„Splendida cetate a celor o mie de sori”, de Khaled Hosseini, bestsellerul care îţi va schimba concepţia despre viaţă

„Splendida cetate a celor o mie de sori”, de Khaled Hosseini, bestsellerul care îţi va schimba concepţia despre viaţă

Redactor Andreea Baluteanu

„Splendida cetate a celor o mie de sori” este a doua carte lansată de Khaled Hosseini, medic american de origine afgană, care a decis să renunţe la a salva vieţi prin mijloace medicale pentru a le vindeca prin puterea cuvântului. Romanul s-a bucurat de un incredibil succes, situându-se pentru 103 săptămâni pe lista de bestselleruri New York Times, dintre care 15 le-a petrecut pe primul loc. Drepturile de ecranizare au fost cumpărate, astfel că în curând am putea avea şansa de a viziona şi pe marele ecran tulburătoarele evenimente descrise în carte.

O poveste terifiantă, dar atât de frumos spusă

Evenimentele descrise în „Splendida cetate a celor o mie de sori” sunt, fără îndoială, şocante. Povestea celor două femei, Mariam şi Laila, abuzate fizic şi psihic în societatea afgană este imposibil de citit pe alocuri, dar stilul cursiv, liniar, cuvintele aranjate cu o precizie de chirurg, care rostesc emoţii puternice, fără a cădea însă în capcana melodramaticului, te ajută să răzbeşti chiar şi prin cele mai grele pasaje, fără a abandona cartea din mână nicio clipă.

„Splendida cetate a celor o mie de sori” reflectă aceeaşi tenacitate în a reda evenimente tulburătoare, poveşti de viaţă dramatice, dar infuzate cu o speranţă vie, ţintind spre un viitor luminos, care au caracterizat şi primul roman al lui Hosseini, „Vânătorii de zmeie”. Dacă în întâia sa operă scriitorul a spus povestea a doi bărbaţi, acum el declină genul feminin cu o incredibilă putere de percepţie, care îl ajută să redea perfect universul personajelor sale, cum puţini scriitori bărbaţi reuşesc să o facă.

Mariam, una dintre cele două protagoniste din „Splendida cetate a celor o mie de sori”, este fiica nelegitimă a lui Jalil, un negustor bogat din Herat (al treilea oraş ca mărime din Afganistan), cu trei neveste şi 9 copii legitimi. Mariam trăieşte alături de mama sa la periferia oraşului, în anii '60, înfruntând dispoziţia sa amară şi ascultând zilnic prorocirile sumbre despre destinul nefericit al unui copil bastard. Singurele clipe de bucurie ale lui Mariam se petrec atunci când tatăl său vine să o viziteze. Înainte de a împlini 15 ani, fata îl roagă pe Jalil să o ducă să vadă „Pinocchio” la cinematograful pe care acesta îl deţinea. Jalil îi promite vag că o va face, sperând să scape de insistenţele fetei. Plină de speranţă, Mariam fuge de acasă şi îi face o vizită tatălui său, dar este alungată şi îşi petrece noaptea singură în oraş. Ajunsă acasă a doua zi, descoperă că mama sa s-a sinucis, fiind convinsă că fata a abandonat-o. Luată în casa tatălui său, Mariam devine victima complotului soţiilor lui Jalil, care se tem de concurenţa sa şi decid să o mărite cu Rasheed, un negustor de pantofi văduv, cu 30 de ani mai bătrân decât ea, locuitor al Kabulului. La început, bărbatul o tratează cu afecţiune pe Mariam, dar apoi devine agresiv fizic şi verbal, nemulţumit că soţia sa nu este capabilă să îi nască un moştenitor.

Partea a doua a romanului conţine povestea Lailei, un personaj aflat la polul opus faţă de Mariam. Inteligentă, frumoasă, cu ambiţii mari, Laila este născută într-o familie de intelectuali la începutul anilor '80. Cel mai bun prieten al său este Tariq, băiatul vecinilor, alături de care Laila creşte şi de care sfârşeşte prin a se îndrăgosti. Odată cu izbucnirea războiului sovieto-afgan, familia lui Tariq părăseşte Kabulul, dar, înainte de a pleca, cei doi tineri trăiesc o noapte furtunoasă de pasiune. Necazurile se ţin însă lanţ pentru Laila: familia ei este ucisă în timpul bombardamentelor, iar fata, rănită, este îngrijită de Rasheed şi de Mariam. Cititorul realizează oripilat că bunăvoinţa lui Rasheed e doar o mască, acesta intenţionând să o ia pe Laila de nevastă. După ce descoperă că e însărcinată şi află că Tariq a murit, Laila îi acceptă propunerea, făcându-l să creadă că e tatăl copilului.

 

A photo posted by Balgees (@bal.ko) on

La început, Mariam o primeşte cu ostilitate pe Laila, dar, după naşterea fiicei sale Aziza şi după ce Rasheed, conştientizând că a fost minţit, începe să o agreseze şi pe mai tânăra sa soţie, cele două femei se unesc împotriva destinului amarnic. Catastrofele din viaţa lor nu sunt decât la început, iar cititorul se întreabă: „Va reuşi dragostea să le salveze?”

Povestea a două femei unite de o dragoste sinceră

Dragostea care salvează destine pare a fi un diagnostic melodramatic pentru societatea afgană descrisă de Hosseini în paginile din „Splendida cetate a celor o mie de sori”. Pregăteşte-te pentru o lectură dură, atroce chiar, în care emoţiile sunt împletite cu brutalitatea, nobleţea sentimentelor este mânjită cu violenţă, iar evenimentele dramatice nu sunt îndulcite decât de talentul penelului autorului. Nu numai cartea e dificil de citit, ci şi scrierea sa a reprezentat un proces laborios: pe lângă faptul că Hosseini şi-a însuşit voci feminine, scriitorul a spus o poveste care se întinde pe parcursul a peste 40 de ani şi atinge 3 generaţii, cu un scop ambiţios, acela de a ne introduce în universul tragic și brutal al femeilor din Afganistan.

Evenimentele tulburătoare, destinul tragic al personajelor şi catastrofele care se ţin lanţ te determină la un moment dat să îndepărtezi cartea terifiată, întrebându-te cum pot fi posibile asemenea atrocităţi şi chestionând intenţiile autorului, pe care le atribui necesităţii de a contura un efect dramatic, de telenovelă. Nu ai putea fi mai departe de adevăr! De fapt, Hosseini a vizitat Afganistanul în 2003 şi a ascultat poveştile tragice a sute de localnice. Din acest punct de vedere, „Splendida cetate a celor o mie de sori” devine o relatare plastică, dar marcată de un realism care îţi dă fiori; evenimentele terifiante care ţi se succed într-un dans sordid în faţa ochilor nu sunt rezultatul unei imaginaţii dramatice, ci poveşti îngrozitoare, reale, care au avut şi au în continuare loc în realitatea noastră contemporană, într-o lume pe care mulţi dintre noi alegem să o marginalizăm în loc să încercăm să o salvăm.

Există însă şi o frumuseţe emoţionantă în acest spaţiu damnat. „Splendida cetate a celor o mie de sori” conţine tone de suferinţă şi violenţă revoltătoare, dar este înnobilată de dragoste, de sacrificiu şi de speranţă. Adânc infuzate în poveste, sentimentele autorului răzbat la suprafaţă de multe ori: Hosseini a părăsit Afganistanul la vârsta de 11 ani, alături de familia sa, şi mărturisea că a suferit de complexul de vină al supravieţuitorului auzind de atrocităţile comise în patria sa. Speranţa într-un viitor mai bun al ţării sale este dozată pe tot parcursul romanului, năzuinţa spre acel „mai bine” din viitor fiind una dintre caracteristicile care uşurează lectura. Mai presus de toate este însă dragostea, afecţiunea caldă dintre cele două protagoniste care refuză să fie victime ale propriului destin şi între care se naşte o relaţie de mamă-fiică, cutremurându-te până la lacrimi.

 

A photo posted by The Sony Eye (@ranitblue) on

Fie că înoată în violenţă feroce sau în dramă adâncă, fie că te salvează cu frumuseţea sentimentelor sau cu stilul cursiv, emoţionant, „Splendida cetate a celor o mie de sori” nu este o lectură uşoară, pe care să o deguşti în compania unei cafele aburinde, într-o imagine idilică demnă de Instagram. Dimpotrivă, romanul se digeră greu, împingându-te mai degrabă spre batista cu care îţi ştergi lacrimile decât spre cana aromată de ceai, schimbându-ţi perspectiva despre viaţă şi determinându-te să te întrebi încotro se îndreaptă lumea noastră.

Noi îţi recomandăm să nu ratezi „Splendida cetate a celor o mie de sori”, pentru că este o lectură care te va transfigura ca cititoare, dar şi ca locuitoare a acestei lumi.

Dacă ţi-a plăcut această recenzie, citeşte aici şi părerea noastră despre capodopera lui Marquez, „Despre dragoste şi alţi demoni”, dar şi o invitaţie la o lansare românească, „Dincolo de timp”.

Surse foto: Pinterest, Instagram, pexels.com

Articolul urmator
25 de moduri prin care îți dezvolți energia pozitivă 
25 de moduri prin care îți dezvolți energia pozitivă 
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.