Omul însemnat şi semnificaţia acestuia!

Omul însemnat şi semnificaţia acestuia!

Redactor Divahair.ro

Se spune în popor că omul însemnat este un om rău şi că este bine să te fereşti de persoane care poartă pe corp anumite semne din naştere, cum ar fi petele sau cicatricile.

De câte ori nu aţi auzit la bunici îndemnul „Fereşte-te de ea, este un om însemnat!”, făcând referire la o persoană care are pe corp un semn? Această credinţă populară are drept temei solid o pildă din Noul Testament, unde, la „Faptele Apostolilor”, se vorbeşte despre „Vrăjitorul Simon”, care se declara, atunci când a ajuns în cetatea Samaria, drept „om însemnat” .  

„În cetate era un om, numit Simon, care zicea că este un om însemnat; el vrăjea şi punea în uimire pe poporul Samariei. Toţi, de la mic până la mare, îl ascultau cu luare aminte şi ziceau: „Acesta este puterea lui Dumnezeu, cea care se numeşte mare. Îl ascultau cu luare aminte, pentru că multă vreme îi uimise cu vrăjitoriile lui. Dar când au crezut pe Filip, care propovăduia Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu şi a Numelui lui Isus Hristos, au fost botezaţi, atât bărbaţi, cât şi femei. Chiar Simon a crezut; şi după ce a fost botezat, nu se mai despărţea de Filip şi privea cu uimire minunile şi semnele mari cari se făceau. Apostolii, cari erau în Ierusalim, când au auzit că Samaria a primit Cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru şi pe Ioan. Aceştia au venit la Samariteni şi s-au rugat pentru ei, ca să primească Duhul Sfînt.   Căci nu Se pogorâse încă peste niciunul din ei, ci fuseseră numai botezaţi în Numele Domnului Isus. Atunci Petru şi Ioan au pus mâinile peste ei, şi aceia au primit Duhul Sfânt. Când a văzut Simon că Duhul Sfânt era dat prin punerea mâinilor apostolilor, le-a dat bani şi le-a zis: „Daţi-mi şi mie puterea aceasta, pentru ca peste cine îmi voi pune mânile să primească Duhul Sfânt».  Dar Petru i-a zis: «Banii tăi să piară împreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea căpăta cu bani! Tu n-ai nici parte, nici sorţi în toată treaba aceasta, căci inima ta nu este curată înaintea lui Dumnezeu. Pocăieşte-te dar de această răutate a ta, şi roagă-te Domnului să ţi se ierte gândul acesta al inimii tale, dacă este cu putinţă; căci văd că eşti plin de fiere amară, şi în lanţurile fărădelegii.”

Simon a răspuns: „Rugaţi-vă voi Domnului pentru mine, ca să nu mi se întâmple nimic din ce aţi zis”.

După ce au mărturisit despre Cuvântul Domnului, şi după ce L-au propovăduit, Petru şi Ioan s-au întors la Ierusalim, vestind Evanghelia în multe sate de-ale Samaritenilor.

Un înger al Domnului a vorbit lui Filip şi i-a zis: „Scoală-te şi du-te spre Miazăzi, pe drumul care pogoară spre Ierusalim la Gaza, şi care este pustiu”. Filip s-a sculat şi a plecat. Şi iată că un etiopian, un famen cu mare putere la împărăteasa Candace a etiopienilor, şi îngrijitorul tuturor vistieriilor ei, venit la Ierusalim ca să se închine, se întorcea de acolo, şi şedea în carul lui, şi citea pe proorocul Isaia. Duhul a zis lui Filip: „Du-te, şi ajunge carul acesta!” Filip a alergat, şi a auzit pe eEiopian citind pe proorocul Isaia. El i-a zis: „Înţelegi tu ce citeşti?” Famenul a răspuns: „Cum aş putea să înţeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?” Şi a rugat pe Filip să se suie în car şi să şadă împreună cu el.

Locul din Scriptură pe care-l citea era acesta: „El a fost dus ca o oaie la tăiere; şi, ca un miel fără glas înaintea celui ce-l tunde, aşa nu Şi-a deschis gura în smerenia Lui, judecata I-a fost luată. Şi cine va zugrăvi pe cei din timpul Lui? Căci viaţa I-a fost luată de pe pământ.”

Famenul a zis lui Filip: „Rogu-te, despre cine vorbeşte proorocul astfel? Despre sine sau despre vreun altul?”

Atunci Filip a luat cuvântul, a început de la Scriptura aceasta, şi l-a propovăduit pe Isus. Pe când îşi urmau ei drumul, au dat peste o apă. Şi famenul a zis: „Uite apă; ce mă împiedică să fiu botezat?”

 ilip a zis: „Dacă crezi din toată inima, se poate”. Famenul a răspuns: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu”.

A poruncit să stea carul, s-au pogorât amândoi în apă, şi Filip a botezat pe famen.

Când au ieşit afară din apă, Duhul Domnului a răpit pe Filip, şi famenul nu l-a mai văzut. În timp ce famenul îşi vedea de drum, plin de bucurie, Filip se afla la Azot, de unde s-a dus până la Cezarea. Şi propovăduia Evanghelia în toate cetăţile prin care trecea. Faptele Apostolilor (8:9)

Pilda aceasta ne învaţă mai degrabă să credem în bunătatea şi în puterea de credinţă a unui om decât în înfăţişarea sau cuvintele sale.

Cât despre omul însemnat din această poveste, Simon, el este cel care s-a autoproclamat „însemnat”, o traducere din limba greacă a cuvântului mega, care înseamnă „mare”. Să nu uităm că vrăjitoria este o practică anticreştină şi, de asemenea, să ţinem cont de faptul că un om poate avea puterea de a manipula pe alţii. Să nu cădem în toate aceste ispite este învăţătura pe care o tragem din pilda biblică şi să avem grijă să ne ferim de astfel de oameni, decât de cei pe care credinţa populară îi consideră însemnaţi, din cauza vreunui semn pe care îl au din naştere.

Articolul urmator
Semnificatia orei 3:33 si de ce este denumită și "Ora Diavolului"
Semnificatia orei 3:33 si de ce este denumită și "Ora Diavolului"
Unde ai trăit într-o viață anterioară?
Incepe quiz
Unde ai trăit într-o viață anterioară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.