Ce vin sa servesti la paste, friptura, peste, desert sau alte mancaruri

Ce vin sa servesti la paste, friptura, peste, desert sau alte mancaruri

Redactor Alexa Galgau

Licoarea lui Bachus este nelipsita de la mesele multora si, in cantitati rezonabile, este foarte sanatoasa, deoarece protejeaza sistemul cardiovascular de instalarea diverselor afectiuni. Atat alegerea vinului cat si combinarea acestuia cu preparatele potrivite reprezinta o adevarata stiinta, ale carei principii de baza ti le vom impartasi acum.

Afla ce vin sa servesti la paste, fripturi, peste si alte bunatati!

Ce vin sa servesti la paste

Exista o multime de feluri de preparate din paste, care se diferentiaza prin sosurile folosite pentru a le da gust. Astfel, atunci cand alegi un vin potrivit pentru acest preparat traditional italienesc, trebuie sa tii cont de tipul de sos: rosu, alb sau pe baza de uleiuri. In general, sosurile rosii merg cu vinul rosu, iar cele albe ori pe baza de ulei merg cu vin alb.

Iata cum sa alegi vinul potrivit pentru paste!

1. In cazul pastelor cu sos rosu, poti servi urmatoarele vinuri:

- Cabernet Sauvignon, pentru ca are o aroma bogata si intensa, care merge cu un sos de rosii consistent;

- Chianti, un vin rosu tare, care pune in valoare sosurile bine asezonate cu ierburi si condimente;

- Merlot, mai putin aspru decat celelalte vinuri rosii, avand adesea aroma de prune, cirese negre sau portocale;

- Pinot Noir, un vin rosu slab si versatil, care merge cu multe feluri de mancare si completeaza perfect un sos pe baza de rosii;

- Sangiovese, un vin rosu recomandat pentru felurile picante, deoarece mai taie din iuteala si pune in valoare aromele.

2. In cazul sosurilor albe si pe baza de ulei, sunt recomandate urmatoarele vinuri:

- Chardonnay, un vin alb care poate fi demi-dulce ori sec;

- Pinot Grigio sau Pinot Gris, un vin alb foarte popular in Italia, care merge cu mancarurile usoare;

- Riesling, un vin alb care de regula este dulce, insa exista si variante seci, in functie de regiunea in care au fost cultivati strugurii;

- Sauvignon Blanc, un vin usor si slab, cu o aroma fructata si o aciditate usoara care il face perfect pentru preparatele cu sos alb.

Ce vin sa servesti la friptura

Alegerea vinului potrivit pentru friptura trebuie sa respecte o regula simpla. Astfel, la preparatele usoare, merg vinurile slabe si la randul lor usoare (in general cele albe sau roze), iar la fripturile din carne rosie, merge un vin mai aspru, de regula rosu sec sau demi-sec.

- Friptura de vita: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfandel.

- Friptura de pui: Pinot Grigio, Merlot, Rose, Tamaioasa Romaneasca.

- Friptura de curcan: Chardonnay, Sauvignon Blanc.

- Friptura de porc: Riesling, Chardonnay, Zinfandel.

- Friptura de miel: Pinot Noir, Chinon, Cabernet Sauvignon.

Ce vin sa servesti la branzeturi

Impreuna cu vinul potrivit, branza poate sa devina un preparat sofisticat. Gustul branzaturilor usoare este completat perfect de vinuri slabe, in vreme ce branzeturile cu un gust si un miros mai pregnante merg alaturi de un vin aspru, de regula rosu.

- Brie: Chardonnay.

- Feta: Pinot Noir.

- Mozzarella: Pinot Grigio.

- Gorgonzola: Zinfandel.

- Branza de capra: Sauvignon Blanc.

- Branza Cheddar: Chardonnay.

- Branza Gouda: Pinot Gringio.

- Branza cu mucegai: Cabernet Sauvignon.

- Branza Emmental: Merlot.

- Parmezan: Sauvignon Blanc.

- Branza Gruyere: Chardonnay.

Ce vin sa servesti la peste

Pestele este un preparat gustos si usor de digerat, iar cele mai multe mancaruri din acest ingredient delicios merg de minune cu vinuri albe.

Iata cateva exemple:

- Ton: Sauvignon Blanc, Riesling.

- Somon: Pinot Noir, Chardonnay.

- Crap: Sauvignon Blanc. Chardonnay.

- Macrou: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio.

- Pastrav: Sauvignon Blanc, Riesling.

- Dorada: Chardonnay, Pinot Grigio.

Ce vin sa servesti la deserturi

Unele sortimente de vin sunt ele insele considerate desert si trebuie servite ca atare la sfarsitul mesei, fara a insoti alte preparate dulci. Totusi, daca vrei sa bei licoarea lui Bachus alaturi de un desert, este bine sa tii minte o regula simpla: vinul trebuie sa fie mai dulce decat preparatul. La deserturile cu fructe se serveste un vin dulce si acid. Unele deserturi cu ciocolata merg bine cu un vin de Porto sau cu un Sherry.

Iata cateva exemple de preparate dulci si vinurile care merg la ele:

- Cheesecake: Sherry, vin Madeira sau vin de Porto.

- Deserturi cu ciocolata: vin de Porto sau un Cabernet Sauvignon.

- Creme brulee: Sherry, Madeira sau Muscat Ottonel.

- Fructe de padure proaspete: Riesling.

- Placinte cu fructe: Riesling.

- Tiramisu: Sherry sau vin de Porto rubiniu.

Este important sa stii ce vin merge la paste, fripturi si alte feluri de mancare, ca sa fii capabila sa alegi sticla potrivita pentru o cina romantica sau o cina in familie.

Articolul urmator
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.