Pe 14 octombrie românii o prăznuiesc pe Cuvioasa Parascheva! Află povestea Sfintei!

Pe 14 octombrie românii o prăznuiesc pe Cuvioasa Parascheva! Află povestea Sfintei!

Redactor Alexa Galgau

Pelerinii au început deja să se adune la moaștele Sfintei Parascheva, cunoscute ca fiind făcătoare de minuni. Numărul de mărturii ale credincioșilor în acest sens este impresionat, iar cazurile de vindecări miraculoase sunt copleșitoare, acestea fiind încă o dovadă a puterii acestei Sfinte atât de importante în ortodoxism. Cuvioasa Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie, mai cu seamă în Moldova, deoarece moaștele ei sunt păstrate la Iași, unde pelerinii din toată România se duc an de an pentru a se ruga și a-și vindeca sufletul și trupul.

Află povestea Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care orice creștin ortodox adevărat trebuie să o știe, tocmai pentru a prețui mai mult această figură importantă a Bisericii Ortodoxe!

Povestea Cuvioasei Parascheva

Cuvioasa Parascheva este una dintre cele mai importante Sfinte ale ortodoxismului și, an de an, numeroși pelerini se adună la moaștele ei în căutare de alinare sufletească sau trupească. În România există multe biserici care poartă hramul Sfintei Parascheva, dar locul considerat „special” din acest punct de vedere este Moldova, deoarece această regiune găzduiește moaștele Sfintei.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în apropierea Constantinopolului, în Epivata, într-o familie credincioasă, în sânul căreia a deprins tainele postului și ale rugăciunii. Încă de mică, Parascheva a fost învățată de părinții ei să fie milostivă și să îi ajute pe cei nevoiași, iar aceste principii creștine ale familiei s-au răsfrânt și asupra fratelui ei, care, în cele din urmă, s-a călugărit, spre mândria familiei. Mai târziu, Parascheva avea să audă chemarea Domnului, după o slujbă în care s-a citit Liturghia, și a început să facă fapte bune pentru a-i ajuta pe sărmani. Se știe că Sfânta și-a împărțit toate hainele la săraci de mai multe ori, în ciuda faptului că era mereu dojenită de părinți din această cauză. 

Dărnicia ei nu cunoștea limite, iar atunci când părinții ei s-au stins și i-au lăsat moștenire o mare avere, Parascheva și fratele ei au decis să-și dăruiască banii celor nevoiași, alegând mai departe o viață dedicată lui Dumnezeu. Drumul ei spre sfințenie a început în Constantinopol, unde a ascultat învățămintele călugărilor și ale călugărițelor, și a continuat la Heracleea, unde a rămas cinci ani, la Mănăstirea Maicii Domnului. În cele din urmă, Cuvioasa Parascheva s-a stabilit la o mănăstire de călugărițe din Iordan, unde a adoptat o viață pură, plină de har și de rugăciune.

Povestea ei nu se termină aici, deoarece, pe când avea doar 25 de ani, într-o seară, Parascheva a avut o viziune în care i s-a arătat un înger ce i-a spus să se întoarcă în orașul natal. Îngerul i-a spus că acela este locul în care trebuie să plece din această lume, pentru a fi primită în Împărăția Domnului. Când a ajuns înapoi acasă, Parascheva nu a spus nimănui cine este și a continuat să se roage pentru ca Domnul să ia sufletul ei. Mitropolitul Varlaam povestește despre dorința Sfintei de a se logodi cu Mirele ceresc:

„Acolo trudă cătră trudă și durere cătră durere adăugă, cu post și ne­dormire pe sine se înfru­mu­­seța... cu lacrimi pă­mântul uda și se ruga: Doamne Iisuse Hris­toa­se, caută din lăcașul Tău cel sfânt; am lăsat toate și după Tine am că­lă­torit în toată viața mea. Și acum, îndură-Te Doamne, spune înge­rului blând să ia cu pace sufletul meu.”

Cuvioasa Parascheva și-a dat sufletul astfel, în căutarea unei uniuni Sfinte cu Mirele ceresc, și a fost îngropată fără a se ști cine este și de unde provine. Abia mai târziu, când a fost îngropat un alt trup lângă al Sfintei, s-a descoperit că trupul acesteia nu putrezise și rămăsese intact, în ciuda trecerii timpului. După mai multe semne divine pe care oamenii le-au primit, credincioșii din Epivata i-au așezat corpul la loc de cinste, în Biserica Sfinții Apostoli. Încă de atunci au început miracolele vindecătoare ale Sfintei, iar acest lucru a grăbit canonizarea Cuvioasei Parascheva. 

Moaștele făcătoare de minuni ale Sfintei Parascheva au fost strămutate în mai multe locuri, iar în Moldova au ajuns în 1641. Generalizarea cultului ei s-a făcut pe 14 octombrie 1955, iar de atunci, an de an, credincioșii vin la Iași să se roage și să primească binecuvântarea Sfintei. 

Tu știai povestea Cuvioasei Parascheva? Ea este un adevărat exemplu pentru toți creștinii, iar puritatea de care a dat dovadă toată viața ar trebui să ne determine și pe noi să ducem vieți mai curate!

Articolul urmator
Povestea Sfinților Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat, o dovadă a credinței neclintite
Povestea Sfinților Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat, o dovadă a credinței neclintite
Povestea carui serial te caracterizeaza?
Incepe quiz
Povestea carui serial te caracterizeaza?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.