S-a demonstrat ştiinţific: ciocolata te face mai deşteaptă!

S-a demonstrat ştiinţific: ciocolata te face mai deşteaptă!

Redactor Andreea Baluteanu

Ar trebui să fim aplaudate puternic pentru fidelitatea noastră faţă de ciocolată: deşi blamată mulţi ani la rând, noi am continuat să o degustăm cu toată plăcerea din lume! Iar acum suntem în sfârşit recompensate pentru răbdare: există un studiu care pleacă de la date valide, susţinute prin cercetări de necontestat, şi care afirmă cu tărie că ciocolata ne face mai deştepte!

Citeşte mai multe despre această teorie revoluţionară, cea mai bună veste pe care am primit-o azi!

Studiul care ne face fericite: ciocolata îmbunătăţeşte procesele cognitive

Atunci când a hotărât să iniţieze o cercetare care să facă legătura dintre bolile cardiovasculare şi activitatea creierului, psihologul Merrill Elias (Universitatea din Maine) nu avea nici cea mai mică idee că urma să ajungă la o concluzie care îi va face fericiţi pe gurmanzii din toată lumea.

Cercetătorul şi-a început incredibila lucrare în anii '70, având o bază de studiu de peste 1 000 de respondenţi din statul New York. Nu vă vom încărca memoria cu detaliile legate de afecţiunile inimii, ci vom ajunge la un punct de cotitură în activitatea lui Elias şi a echipei sale, care au avut o revelaţie: dacă tot au la îndemână un număr atât de mare de respondenţi, cu care erau deja familiari, de ce nu ar introduce în ecuaţie şi obiceiurile alimentare, strâns corelate atât cu activitatea sistemului circulator, cât şi cu funcţionarea creierului?

Prin urmare, ei au introdus o nouă întrebare în studiu, legată de mâncărurile preferate, şi acesta a fost punctul de pornire al teoriei care îţi legalizează relaţia fericită cu ciocolata. Beneficiind de sprijinul cercetătorului specializat în nutriţie Georgina Crichton, de la Universitatea din Australia de Sud, oamenii de ştiinţă au ajuns, după cinci ani, la o concluzie incredibilă: respondenţii care declaraseră că se delectau cel puţin o dată pe săptămână cu ciocolată aveau rezultate mult mai bune la testele cognitive.

Ca să fim mai precise, împătimiţii de ciocolată îşi dezvoltaseră în timp abilităţi precum memoria vizuală şi spaţială, memoria de lucru (memoria pe termen scurt), abilitatea de a scana şi de urmări o informaţie, raţionamentul abstract şi capacitatea de examinare. În cuvintele lui Crichton, exact abilităţile care ne ajută să „ne amintim un număr de telefon, lista de cumpărături sau să fim capabili să facem două lucruri în acelaşi timp, precum șofatul şi vorbitul”.

Iniţial, această teorie i-a pus pe gânduri pe cercetători. Tocmai de aceea, ei au dorit să se asigure că interpretările lor erau corecte şi au încercat să elimine orice potenţiale îndoieli. În primul rând, au examinat informaţiile şi din perspectiva factorilor care puteau avea o influenţă asupra consumului de ciocolată sau a abilităţilor cognitive: vârsta, educaţia, afecţiunile cardiovasculare sau obiceiurile alimentare. Însă rezultatele au rămas aceleaşi.

Mai departe, noii noştri idoli şi-au mai pus o întrebare: este posibil ca relaţia dintre performanţele cognitive şi ciocolată să fie, de fapt, inversă, iar oamenii inteligenţi să consume acest desert pentru că sunt conştienţi de beneficiile sale? În acest sens, cercetătorii au studiat separat 300 dintre respondenţi, plecând de la premisa că, dacă ar fi consumat ciocolată pentru că erau mai deştepţi, ar fi trebuit să existe nişte date concludente ale superiorităţii lor cognitive şi înainte de desfăşurarea testului. Nu a fost însă cazul, ceea ce le-a întărit ipoteza că ciocolata i-a făcut mai deştepţi!

Desigur, Elias, Crichton şi asociaţii lor nu ar fi oameni de ştiinţă dacă nu ar fi găsit şi nişte argumente care să le susţină teoria. Ei subliniază conţinutul ridicat de flavonoli din cacao, cu efecte pozitive asupra funcţionării creierului, datorită creşterii fluxului de sânge spre materia noastră cenuşie. De asemenea, deliciul nostru preferat include şi o substanţă numită methylxanthine, despre care se crede că sporeşte atenţia şi concentrarea.

Desigur, trebuie să îţi atragem atenţia că este vorba despre un consum moderat de ciocolată. Să te delectezi în fiecare zi cu o cutie întreagă de bomboane te poate face mai deşteaptă, dar îţi va dărui la pachet şi un risc accentuat de diabet. Ai însă liber să te bucuri din când în când cu deliciosul ei gust, scăpând de orice sentiment de vinovăţie: e ca şi cum ai citi o carte!

Surse foto: pexels.com

Articolul urmator
Dănuț are doar 17 ani dar duce pe umeri griji uriașe. Își îngrijește mama cu venituri minime și face față provocărilor vieții
Dănuț are doar 17 ani dar duce pe umeri griji uriașe. Își îngrijește mama cu venituri minime și face față provocărilor vieții
Cel mai dulce test: alege ciocolata preferată și află cine te iubește
Incepe quiz
Cel mai dulce test: alege ciocolata preferată și află cine te iubește

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.