Cum e corect: când este bine să folosim locuțiunea „ca și”

Cum e corect: când este bine să folosim locuțiunea „ca și”

Paula Rotaru

Cașiștii, cum îmi place mie să îi numesc pe cei care abuzează de structura ca și, chiar și atunci când nu se urmărește evitarea unei cacofonii, continuă să persevereze în a utiliza această locuțiune, în ciuda numeroaselor explicații date de mințile luminate ale Academiei Române.

Ca și cum nu era de ajuns că urechile noastre „sângerează” la auzul acestei construcții în viața de zi cu zi, mai suntem nevoiți și să o primim în casele noastre prin intermediul mass-media, care ne furnizează numeroase personaje ce comit un astfel de act de barbarie la adresa gramaticii limbii române. 

În încercarea de a evita cacofoniile, locuțiunea prepozițională „ca și” este folosită în mod nejustificat, existând numeroase alte căi prin care să nu cădem în patima acestei neplăcute disonanțe. 

Iată când este bine să folosim locuțiunea ca și!

„Ca și” sau „ca” – cum e corect?

Structura „ca și” a început să invadeze treptat limba vorbită, forma corectă fiind folosită tot mai rar. Astfel, exprimările de genul „ca și corector”, „ca și consilier”, „ca și prieten” sunt complet greșite, deoarece „ca și” se folosește în mod corect atunci când vrem să spunem „la fel ca” sau „în același mod ca”. 

De exemplu, e corect să spunem: „Unii bărbați, ca și femeile, au tendința să ignore regulile de circulație”. Aici, „ca și” are sensul de „la fel ca”. 

Iată cele trei situații în care este permisă construcția „ca și”, potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române.

Revenind la problema noastră, respectiv „ca și”-ul folosit abuziv, este greșit să spunem: „Ca și prieten, te sfătuiesc să nu faci acest lucru”, „Ca și corporatist, am multe avantaje”, „Ca și candidat, trebuie să respect legile”. De ce? Pentru că acest „ca și” nu are sensul „de la fel de...”. 

Dacă bagi acel „și” în ideea să eviți cacofonia, respectiv „ca corporatist” și „ca candidat”, află că poți face acest lucru fără să brutalizezi normele limbii române. Poți spune, de exemplu, „Ca un bun corporatist ce sunt, am parte de multe avantaje” și „În calitate de candidat, trebuie să respect legile”. Desigur, e mai la îndemână să bagi „ca și”-ul la înaintare, dar nu-i așa că vrei să faci parte din categoria celor care vor să se exprime corect?

Așadar, ca prietenă (nu „ca și prietenă”), te sfătuiesc să uiți de această barbarie lingvistică și să ții cont de cele spuse mai sus.

Repetăm, în caz că nu ai înțeles: înlocuiește „ca și” cu „ca”, „drept”, „în calitate de” sau cu orice altceva.

Încă ceva: evită să folosești „ca și” atunci când înaintea lui ai „la fel” sau „în același mod”. Este greșită suprapunerea celor două locuțiuni adverbiale „la fel ca și”, „în același mod ca și”.

De exemplu, e greșită exprimarea „La fel ca și Iulia, am mers la prima oră la medic”. Corect este „La fel ca Iulia, am mers la prima oră la medic”.

Acum știi când e bine să folosești locuțiunea „ca și”, așa că te invităm să descoperi și cum e corect: a-și prezenta scuzele sau a-și cere scuze?

Articolul urmator
Acatistul Sfântului Ciprian: când să îl citești și cum te ajută
Acatistul Sfântului Ciprian: când să îl citești și cum te ajută
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.