Povestile din spatele celor mai cunoscute melodii de Craciun

Povestile din spatele celor mai cunoscute melodii de Craciun

Cristina Babii

Cu cata nerabdare asteptam Ajunul de Craciun...o zi perfecta, de dimineata, cand ne trezesc colindatorii, pana seara, cand adormim gandindu-ne la ce cadouri va pune Mosul sub brad. Sigur, nu mai suntem copii, dar am pastrat in suflet ceva din momentele magice care fac ca sarbatorile de iarna sa fie asa speciale.

Cand ne gandim la Craciun, automat mintea ne zboara la colinde. Tie nu? Asa ca lasa-ne sa iti spunem povestile din spatele celor mai cunoscute melodii de Craciun, pe care le asculti in fiecare an, dar la ale caror „culise" poate nu te-ai gandit niciodata.

Silent Night - pacea din transee

 

Fara indoiala una dintre cele mai populare melodii de Craciun, „Silent Night", foarte cunoscuta si in varianta romaneasca „Noapte de vis", este tradusa din limba germana, asa cum a fost interpretata prima data. De fapt, a fost gandita ca o poezie de catre preotul catolic Joseph Mohr in anul 1816. Doi ani mai tarziu, fiind preot la o biserica din Oberndorf, acesta l-a rugat pe organistul si profesorul local Franz Xaver Gruber sa compuna muzica pentru poezia sa.

O legenda interesanta spune ca orga bisericii a fost deteriorata de soareci, insa, fara sa stie acest lucru, Gruber a scris linia melodica astfel incat sa fie interpretata la voce si chitara. „Silent Night" a rasunat pentru prima data la slujba de la miezul noptii din Ajunul de Craciun al anului 1818, cu Mohr si Gruber la voce si chitara.

Faima acestei melodii de Craciun a fost raspandita cu repeziciune (se spune ca a fost tradusa in peste 300 de limbi si dialecte) si a jucat un rol-cheie in armistitiul neoficial din transee in anul 1914, pentru ca a fost printre putinele colinde cunoscute atat de catre soldatii britanici, cat si de cei germani.

Jingle Bells - melodie inspirata de curse

 

Pe buzele tuturor, la fiecare Craciun, se afla „Jingle Bells", faimoasa melodie americana a carei bucurie am imprumutat-o si noi si care a fost initial intitulata „The One Horse Open Sleigh" (sania trasa de un cal - n.r.), asa cum suna si unul dintre versuri.

Nu a fost gandita ca o colinda, ci mai degraba ca o simpla melodie de iarna. De altfel, un lucru foarte interesant este faptul ca a fost „adoptata" de aproape intreg mapamondul, desi versurile nu mentioneaza, nici macar o data, cuvantul „Craciun".

Putina istorie: „Jingle Bells" a fost scrisa de James Pierpont, din Medford, Massachusetts, in anul 1850, inspirata fiind de cursele anuale de sanii trase de cai pe strazile Salem si Pleasant din Medford. Se zvoneste ca a fost compusa de Ziua Recunostintei, pentru clasa la care tatal lui James preda in fiecare duminica. Melodia a devenit atat de populara incat a mai fost cantata o data, in ziua Craciunului. Si astfel s-a nascut traditia ca aceasta melodie sa fie cantata, an de an, in fiecare zi de Craciun.

Let it Snow - scrisa pe canicula

 

Un lucru foarte interesant si mai putin stiut despre una dintre cele mai cunoscute melodii de Craciun este ca a fost scrisa sub un soare arzator, in timp ce versurile vorbesc despre un peisaj romantic de iarna.

In cartea Songwriters on Songwriting, Sammy Cahn, cel care a compus melodia in 1945 alaturi de Jule Steyne, spune:

„«Let it Snow» a fost scrisa in Hollywood, intr-una dintre cele mai fierbinti zile din an. L-am intrebat atunci pe Jule Stein, «de ce nu mergem la plaja sa ne racorim putin?», la care el mi-a raspuns „«de ce sa nu stam mai bine aici si sa scriem un cantec de iarna?». M-am dus la masina de scris. «Oh the weather outside is frightful, but the fire is so delightful, and since we've got no place to go, let it snow, let it snow, let it snow»
(oh, vremea de afara este inspaimantatoare, insa focul este atat de incantator, si din moment ce nu avem unde sa mergem, sa ninga! sa ninga! sa ninga! - n.r.)".

 Desi este o melodie de Craciun, la fel ca in cazul „Jingle Bells”, cuvantul „Craciun" nu apare in versuri.

Santa Claus is Coming to Town - compusa in metrou

 

Da, poveste adevarata! Versurile si muzica faimoasei melodii de Craciun au fost scrise de Haven Gillspie si Fred Coots, in 1933. Melodia are o poveste amuzanta: cei doi se aflau in metroul din New York atunci cand le-a venit ideea versurilor care au fost scrise in graba pe spatele unui plic. Au simit ca va fi un adevarat hit al sezonului si au vrut ca Eddie Cantor sa il interpreteze.

Insa nicio casa de discuri nu a vrut sa inregistreze un cantec pentru copii pentru ca nu ar fi adus bani niciodata. Sotia lui Cantor, insa, s-a indragostit de melodie si si-a convins sotul sa o interpreteze la o emisiune de radio, candva in preajma Zilei Recunostintei din anul 1934.

Acum, „Santa Claus is Coming to Town" este al treilea cel mai bine vandut cantec de Craciun, dupa „White Christmas" si „Rudolph the Red-Nosed Reindeer".

Rudolph the Red-Nosed Reindeer - „Cel mai prost cantec"

 

Cantecul acesta vesel, cel mai faimos compus de Johnny Marks (cunoscut si ca Dl. Craciun al lumii muzicale), in anul 1949, era destinat sa fie un esec total. Cumnatul lui Marks a scris povestea lui Rudolph pentru angajatorul sau, iar zece ani mai tarziu, in 1949, Marks a spus povestea pe ritm de muzica. Marks insusi spunea despre propria melodie ca este „cel mai prost cantec pe care l-am compus vreodata" (si, intre noi fie vorba, domnul Craciun a tot scris melodii de sarbatori, printre care si „Have a Holly Jolly Christmas" sau „Rockin' Around the Christmas Tree").

Un detaliu amuzant: ideea de a avea un ren cu nasul rosu a fost initial respinsa, pentru ca purta semnificatia alcoolismului cronic.

„Rudolph the Red-Nosed Reindeer", celebrul ren cu nasul rosu, a devenit ulterior cel mai cunoscut cantec lansat vreodata de Columbia Records.

White Christmas - melodia de Craciun care a pus capat razboiului 

 

Melodia de Craciun extrem de populara „White Christmas" a fost compusa de Irving Berlin in 1940. Compozitorul obisnuia sa stea adesea pana noaptea tarziu, lucrand la versuri. Intr-o astfel de noapte, Irving i-a spus secretarei sale: „Ia un pix si transcrie acest cantec. Acesta este cantecul cel mai bun pe care l-am scris vreodata. De fapt, este cel mai bun cantec pe care l-a scris cineva vreodata".

Spusele sale s-au adeverit, varianta interpretata de Bing Crosby, potrivit Guiness World Records, fiind cel mai bine vandut single al tuturor timpurilor.

Un aspect foarte interesant al melodiei: exista convingerea ca a pus capat razboiului din Vietnam in anul 1975. Melodia a fost folosita drept semnalul radio pentru evacuarea vietnamezilor care i-au ajutat pe americanii din Saigon.

Fiecare dintre aceste melodii de Craciun are o poveste unica si merita stiuta la fel de bine ca versurile. Tie ce muzica iti aduce bucurie de Craciun?


Sursa foto: historyextra.com, liveinternet.ru, youtube.com, Pinterest, brainpickings.org, ratemydrawings.com

Articolul urmator
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Care print din povestile Disney ti se potriveste?
Incepe quiz
Care print din povestile Disney ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.