Duminică, 30 octombrie, este cea mai lungă zi din an: de ce se întâmplă asta!

Duminică, 30 octombrie, este cea mai lungă zi din an: de ce se întâmplă asta!

Redactor Alexa Galgau

Unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, în special pentru cei care adoră să doarmă mult, este cel în care trecem la ora de iarnă și dăm ceasul înapoi cu o oră. Nu doar că înseamnă că putem să dormim mai mult duminică, 30 octombrie, dar te vei bucura să auzi că este și cea mai lungă zi din an, deci vei putea profita din plin de acest weekend!

Află de ce este schimbată ora la sfârșitul lunii și cum de ne alegem cu cea mai lungă zi din an!

Cea mai lungă zi din an

În noaptea dintre 29 și 30 octombrie, ora 4:00 devine ora 3:00, ceea ce este o bucurie pentru cei mai mulți dintre noi. Nu toată lumea folosește acest sistem, cu oră de vară și oră de iarnă, ci numai 70 de țări din întreaga lume. Multe dintre ele au renunțat la această practică (de exemplu, Rusia), iar altele nu au avut-o niciodată. 

Trecerea la ora de vară a fost adoptată pentru ca lumina zilei să dureze mai mult, prin sacrificarea timpului normal al răsăritului de soare. Cel care a propus prima oară această practică a fost un neozeelandez, George Hudson, în 1895. Implementarea acestui sistem a avut loc ceva mai târziu, în 1916, în Imperiul German și Austro-Ungaria, iar de atunci mai multe țări au aderat la el, în special după criza de energie electrică din 1970.

În România, ora de vară a fost instaurată în 1932 și a rămas valabilă 11 ani, după care a existat o „pauză”, din cauză că legea care reglementa trecerea la ora de vară nu a fost în vigoare. În 1979, românii au început din nou să folosească acest sistem.

Există mulți susținători, dar și mulți critici ai acestui sistem. Trecerea la ora de vară, de pildă, poate fi bine-venită pentru toate domeniile care ar putea exploata lumina zilei după terminarea programului de lucru, însă poate afecta negativ activitățile care sunt strâns legate de lumină încă de la primele ore ale zilei, precum agricultura.

Susținătorii trecerii la ora de vară susțin că acest obicei ajută și la economisirea resurselor energetice, deoarece oamenii ar folosi mai puțină electricitate pentru a-și lumina casele. Desigur, sistemul nu este util în toate zonele lumi. În zonele nordice, unde durata zilei și a nopții suferă schimbări semnificative de-a lungul anotimpurilor, trecerea la ora de vară sau de iarnă ar fi complet nefolositoare. Același lucru se aplică și la Ecuador, unde există variații foarte mici în ceea ce privește intervalul de lumină din timpul zilei, indiferent de anotimp.

Indiferent de avantajele și dezavantajele acestei încercări de a prelungi ziua, cert este că în România se practică de mult timp și deja ne-am obișnuit să ne dăm ceasul înainte sau înapoi în acest scop. Mai mult, astfel ne bucurăm și de cea mai lungă zi din an. Pe cei mai mulți dintre noi, schimbarea nu ne afectează direct, singurele complicații care ar putea apărea fiind legate de transport, de exemplu, în cazul în care cineva circulă cu trenul sau cu avionul în noaptea în care se schimbă ora.

Articolul urmator
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.