Paste catolic: obiceiuri si traditii

Paste catolic: obiceiuri si traditii

Viorica Ghinea, redactor

Sarbatoare Invierii Domnului este sarbatorita la catolici in data de 5 aprilie 2015, cu o saptamana inaintea ortodocsilor. Pastele credinciosilor catolici este sarbatorit rar in aceeasi zi cu cel ortodox. Daca te-ai intrebat vreodata de unde vine aceasta diferenta, afla ca se folosesc calendare diferite la stabilirea datei sarbatorii: iulian si gregorian. Citeste si alte diferente care exista intre Pastele catolic si cel ortodox, legate de obiceiurile si traditiile credinciosilor.

Pastele catolic: diferente legate de post, slujbe si obiceiuri

Catolicii tin post doar 4-5 saptamani, in timp ce ortodocsi il urmeaza timp de 7 saptamani, iar aceasta perioada presupune mai mult evitarea preparatelor din carne. In schimb, ortodocsii trebuie sa evite si lactatele si ouale, avand parte de un post mult mai aspru.

Catolicii obinuiesc in Saptamana Mare, in special sambata, sa participe des la slujbele bisericesti (de altfel, obligatorii), unde se canta imnuri, se citesc pasaje din carti sfinte si se poarta discutii libere pe aceste teme. La sfarsit, cei prezenti sunt impartasiti cu ostie (paine nedopsita) si inconjoara biserica impreuna cu preotii de acolo.

lumanari in forma de oua

Incepand din Joia Mare, in biserica catolica nu se mai bate clopotul, ci se comemoreaza simbolistica Cinei cea de Taina.

Un alt obicei ce tine de Pastele catolic implica spalarea si chiar sarutarea picioarelor unui credincios de catre preot. Papa este primul care ofera acest exemplu credinciosilor.

Inainte de Inviere, catolicii obisnuiesc sa duca la biserica un cos cu oua rosii, carne de miel, cozonac si vin pentru ca alimentele sa fie sfintite.

Cu putin inainte de miezul noptii, clopotele incep sa bata din nou in biserici, iar catolicii canta din suflet „Aleluia!". Oamenii rostesc rugaciuni impreuna cu preotii si ies afara din biserica.

Duminica dimineata, imediat ce membrii familiei s-au trezit, se practica spalarea pe fata cu apa dintr-un recipient in care au fost puse un ban si un ou rosu, obicei preluat si de catre unii ortodocsi de la sate, ce simbolizeaza belsug si sanatate.

Copiii primesc de la Iepuras haine noi pe care trebuie sa le poarte inca din prima zi de Paste, in special la masa festiva. Acest obicei simbolizeaza respectul fata de aceasta sarbatoare, dar si primenirea sufletului si a trupului. In plus, nici adultii nu trebuie sa se abata de la aceasta traditie.

Esti curioasa cum se sarbatoreste Pastele catolic peste hotare? Spre exemplu, in Italia, se organizeaza parade si carnavaluri inaintea sarbatorii. Si oamenii poarta cruci in spate in Vinerea Mare, pentru a recrea drumul pe care l-a facut Mantuitorul. Germanii obisnuiesc sa isi decoreze casele cu ramuri inmugurite, flori si crengute de salcie. Nici pomii nu sunt exclusi din acest obicei pascal, ci sunt impodobiti cu oua, momente in care cei mici se implica cu drag.

Desi exista diferente intre Pastele catolic si cel ortodox care au dus la discutii controversate, implicarea spirituala a credinciosilor este aceeasi. Nu obiceiurile si preparatele culinare pe care le punem pe masa de Paste ne fac mai buni, ci ceea ce avem in suflet.

Articolul urmator
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.