Ce inseamna freelancer si ce trebuie sa stii daca vrei sa fii freelancer in Romania

Ce inseamna freelancer si ce trebuie sa stii daca vrei sa fii freelancer in Romania

Ioana Dinu

Toata lumea din jurul tau a inceput sa vorbeasca despre freelancing si despre startup-uri, iar tu inca te mai intrebi ce inseamna aceste lucruri. Ei bine, afla ca freelancerul este un om care munceste independent, atat in mediul virtual, cat si in viata de zi cu zi. El este, practic, propriul lui sef si, de cele mai multe ori, se mandreste cu acest lucru zi si noapte.

Citeste mai multe despre ce inseamna sa fii freelancer si ce implica!

Ce face un freelancer

Freelancerul este acela care se ocupa singur de nevoile clientilor sai. El nu are nevoie de un tert sau de o persoana care sa ii medieze relatia cu exteriorul: este singur si trebuie sa se priceapa la ceea ce face, sa stie sa isi mentina relatia cu clientii si, totodata, sa fie si propria sa secretara.

Daca te intrebi daca merita sa lucrezi ca freelancer, sa stii ca parerile sunt impartite. Unele persoane recomanda cu bucurie, altele iti vor spune sa fugi cat vezi cu ochii de aceasta profesie.

Vrei sa fii freelancer in Romania?

In orice tara te-ai afla, sa fii freelancer este o adevarata provocare. Principalul avantaj este acela ca iti permiti sa lucrezi oricat si oricand vrei tu. Totodata, dezavantajul este ca, daca esti freelancer si esti pasionat, vei ajunge sa muncesti chiar mai mult de 8 ore pe zi.

Un alt dezavantaj al acestei activitati in Romania este faptul ca risti sa nu fii platita (daca nu iti rezolvi foarte repede statutul juridic). De altfel, trebuie sa muncesti foarte mult la inceput, pana ajungi sa iti castigi un renume. Daca vreunul dintre clientii sau partenerii tai sunt dezamagiti de munca ta, nu iti vor acorda o a doua sansa, asa cum fac angajatorii. Exista o multime de alti freelanceri gata oricand sa faca exact ceea ce faci si tu.

Ce trebuie sa faca un freelancer in Romania

In primul rand, pasiunea pentru ceea ce faci este lucrul care trebuie sa te determine sa te apuci de freelancing, orice ai face. Poti sa fii jurnalista, blogger, administrator de site-uri, graphic designer, producator de accesorii handmade, croitoreasa etc.

Un om independent din punct de vedere profesional trebuie sa stie sa se faca remarcat, sa „se vanda", sa faca oamenii sa vina catre business-ul sau, nu sa fie nevoit sa caute el clienti. Bineinteles, munca este cea care defineste succesul unui freelancer, dar nici aspectele mai mici nu trebuie uitate.

Ca freelancer, este nevoie sa intelegi nevoile clientilor tai si sa te adaptezi acestora, sa stii sa lucrezi alaturi de client si sa iti castigi dreptul, prin munca multa, la a-ti impune parerea cu privire la diverse aspecte.

Cand vine vorba de bani, depinde foarte mult de tipul de afacere pe care vrei sa ti-o dezvolti. In orice caz, cel mai adesea, profesionistii independenti castiga mult mai bine decat angajatii de companie.

Daca vrei sa fii freelancer in Romania, asigura-te ca te pasioneaza ceea ce vrei sa faci si ca esti dispusa sa investesti mult efort si foarte multa munca in aceasta meserie.

Articolul urmator
Ce înseamnă când auzi sau vezi o bufniță. Superstițiile care au îngrozit românii și nu numai
Ce înseamnă când auzi sau vezi o bufniță. Superstițiile care au îngrozit românii și nu numai
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.