Cele mai interesante mituri romanesti

Cele mai interesante mituri romanesti

Redactor Alexa Galgau

Miturile sunt o parte importanta a oricarei culturi si o componenta esentiala a folclorului local, pe care il imbogatesc substantial. Miturile romanesti sunt foarte frumoase, chiar daca unele sunt destul de intunecate. Pe unele le-am studiat in scoala, pe altele le stim pur si simplu de la bunici si strabunici. 

Daca te pasioneaza aceasta parte a culturii noastre, descopera cateva dintre cele mai interesante mituri romanesti!

5 mituri romanesti

1. Mitul Zburatorului

Zburatorul este echivalentul unei creaturi mitice din alta cultura: Incubus. Este vorba despre un barbat tanar si foarte aratos care numai noaptea vine la tinere si le chinuie in timp ce dorm, trezindu-le dorinte interzise. In unele mituri este reprezentat ca un tanar foarte inalt si subtire, foarte seducator, insa in altele apare ca o creatura infricosatoare. In ambele variante, el este, de fapt, o creatura malefica, provocandu-le framantari si neliniste tinerelor pe care le viziteaza. 

Zburatorul a luat nastere ca mit din ideea de iubire imposibila. El ne aduce aminte si de mitul vampirului, avand in vedere ca se spunea in popor ca fetele pe care le viziteaza slabesc foarte mult si incep sa devina tot mai bolnave, suferind de „lipitura”, o afectiune care putea fi inlaturata doar de batranele care puteau sa faca descantece. 

2. Mitul Mesterului Manole

Nu exista roman care sa nu cunoasca mitul Mesterului Manole, cunoscut si ca mitul jertfei pentru creatie. Acest mit este unul dintre motivele pentru care Manastirea Curtea de Arges este atat de vizitata, bineinteles, in afara de faptul ca este o constructie cu adevarat impresionanta, o adevarata bijuterie a arhitecturii bizantine. 

Legenda spune ca Manole lucra la manastire cu truda, dar tot ceea ce facea pe parcursul zilei se surpa pe timpul noptii. Rugandu-se de zor, Manole a gasit solutia pentru acest necaz in vis: pentru ca manastirea sa stea in picioare, el trebuia sa zideasca o femeie intre peretii acesteia, dar nu orice femeie, ci una care aducea de mancare sotului sau fratelui. Cea care ii iese in cale este Ana, iar pasajul in care este descrisa zidirea ei este sfasietor:

„Zidul se suia

Si o cuprindea

Pan' la gleznisoare,

Pan' la pulpisoare.

Iar ea, vai de ea,

Nici ca mai radea,

Ci mereu zicea: - Manoli, Manoli,

Mestere Manoli! Agiunga-ti de saga,

Ca nu-i buna, draga.

Manoli, Manoli, Mestere Manoli!

Zidul rau ma strange,

Trupusoru-mi frange!"


Dupa ce si-a zidit sotia, Manole a terminat constructia, dar domnitorul nu i-a dat voie sa coboare de pe acoperis, ca sa nu mai poate face alta manastire la fel niciodata. Manole a murit incercand sa zboare de pe acoperis cu ajutorul unor aripi facute din sindrile. 

3. Mitul Mioritei

Miorita este unul dintre cele patru mituri fundamentale ale romanilor, fiind o parte esentiala a folclorului autohton. Semnificatia ei culturala se refera la pastorit ca principala ocupatie a poporului roman, inca din vremuri stravechi. Oaia este si ea un simbol al religiei, fiind un animal totemic care apare inclusiv ca animal fantastic in diverse mitologii, insa in miorita are rolul de oracol, ea prezicand unui taran complotul altor doi tarani de a-l omori pentru a-i fura averea. Exista foarte multe variante ale Mioritei, dar toate sunt despre transhumanta si despre moarte. Nu se stie exact care este autorul acestei balade si se crede ca este vorba despre o opera colectiva. 

4. Mitul Martisorului

Unul dintre cele mai frumoase mituri romanesti este cel al Martisorului si al Babei Dochia. Se spune in popor ca Baba Dochia era o soacra teribila, care isi chinuia nora pe care nu o indragea deloc. Tocmai de aceea, intr-o zi, i-a dat o haina neagra sa o spele la rau pana devine alba, in ciuda frigului de afara. 

Ascultatoare, tanara a incercat sa ii faca pe plac, insa, pentru ca nu a reusit sa faca haina alba, i-au dat lacrimile si a cuprins-o o deznadejde profunda. In acel moment i s-a infatisat un tanar care s-a prezentat ca Martisor si i-a oferit fetei o floare rosie, cu care a transformat haina, facand-o alba. Cand a ajuns acasa fata, Baba Dochia s-a infuriat si a plecat la rau, ca sa descopere cum a reusit nora sa ii duca la indeplinire dorinta. Pe drum si-a dat jos cojoacele de pe ea, pentru ca vremea parea blanda, insa cand a ajuns la destinatie i s-a infatisat si ei tanarul, dar vremea a devenit brusc geroasa. Baba Dochia a devenit stana de piatra si nu s-a mai intors niciodata acasa. 

5. Mitul strigoiului

Cel mai inspaimantator mit romanesc este cel al strigoiului, adica un mort viu. In popor se credea ca strigoii aratau la fel ca oamenii obisnuiti, insa aveau cateva trasaturi specifice (coarna, coada etc.). Ei se comportau precum oamenii obisnuiti, dar deocheau foarte usor, fiind considerati fiinte malefice, care fie sperie oamenii, fie aduc seceta si boala. 

Mitul strigoiului a pornit de la dezgroparea unor morti: la vremea respectiva nu se cunosteau semnele descompunerii, astfel ca unghiile crescute si sangele la gura au fost interpretate ca semne ale faptului ca mortul umbla printre vii si ii omora. 

Tu stiai toate aceste mituri romanesti?

Citeste si despre cele mai amuzante superstitii romanesti, printre care se numara si cele legate de nunta!

Articolul urmator
9 legende de Halloween care îți vor da fiori
9 legende de Halloween care îți vor da fiori
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.