Cum e corect: viruși sau virusuri?

Cum e corect: viruși sau virusuri?

Paula Rotaru

Pentru că tot suntem în plin sezon al răcelilor, ne-am gândit să dezbatem puțin tema „viruși sau virusuri”, deoarece multă lume pare să fie nelămurită în ce privește forma de plural a acestui substantiv.

La singular, substantivul virus poate avea două semnificații: fie agent patogen, fie program de calculator. Când vine vorba de plural, lucrurile se complică, dar nu atât de mult pe cât ai avea impresia.

Cum e corect: viruși sau virusuri? Aflăm în cele ce urmează!

Viruși sau virusuri? Ambele variante sunt corecte, cu o mică excepție

Virusul cu sens de agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase, devine la plural virusuri, dar și viruși este considerată o formă corectă, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), editat de Academia Română.

Pe de altă parte, virusul cu sens de program care se autocopiază pe un calculator, fără știrea utilizatorului, infectând părți din sistemul de operare sau alte programe executabile, devine la plural viruși. În acest caz, virusuri nu este o formă acceptată de normele limbii române.  

Simplu spus: dacă vorbim de agentul patogen, ambele forme de plural sunt corecte, deci putem spune și scrie atât „viruși”, cât și „virusuri”, fără a greși, iar dacă vorbim de virusul informatic, o singură forme de plural este corectă, respectiv „viruși”.

Prin urmare, pentru a evita orice eroare gramaticală, cel mai simplu ar fi să folosim pluralul „viruși” în orice context. În acest fel, suntem siguri că utilizăm un cuvânt corect, fără a mai fi nevoie să ne gândim de fiecare dată la sensul cu care folosim acest cuvânt.

Iată și câteva exemple:

1) Un al treilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România. 

2) Mii de calculatoare au fost infectate cu un virus publicitar.

3) Sute de specii necunoscute de virusuri/viruși există în apele uzate.

4) Virușii informatici sunt cele mai periculoase arme în războiul datelor. 

Viruși sau virusuri? Acum știi răspunsul! Află și cum e corect: repaus sau repaos?

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.