Codul bunelor maniere la restaurant

Codul bunelor maniere la restaurant

Redactor Alexa Galgau

Regulile bunelor maniere au devenit in ziua de azi niste notiuni vagi, pe care le culegem din zbor din diverse surse. Nimeni nu mai citeste carti pe aceasta tema si, din aceasta cauza, facem mai multe greseli de eticheta in societate decat ne dam seama. Daca vrei sa fii o doamna, insa, trebuie sa stii cum sa te comporti in diferite situatii, inclusiv atunci cand iesi sa mananci in oras.

Citeste codul bunelor maniere la restaurant, pentru a face o impresie buna indiferent de compania in care te afli!

Codul bunelor maniere la restaurant

La fel cum o femeie adora un barbat manierat si stilat, si ea este mult mai apreciata daca se comporta ca o lady, indiferent de situatie. Bunele maniere inspira respect si pot face diferenta intre o iesire reusita si una ratata.

Cand mergi sa mananci undeva, indiferent cat de simplu sau sofisticat este locul, trebuie sa tii cont de anumite reguli.

1. Probabil stiai ca femeia trebuie sa intre prima intr-un local, insa situatia sta exact pe dos. Primul care trebuie sa intre este barbatul, deoarece se considera ca restaurantul este un teritoriu nefamiliar si un gentleman trebuie sa isi protejeze partenera de orice situatie neplacuta care ar putea aparea.

2. In interiorul restaurantului, barbatul trebuie sa mearga in fata.

3. In vreme ce, barbatii trebuie sa isi dea jos ce au pe cap imediat ce intra in restaurant, femeile nu sunt obligate sa faca acest lucru, daca poarta palarii.

4. Daca iesi cu mai multe persoane si vezi ca isi aleg ceva simplu de mancare, trebuie sa iti comanzi un fel asemanator, pentru ca celelalte persoane sa nu astepte sa termini tu de mancat.

5. Nu vorbi tare, pentru ca nimeni de la mesele alaturate nu vrea sa auda conversatia pe care o porti. Acelasi lucru se aplica si in cazul rasului, care poate fi mai puternic, insa nu rasunator, incat sa ii deranjeze pe ceilalti.

6. Odata ce incepi sa mananci, nu trebuie sa lasi tacamurile pe masa. Locul lor este pe farfurie.

7. Cand iei o pauza intre inghitituri, furculita si cutitul trebuie sa fie asezate in X pe farfurie. Astfel, chelnerul va sti ca nu ai terminat inca de mancat.



8. Cand termini de mancat, furculita si cutitul se aseaza impreuna pe diagonala farfuriei, de la stanga sus spre dreapta jos.

9. Servetul trebuie pus in poala. Cele mari se vor desface si vor fi impaturite pe jumatate inainte de a le pune in poala. Dupa ce termini de mancat, servetul trebuie asezat la stanga farfuriei, niciodata pe aceasta. Daca trebuie sa parasesti masa pentru cateva minute, acesta se pune pe scaun.

10. Sunt si cateva reguli de bune maniere la masa care par evidente, insa multi le ignora: taie bucatele mici, nu vorbi cu gura plina, termina de mestecat inainte de a servi din bautura si nu tine coatele pe masa.

11. Daca ai mai multe randuri de tacamuri si masa este aranjata corect , ele se folosesc intotdeauna dinspre exterior spre interior, in ordinea felurilor. In cazul in care ai norocul sa te afli intr-un restaurant cu pretentii, ospatarul iti va lua toate tacamurile de care nu ai nevoie.

12. Puiul si pizza se pot manca cu mana doar daca esti la un gratar sau la o intrunire informala. In rest, se folosesc intotdeauna tacamurile.

13. Nu iti pune telefonul mobil pe masa si, evident, nu intra pe internet ca sa iti verifici e-mailurile si mesajele cand esti la masa cu cineva.

14. Multumeste intotdeauna cand esti servita cu un fel de mancare sau bautura.

15. Nu bea mai mult de un pahar de vin sau un cocktail. Este dizgratios pentru o femeie sa exagereze la acest capitol si niciunui barbat nu ii surade o asemenea imagine, indiferent cat de tolerant e.

16. Atunci cand tu si partenerul tau plecati din restaurant, tu trebuie sa iesi prima.

Codul bunelor maniere la restaurant poate fi privit ca un set de reguli prea rigide, iar multe dintre ele poate nu par destul de importante incat sa fie urmate cu strictete. Totusi, cu cat vei investi mai mult intr-un comportament adecvat si civilizat, cu atat vei fi mai respectata si mai apreciata de catre cei din jurul tau. Nu degeaba se numesc aceste reguli "de eticheta": intotdeauna cei din jur iti vor pune una si depinde doar de tine sa fie pozitiva!

Articolul urmator
Tată a trei băieți, preotul Vasile Ioana dă sfaturi de căpătâi părinților: „Nu deveniți slugile copiilor!”
Tată a trei băieți, preotul Vasile Ioana dă sfaturi de căpătâi părinților: „Nu deveniți slugile copiilor!”
Cât de manierată eşti la întâlnire?
Incepe quiz
Cât de manierată eşti la întâlnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (32)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.