Cum e corect: reflecție sau reflexie?

Cum e corect: reflecție sau reflexie?

Paula Rotaru

„Reflecție sau reflexie” este un duet asupra căruia merită să ne îndreptăm puțin atenția, pentru că nu de puține ori se întâmplă ca aceste două cuvinte să fie considerate de unii vorbitori unul și același lucru. 

Aceste substantive, deși au o singură literă care le deosebește, au sensuri complet diferite. Așadar, nu spunem că unul sau altul este greșit, ci că ambele cuvinte sunt corecte, dar numai când sunt utilizate în contextul potrivit.

Să aflăm împreună ce înseamnă reflecție și reflexie!

Reflecție sau reflexie: semnificația fiecăruia

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ediția din 2009, prin „reflecție” se înțelege „procesul de examinare profundă a unei idei, situaţii sau probleme”. Tot sub umbrela reflecţiei intră şi „cunoaşterea proceselor care se petrec înăuntrul conştiinţei sau întoarcerea conştiinţei asupra ei înseşi”. Sinonimele substantivului „reflecţie” sunt „meditaţie” sau „cugetare”.

Substantivul „reflecție” devine, la plural, „reflecții”, iar formele articulate ale acestuia sunt: reflecția, reflecției, reflecțiile. 

Iată câteva exemple în care acest cuvânt este folosit corect:

1) Reflecţia asupra acestei probleme dă naştere unor întrebări.

2) Acest blog cuprinde o serie de reflecții personale ale autorului.

3) Reflecţiile Papei au fost publicate în cartea intitulată „Sunt în mâinile lui Dumnezeu”.

În schimb, prin „reflexie” se înțelege „fenomenul de întoarcere parţială a luminii, a sunetului sau a radiaţiilor în mediul din care au venit atunci când întâlnesc o suprafaţă de separare a două medii”. Există şi o definiţie mai simplă, conform căreia reflexia este „un fenomen de răsfrângere a unei raze luminoase sau sonore când întâlneşte o suprafaţă lucioasă sau dură”. Sinonimele reflexiei sunt „răsfrângere”, „repercutare” şi „reflectare”.

Substantivul „reflexie” devine, la plural, „reflexii”, iar formele articulate ale acestuia sunt: reflexia, reflexiei, reflexiile.

Iată câteva exemple în care acest cuvânt este folosit corect:

1) Reflexia luminii este fenomenul de schimbare a direcției de propagare a luminii la suprafața de separare a două medii, lumina întorcându-se în mediul din care a venit.

2) Muzica este reflexia trăirilor mele.

3) Reflexia pescarului în apa cristalină completează tabloul marinăresc.

Prin urmare, reflecție şi reflexie sunt ambele corecte, au aceeaşi origine, mai exact, latinescul reflexio,-onis, dar au sensuri cu totul diferite, pătrunzând în limba română ca neologisme, prin intermediul limbii franceze (din cuvântul reflexion).

Reflecție sau reflexie? Acum știi care este diferența de sens și în ce context trebuie folosite! Află și cum e corect: email sau e-mail?

Articolul urmator
O femeie recunoaște că întreabă bărbații de la prima întâlnire cât câștigă. "Am relații doar cu bărbați potenți financiar" 
O femeie recunoaște că întreabă bărbații de la prima întâlnire cât câștigă. "Am relații doar cu bărbați potenți financiar" 
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.