Cum sa ai o afacere de succes: Sfaturi esentiale pentru incepatori

Cum sa ai o afacere de succes: Sfaturi esentiale pentru incepatori

Andreea Gluh, redactor

Te-ai saturat sa lucrezi pentru un patron? Ai un domeniu de activitate preferat, in care chiar ai vrea sa lucrezi, insa nu ai avut ocazia pana acum? Inseamna ca este momentul sa ai o afacere proprie! Te sperie gandul ca va trebui sa alergi pe la multe institutii pentru a invinge birocratia si ca este posibil sa nu ai parte de succesul scontat? Noi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi ce iti vor fi cu siguranta de folos!

O afacere de succes pentru viitorul tau

1. Pentru a-ti face o afacere de succes, trebuie mai intai sa fii sigura ca poti duce acest lucru la bun sfarsit, ca esti cu adevarat pasionata de domeniul respectiv si ca esti pregatita sa treci de orice bariere.

2. In al doilea rand, trebuie sa cercetezi concurenta. Documenteaza-te, in timpul liber, in legatura cu firmele care activeaza in acelasi domeniu si afla-le istoricul, daca se poate. Internetul este bogat in informatie, asa ca vei gasi cu siguranta ceea ce cauti.

3. Verifica-ti bugetul disponibil! Desigur ca poti astepta cativa ani pentru a mai strange niste bani, insa trebuie sa stii ca daca ai un plan bine pus la punct, esti ambitioasa si daca participi la cateva seminarii de management, sansele de reusita cresc simtitor, chiar daca suma pe care o ai la dispozitie nu depaseste, sa zicem, 2000 de lei. Este greu de crezut, nu-i asa? Vei vedea ca, de fapt, lucrurile nu stau chiar asa cum ti-ai imaginat. In plus, pentru anumite tipuri de afaceri, cum sunt cele din agricultura, exista posibilitatea de a accesa fonduri europene. Cu toate ca birocratia are un cuvant de spus si in aceasta situatie, nu trebuie sa te dai batuta si sa faci tot posibilul pentru a le obtine, mai ales daca vrei sa ai o afacere de succes.

3. Apoi, trebuie sa alegi intre a infiinta un S.R.L. (o societate cu raspundere limitata), un S.A. (o societate pe actiuni) sau daca preferi sa fii persoana fizica autorizata (P.F.A.). Desigur ca, indiferent de caz, va trebui sa mergi la institutii cum ar fi Fiscul si chiar sa te consulti cu un avocat, atunci cand este cazul. De asemenea, este important sa gasesti si un sediu social, adresa respectiva fiind cea trecuta in actele oficiale.

4. In acelasi timp, trebuie sa te gandesti si la un nume pentru firma ta, deoarece acesta trebuie trecut in acte la Registrul Comertului.

5. Cand totul este gata, trebuie sa dai un anunt in Monitorul Oficial si sa iti comanzi stampile si tipizate. Este cel mai bine sa te consulti cu un contabil autorizat pentru a afla detaliile necesare.

6. Nu uita sa iti deschizi si un cont la banca!

7. Gandeste-te daca firma ta va fi cu desfacere in tara sau in strainatate. Indiferent de varianta, cauta metode pentru transport, calculand si costurile pe care le implica acestea. Daca bugetul initial este redus, poti incepe prin a-ti face o clientela interna, in tara, dupa care, in functie de rezultate si, desigur, de domeniul de activitate al firmei, te poti extinde in afara granitelor.

8. Odata ce ai rezolvat aceste aspecte, este timpul sa demarezi in tromba. Cum faci acest lucru? Mai intai, iti poti face firma vizibila in mediul online. Desigur ca este nevoie sa iti faci un site in acest scop, insa, in ziua de azi, acest lucru nu este chiar atat de greu. Daca bugetul nu iti permite, poti incepe chiar si cu un blog. Daca afacerea merge bine, vei putea trece la crearea site-ului. In plus, pentru a deveni cunoscuta, trebuie sa ai cateva cunostinte de SEO si sa postezi articole scurte despre produsele tale pe blog. In acest fel, cei ce il citesc vor fi manati de curiozitate sa acceseze si magazinul tau online.

9. Foloseste orice retea de socializare pentru a-ti promova afacerea!

10. Chiar daca la inceput nu ai foarte multi clienti, iti poti comercializa produsele in randul cunostintelor si le poti ruga pe acestea sa iti lase commenturi pe site-ul magazinului online. In acest fel, posibilii clienti vor vedea ca exista recenzii, ceea ce le va intari ideea ca au de-a face cu un comerciant de incredere.

11. Mentine o permanenta legatura cu cei care cumpara din magazinul tau prin intermediul unor newletters. In acest scop, exista diverse site-uri pe care iti poti crea un cont gratuit si care pot gazdui o baza de date. Acestea iti vor fideliza clientela si le va creste interesul potentialilor clienti.

12. Respecta-ti intotdeauna cuvantul dat si termenele de livrare a produselor.

13. Daca ai rude sau cunostinte peste hotare, poti apela la ele pentru a te face cunoscute si in tara respectiva. Postarile pe retelele de socializare pot face minuni!

14. Nu in ultimul rand, cel mai bine este sa fii unic asociat sau sa ai o afacere de familie. De multe ori, apar dispute intre asociati si acestea pot duce la scaderea succesului afacerii, mai ales cand vine vorba despre bani.

Acum ca ai aflat cum sa ai o afacere de succes, descopera si cum poti face bani de acasa ocupandu-ti timpul liber cu cateva hobby-uri interesante!

Articolul urmator
Cum să scapi de stres și gânduri negative, urmând sfaturile părintelui Calistrat
Cum să scapi de stres și gânduri negative, urmând sfaturile părintelui Calistrat
Cat succes ai la barbati?
Incepe quiz
Cat succes ai la barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.