Schimbarea la față a Domnului: tradiții și superstiții

Schimbarea la față a Domnului: tradiții și superstiții

Redactor Alexa Galgau

Cea mai marcantă sărbătoare din luna august este, fără îndoială, Adormirea Maicii Domnului, pe 15 ale lunii, însă nu trebuie să uităm și de celebrări creștine importante. Una dintre ele este Schimbarea la față a Domnului, în care sărbătorim una dintre cele mai frumoase minuni din creștinism: momentul când Iisus își arată firea dumnezeiască pe muntele Tabor, fără a se lepăda de cea umană, așa cum descriu scripturile.

Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți de Schimbarea la față a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărătești!

Schimbarea la față a Domnului, o sărbătoare importantă

Schimbarea la față a Domnului se sărbătorește pe 6 august și reprezintă comemorarea unui miracol petrecut pe muntele Tabor, când Iisus își arată latura divină, după cum spun și scripturile: „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2). Luca scria că veșmintele lui au devenit „albe ca zăpada”.

Minunea s-a petrecut atunci când Iisus, împreună cu Petru, Iacob și Ioan, a mers pe muntele Tabor pentru a se ruga. În momentul respectiv, toți au fost învăluiți de o lumină sfântă și au văzut latura dumnezeiască a lui Iisus, care s-a îmbinat cu cea umană. De altfel, din aest motiv este aceasta una dintre cele mai importante sărbători, pentru că simbolizează tocmai această natură duală a lui Iisus, această îmbinare între divin și uman. Acesta este momentul în care discipolii lui Iisus s-au convins că El este Fiul Domnului, nu doar un profet.

Această sărbătoare a intrat în tradiție la începutul secolului IV, atunci când a fost construită o biserică pe muntele Tabor, cel pe care s-a petrecut minunea. Ea a devenit o sărbătoare generală pentru creștini mult mai târziu, abia în secolul al XV-lea, printr-o hotărâre luată de papa Calist al III-lea.

Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate pe 6 august

Este de la sine înțeles că în această zi de sărbătoare creștină trebuie să te rogi intens pentru familia ta și cei apropiați. Există însă mai multe tradiții și obiceiuri de 6 august, culese din popor, de care trebuie să ții cont dacă vrei să fii o bună creștină:

  • este foarte important să eviți orice fel de conflict în această zi, pentru că se spune că vei avea parte numai de certuri tot anul. Persoanele care sunt certate cu cineva sau care au nedreptățit pe cineva trebuie să își ceară iertare și să cadă la împăcare, pentru a le merge bine tot anul.

  • fetele nu au voie să se pieptene în această zi sfântă, pentru că nu le va mai crește părul. De asemenea, nu au voie să se scalde. Femeile nu au voie nici să își spele părul, tot din cauză că nu le va mai crește.

  • pentru că Schimbarea la față a Domnului este o sărbătoare care marchează o graniță între vară și toamnă, este ultima zi în care se mai cosește fânul și ultima zi în care se mai culeg plantele folosite la leacuri băbești. La biserică se obișnuiește să se ducă struguri, dar și alte tipuri de recoltă, precum mere, pere sau prune. Aceste fructe sunt apoi sfințite și se împart credincioșilor care participă la slujbă. Tot pe 6 august se mai sfințesc și recoltele de grâu.

  • nu ai voie să faci treburi prin casă de această sărbătoare (să speli rufe, să faci curat etc.). Există o superstiție care spune că persoanele care spală rufe în această zi vor avea hainele pline de insecte. Dacă trebuie să faci curățenie, aceasta trebuie neapărat terminată în ajunul zilei de 6 august. Această regulă trebuie respectată în mod special de femeile însărcinate, despre care se spune că vor avea o naștere grea dacă fac treabă prin casă sau se spală pe cap în ziua sfintei sărbători.

  • Schimbarea la față a Domnului se celebrează și prin pomenirea celor trecuți în neființă, dar și prin oferirea unor pachete de pomană cu fructe și cu produse de post oamenilor săraci. Boabele care se desprind de pe ciorchinii de struguri se numesc „Coliva de struguri” și sunt folosite tot pentru pomenirea celor morți, fiind duse la biserică în ziua respectivă.

  • există și superstiții legate de vremea din 6 august. Astfel, dacă vremea este bună, se spune că toamna și iarna vor fi blânde, iar dacă plouă, se spune că vom avea o iarnă grea.

Schimbarea la față a Domnului este o sărbătoare creștină importantă, prin care celebrăm un miracol important, cel prin care Iisus și-a dezvăluit latura divină discipolilor săi, convingându-i că este Fiul Domnului.

Pentru că urmează sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, descoperă cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți celor care poartă numele Maria/Marian sau derivate ale acestora!

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.