Fenomen astronomic pe care nu trebuie sa-l ratezi: Luna albastra!

Fenomen astronomic pe care nu trebuie sa-l ratezi: Luna albastra!

Eugenia Dinescu, redactor

Astazi urmeaza sfatul lui Carl Sagan si priveste catre stele. Vei asista la un fenomen extrem de rar, care nu a mai avut loc din 2012 si nu se va repeta pana in 2018: Luna albastra. In ciuda denumirii acestui fenomen astronomic, satelitul natural al Pamantului nu-si va schimba culoarea obisnuita. Luna plina de astazi este cu adevarat speciala deoarece este pentru a doua oara in cursul unei luni calendaristice cand putem asista la fenomenul de Luna plina. Prima Luna plina din aceasta luna a avut loc in data de 2 iulie, iar sansele ca fenomenul sa se repete de doua ori intr-un interval de 31 de zile sunt extrem de rare.

Fiecare luna calendaristica include un ciclu selenar complet, inclusiv faza in care Luna se afla la 180 de grade de Soare si discul este luminat in totalitate, sau ceea ce numim Luna plina. Motivul care permite producerea “Lunii albastre” este ca durata unei luni calendaristice nu este aceeasi cu durata orbitei Lunii in jurul Pamantului (27.3 zile). Luna plina se produce, in medie, la fiecare 29.5 zile, asa ca un interval de 30-31 de zile poate surprinde doua stadii de Luna plina, daca prima dintre ele se produce in primele zile ale unei luni calendaristice.

Denumirea de “Luna albastra” a fost folosita pentru prima data intr-un articol publicat de astronomul James Hugh Pruett in revista “Sky&Telescope”. De atunci, “Luna albastra” a devenit o sintagma uzuala in limba engleza, ce se refera la producerea unui eveniment rar si neasteptat, cu o probabilitate extrem de scazuta de a se intampla.  Mai mult, Luna ne pregateste si alte surprize fascinante in 2015, iar urmatoarea va avea loc chiar in luna septembrie. Pe 28 septembrie, Luna va atinge perigeul, punctul in care un obiect ceresc cu orbita eliptica se afla cel mai aproape de Terra. Atunci, satelitul nostru natural va parea mai mare decat este de obicei, dar nu ai niciun motiv de ingrijorare daca vei fi la mare, caci fenomenul nu va avea un impact considerabil asupra mareelor.


"Pale Blue Dot": Pamantul, vazut de pe suprafata Lunii

Iar daca este vineri, profita de inceputul weekendului si nu sta acasa! Observatorul astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti te asteapta, alaturi de prieteni sau cei mici, intr-o noua locatie (Palatul Voievodal Curtea Veche din Strada Franceza, nr. 23), perfecta pentru observatii selenare!

Sursa foto: nasa.gov/moon

Articolul urmator
Superstițiile de care să ții cont de ziua de naștere dacă vrei noroc și bogăție
Superstițiile de care să ții cont de ziua de naștere dacă vrei noroc și bogăție
Ce luna a anului te reprezinta?
Incepe quiz
Ce luna a anului te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.