Designerul Florin Dobre isi lanseaza la Londra noua colectie!

Designerul Florin Dobre isi lanseaza la Londra noua colectie!

Redactor Divahair.ro

Artistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta in Londra, noua colectie F/W 2016 ready to wear, denumita NEPSIS. The last legion part II, luni 11 ianuarie, orele 14.00, 4th Floor Studios/ 255-259 Commercial Rd/ Tower Hamlets/ LONDON/ E1 2BT.

Ultima legiune daco-romana din Britania a revenit! Ne-am intors, sa impartasim cu voi „arta razboiului", pentru ultima mare batalie: NEPSIS - lucrarea mintii.

Prieteni britanici, va invitam sa priviti in istorie, pentru un moment, intr-o incercare de a recunoaste niste vechi prieteni, dacii. Asadar, sa ne reamintim de Banna, acum cunoscuta ca si Birdoswald Roman Fort, care a rezistat din 112 pana in anul 500. Legatura dintre Britania si romani se reface prin crestinismul vechi si asa numita ultima legiune, din care facea parte Cohors I Aelia Dacorum - cohorta romana de daci ramasi sa apere Britania si dupa retragerea romana.

Florin Dobre este designerul roman originar din Dobrogea, regiunea in care au fost increstinati, in primul secol al erei noastre, primii daci, care, la randul lor, au fost unul dintre primele popoare increstinate, inca din sec. I d.HR.

Mesajul pe care NEPSIS il transmite...
"...este timpul sa privim inapoi, ca sa putem privi inainte cu alti ochi, cu mintea limpede, vigilenta si inima deschisa, gata sa ne pazim mintea, gata sa ne pazim inima..."

Termenul NEPSIS provine din Noul Testament: "Fiti treji, privegheati. Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita". Aici, nepsis apare intr-o forma verbala, ca un apel urgent la vigilenta si trezvie: "fiti atenti si constienti".

Cu alte cuvinte, mesajul lui "Nepsis" este: pazeste-ti gandurile, pentru ca ele au potentialul de a deveni actiuni, care pot, la randul lor, sa degenereze, devenind adictii. Incepe sa fii "cainele de paza" al mintii tale, pentru ca aceasta sa fie instrumentul tau si nu viceversa.

Ultima lupta: lucrarea mintii

Paradoxul din arta razboiului mintii este reprezentat de faptul ca aceasta lupta aduce pace. Termenul "Nepsis" face o referire si la ascetism. In crestinismul orthodox, lupta de a mentine mintea necorupta de gandurile-dusmane, numite patimi, este condusa, prin efort ascetic, spre purificarea sufletului. (ascetism in greceste: askesis "exercitiu"). La stadii mai avansate, aceasta lupta presupune "aducerea mintii in inima" ("mintea" este un substitut pentru termenul imposibil de tradus din greceste "nous", care indica facultatea sufletului prin care omul intra in comuniune cu Dumnezeu).

Principala arma cu care castigi acest razboi este "Rugaciunea mintii", o straveche metoda de a „pazi mintea", care consta in rostirea repetata, in inima, a scurtei formule: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul".

"Suntem romani, suntem daci, suntem prieteni..."

Florin Dobre a ales sa isi indrepte atentia spre  autenticitatea romaneasca, ghidat si indragostit de puterea si frumusetea romanilor simpli, de peste generatii. Designerul vede adoptarea valorilor traditionale in spatiul modern ca pe o solutie de supravietuire, in contextul experimentului globalizarii, spirituale si nu numai, in cadrul caruia suntem cu totii, mici cobai. Nu vrem sa fim asimilati de gigantii pseudo-culturali care vor sa ne inghita, precum acel "roaring lion" mentionat in Noul Testament, de aceea venim sa spunem, cu duh de pace, ca "noi suntem romani, noi suntem daci, noi suntem prieteni...".

Colectia NEPSIS, The last (re)legion reprezinta o calatorie spre origini, spre traditiile sfinte mostenite de la stramosi. Designerul paseste, de aceasta data, pe "carari deja batatorite", folosind acelasi croi simplu, atat de usor de realizat si de purtat, insa pe atat de puternic ca impact.

Liniile simple al portului traditional au influente din Tara Hategului si din Tinutul Padurenilor, unde au avut centrul politic stravechii daci. Acestia sunt singurii reprezentati cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stamosesc care, in multe forme, a rezistat pana astazi, se regaseste in colectia lui Florin. Designerul imagineaza propulsarea acestui fond, cu putere, spre viitor.

Materialele folosite sunt produse de fosta fabrica Dorobantul, care, din pacate, dupa 129 de ani de la nasterea sa, in 1886, a decedat in anul "de gratie" 2015, in luna noiembrie. Materialele au designul unicat, insa, de aceasta data, de nereprodus. Stofa, lana, bumbacul si inul fac parte si de aceasta data din colectie, taiate in clasicul croitorilor, "intinerite" de linia designerului si personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colectiile anterioare.

Crucea de lemn, inima mea...

"Incercarea de a pune accentul pe spiritul romanesc mi-a adus o frumoasa colaborare cu un frumos tamplar de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius il intalnesc duminica la biserica si il pot descrie ca fiind „omul pacii mele". El m-a ajutat sa cred cu si mai multa tarie ca doresc pentru aceasta colectie un suflu autentic romanesc, cu simbolistica crestina, care sa vina ca un statement, cu totul in defavoarea trendurilor intunecate pe care le adoptam cu usurinta din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, in care am regasit aceleasi valori catre care tind si l-am rugat sa faca cu aceasta colectie.ce stie el mai bine...cruci de lemn." (Florin Dobre)

"NEPSIS, The last (re)legion" reprezinta rodul viselor mele ludice, aspiratia sufletului meu catre inaltimi. Dumnezeu a vrut sa sculptez cruci, eu nu am vrut. Eu am vrut sa deprind tehnica sculpturii si am zis sa incep cu niste cruci. Apoi am descoperit creatia populara si simplitatea ei frumoasa. Mi-am dat seama ca oamenii care lucrau lemnul in trecut nu o faceau intr-un spirit pragmatic, cu norme precise, ci, bucurandu-se de ragazurile vietii, intr-o inspiratie tacuta, impodobeau obiectele de langa casa (lada de zestre, stalpii pridvorului, poarta, scaunele si mesele, furcile de tors, sarariile, batele de cioban) sau obiectele de cult (cruci, pristolnice, troite), lasand frumusetea in trecerea timpului. Imi place lemnul vechi de zeci de ani, mancat de carii, care inca rezista timpului. Imi vine sa il mangai si cu greu ma hotarasc sa il lucrez. Sunt inca la inceput in arta sculpturii in lemn, observ si invat dar vreau sa zbor putin... Sper sa realizez niste cruci frumoase pentru colectia lui Florin, cruci pe care tinerii sa le iubeasca si sa le poarte cu bucurie in suflet." (Marius, tamplarul pasnic)

In stradania lui in a impleti modernismul si libertinajul modei cu acceptarea fara nici o ezitare a traditionalului port romanesc, in clasicul lui stil, Florin Dobre transmite un mesaj lesne de inteles: daca noi nu luptam cu propria noastra minte, altcineva o va face.

Muzica, aleasa din cel mai adanc sentiment, imbina, de asemenea, cu mult curaj traditionalul cu contemporanul si clasicul.

„Deschis-au asupra mea gura lor, ca un leu ce rapeste si racneste..."

Partners: Jägermeister / Silva / Media Cars London;
Media Partners : Stil Masculin / ActiveNews / Say Rouge / Vulpescu.eu / Barbosul.ro / Bucharest style / Creative Class / Denis Radu PR / DivaHair.ro / Etiquette Magazine / Fuga prin magazine / Gabriela Simion / Express the style. By Ingrid Ispas / InOras.ro / InstaGlam / InStilulMeu.ro / IQool / Jurnal LifeStyle / @LeBoutique / Lookool / Last Minute Couture / MissTV / Pia Marina Voicu / Readmymind Blog / Revista Atelierul / Revista VIP / @Romania Fashion / romanticu.org - Robert Cadar / Shopaholica Confessions / Social Agenda / Stefan Hamza / Suburban Magazine / Urban Things - Chestii Urbane / VIPStyle.ro / The Essence of Style / Amaia / Bigcitylife.ro /

Articolul urmator
„Șoaptele morții” de Costin Neață: autorul român revine pe piață cu o nouă serie incendiară, Viv’Infernum
„Șoaptele morții” de Costin Neață:  autorul român revine pe piață cu o nouă serie incendiară, Viv’Infernum
La ce vârstă vei deveni mamă?
Incepe quiz
La ce vârstă vei deveni mamă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.