil sa primesti o amenda cuprinsa intre 40 si 80 de lei!  

Articolul urmator
Prăjitura cu mălai a la Florin Dumitrescu: ingredientul secret care scoate preparatul din anonimat și-l transformă în delicatesă
Prăjitura cu mălai a la Florin Dumitrescu: ingredientul secret care scoate preparatul din anonimat și-l transformă în delicatesă
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.