Cum sa iti aduci aminte ce visezi

Cum sa iti aduci aminte ce visezi

Redactor Alexa Galgau

Nu-i asa ca nu suporti atunci cand esti prinsa intr-un vis care pare cu totul real si, dintr-o data, te trezesti din cauza sunetului enervant al alarmei? Oricat de fascinant ar fi fost ceea ce visai, cu cat trec orele, cu atat senzatiile asociate cu visul respectiv incep sa dispara si, pana la urma, uiti in mare parte ce se petrecea in el.

Daca ai vrea sa afli cum sa iti amintesti de ceea ce visezi, iata cateva trucuri care te pot ajuta in acest sens!

Cum sa iti amintesti ce ai visat

Nu este nimic neobisnuit in a nu retine un vis. De fapt, aceasta este o curiozitate legata de somn: avem tendinta sa uitam mai multe vise decat retinem. In general, cele care ne raman in cap sunt cosmarurile, deoarece ating corzi foarte sensibile. In rest, chiar si cele mai placute vise pot fi invaluite in ceata dupa doar cateva minute sau ore.

Metoda 1: exercitii de atentie si memorie

Semnificatiile viselor noastre zac, in primul rand, in detaliile fine care apar in cadrul lor. Din pacate, oamenii nici in viata reala nu sunt destul de atenti la detalii, ceea ce face totul cu atat mai dificil in timpul somnului. De aceea, este nevoie de exercitii de atentie si memorie pentru a antrena creierul, astfel incat sa putem sa ne amintim lucrurile marunte din vise.

Iata un exercitiu simplu, pe care il poti aplica oriunde, chiar si la munca!

Ia-ti 5 minute de pauza de la lucru si asaza-te la o fereastra. Studiaza peisajul din fata ta. Retine culorile, obiectele, oamenii care trec etc. Incearca chiar sa identifici specii de plante, de exemplu. Mai poti nota mental animalele existente in locul respectiv, masinile parcate in zona, lacuri (daca exista), oameni care fac jogging sau copii care se joaca. La inceput,  vei vedea totul in ansamblu, apoi, dupa cateva minute, vei incepe sa observi tot mai multe detalii. Dupa ce ai fotografiat mental scena, scoate un caiet si noteaza tot ceea ce ai observat. Acest antrenament te va ajuta sa ai o atentie mai ascutita si in vise si poate chiar sa ajungi sa ai vise lucide.

Metoda 2: jurnalul, exercitiu de memorie si de creativitate

Inainte de a tine un jurnal destinat viselor, trebuie sa iti faci un jurnal al activitatilor de zi cu zi. Daca ar trebui acum sa iti amintesti ce ai facut ieri, ai reusi? Foarte multi oameni sunt prea stresati si obositi, nereusind sa rememoreze ce li s-a intamplat acum putin timp. O metoda usoara de a incuraja memoria de scurta durata este aceea de a-ti face un jurnal. Pentru a retine mai usor visele, ceea ce notezi in jurnal, chiar daca pare banal, poate fi transformat in povesti asemanatoare cu visele. De exemplu, alege un eveniment care ti-a facut placere si noteaza-l ca si cum ar fi fost un vis. Scrie totul folosind timpul prezent si retraieste ceea ce relatezi. Include cat mai multe detalii si aminteste-ti-le ca si cum ar fi facut parte din ceea ce ai trait in somn. Astfel, iti vei programa creierul sa fie mai receptiv la ceea ce se intampla in vis si vei retine mult mai usor fiecare amanunt din acesta.

Metoda 3: puterea autosugestiei

Niciodata sa nu subestimezi puterea propriei minti, care, cu ajutorul autosugestiei, este capabila de foarte multe lucruri, inclusiv de a retine visele. Pur si simplu spune-ti in fiecare seara "Imi amintesc ceea ce visez". Foloseste timpul prezent, in locul viitorului, deoarece are un efect mai puternic asupra psihicului. S-ar putea sa cresti eficienta acestui exercitiu prin alegerea unui factor declansator al sugestiei, care sa iti aduca aminte sa repeti propozitia-minune de-a lungul zilei. De exemplu, de fiecare data cand te uiti la ceas, pronunta cuvintele respective. Intr-un fel, este vorba de un soi de autohipnoza, care iti va programa mintea sa aloce mai mult spatiu memoriilor referitoare la vise.

Aceste trei metode de baza te vor ajuta daca te-ai tot intrebat cum sa iti amintesti ceea ce ai visat. Tine cont de inca un sfat pretios: asigura-te ca dormi destul si ca pui in aplicare sugestiile de mai sus cand nu e nevoie sa te trezesti dis-de-dimineata, cu alarma rasunand in incapere. Este mult mai usor sa retii visele daca te trezesti natural, nu brusc.

Citeste, mai departe, 10 curiozitati despre vise care te vor surprinde !

Sursa: howstuffworks.com

Articolul urmator
Visezi des că te înșală soțul? Uite ce înseamnă asta în viața reală
Visezi des că te înșală soțul? Uite ce înseamnă asta în viața reală
Cum ai muri în Game of Thrones?
Incepe quiz
Cum ai muri în Game of Thrones?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.